Results 1 to 2 of 2

Thread: Need help with ATI Radeon HD 4850

  1. #1
    Join Date
    Jul 2006

    Need help with ATI Radeon HD 4850

    CORRECTION! It's a 3850, not a 4850 I can't figure out how the change the title though.

    I seem to be having trouble with my ATI card. (I'm only *guessing* it's the card but it sounds like some of these problems are common to ATI.)

    -screensavers lock up instead of closing when I "wake" my computer, requiring a CTRL+ALT+Backspace (X server restart?)

    -launching some programs (especially anything via Crossover Games - and I mean the problem begins at the Crossover menu, haven't actually launched anything 3d yet) results in the screen going *all* wonky, looking like the image has been busted into a thousand mosaic tiles and scattered across my screen. This too needs a CTRL+ALT+Backspace

    -if I actually enable Compiz effects, randomly the screen will go all white or all black. Another CTRL+Alt_Backspace

    So! My question is... is this worth pursuing? Are my problems caused by something I have/have not done or is this purely an ATI issue?

    (I should add, I don't think this is a problem with the physical card, because I dual-boot and the card performs fine in Windows.)


    Drivers: I installed via EnvyNG (after two disastrous attempts at installing manually) with envyng-core, envyng-gtk (and other packages auto chosen) installed via Synaptic.
    When I look in "Hardware Drivers" it says my ATI driver *is* in use but *not* enabled. (The enabled box is not checked, the in use light is green.) Last time I "enabled" the driver through this program I got nothing but a white screen past log-in. I now fear it.

    Video Card: ATI Radeon HD 3850 "Sapphire"

    OS: Ubuntu 8.04 (all updated)

    System: 2.0GiB memory, 3GhzIntel Pentium 4


    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Monitor "Configured Monitor"
    Device "Configured Video Device"
    Defaultdepth 24

    Section "Device"
    Identifier "Configured Video Device"
    Driver "fglrx"
    Option "VideoOverlay" "on"
    Option "OpenGLOverlay" "off"

    Section "InputDevice"
    Identifier "Generic Keyboard"
    Driver "kbd"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us"

    Section "InputDevice"
    Identifier "Configured Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Default Layout"
    screen "Default Screen"

    Section "Monitor"
    Identifier "Configured Monitor"

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"

    Any help appreciated!
    Last edited by zami; September 9th, 2008 at 05:10 PM. Reason: correction - 3850, not 4850

  2. #2
    Join Date
    Jul 2006

    Re: Need help with ATI Radeon HD 4850

    I've messed around more with manual install via these instructions (proprietary)
    and these as well (open source)

    Still get an all black or all white screen, and end up just logging into a failsafe terminal and running "sudo envyng -g", just so I can get back to browsing for further help.

    More info -

    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 3850
    OpenGL version string: 2.1.7659 Release

    looks good to me...

    Is it possible this is a Compiz issue, not ATI or something I've done/not done?


Tags for this Thread


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts