Results 1 to 5 of 5

Thread: Problem with audio over HDMI with NVidia card

  1. #1
    Join Date
    Mar 2007
    Beans
    10
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Problem with audio over HDMI with NVidia card

    Hi everyone,

    I am trying to connect my desktop computer to my TV and I need some assistance with using audio over HDMI. I have an NVidia 580 GTX graphics card and I am on Ubuntu 10.04. I compiled and upgraded to newest alsa, so my HDMI audio shows up as one of the sound cards. I also read that I should manually unmute everything that shows up in alsamixer that is related with the NVidia card, and I did that as well. Unfortunately I still don't have any audio.. I would appreciate any suggestion as I am quite unfamiliar with alsa and audio in Ubuntu. Thanks.

    Here's the output of aplay:

    Code:
    $ aplay -L
    null
        Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
    default:CARD=Intel
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        Default Audio Device
    front:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        Front speakers
    surround40:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        4.0 Surround output to Front and Rear speakers
    surround41:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
    surround50:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
    surround51:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
    surround71:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Analog
        7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
    iec958:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC1200 Digital
        IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    Code:
    $ aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 2: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 2: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 2: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 2: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0

  2. #2
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,659
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Problem with audio over HDMI with NVidia card

    You would need to be running the latest nvidia graphics driver for that GPU.
    nVidia 275 does support GTX580.

    Make sure the HDMI device is powered up/connected as the X server starts.

    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:3
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:7
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:8
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:9

    and report which one produced pink noise..

    Does speaker-test indicate the alsa driver version ?
    Last edited by BicyclerBoy; August 7th, 2011 at 08:25 PM.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2007
    Beans
    10
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Problem with audio over HDMI with NVidia card

    Quote Originally Posted by BicyclerBoy View Post
    You would need to be running the latest nvidia graphics driver for that GPU.
    nVidia 275 does support GTX580.

    Make sure the HDMI device is powered up/connected as the X server starts.

    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:3
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:7
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:8
    speaker-test -c2 -r 48000 -D hw2:9

    and report which one produced pink noise..

    Does speaker-test indicate the alsa driver version ?
    Yes I am using NVidia 275.19 driver and my ALSA is the latest snapshot.

    Code:
    $ cat /proc/asound/version
    Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
    Compiled on Aug  7 2011 for kernel 2.6.32-33-generic (SMP).
    This following command worked for me to get noise from the TV:

    Code:
    speaker-test -c2 -r 48000 -D plughw:2,7
    So how do I set this up to be my default output for sound?

    I feel I am close, one more push please...
    Last edited by canbal; August 7th, 2011 at 10:11 PM.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2007
    Beans
    10
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Problem with audio over HDMI with NVidia card

    I found this guide, ftp://download.nvidia.com/XFree86/gp...dmi-audio.html, and followed the "13.9.1. Adding Extra Outputs To PulseAudio".


    Adding
    Code:
    load-module module-alsa-sink device=hw:1,7
    to /etc/pulse/default.pa made another HDA device to appear in my sound preferences. Selecting that as my output solved my problem.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,659
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Problem with audio over HDMI with NVidia card

    Good work..

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •