Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: HOWTO: Plone from scratch

  1. #1
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Austin Texas
    Beans
    290
    Distro
    Ubuntu Development Release

    HOWTO: Plone from scratch

    Plone is an project development website server/tool using many different "products" running on zope, which is made with python . It is also useful for general websites that aren't geared so much to project development. It supports many languages, and has very nice translation technologies so you don't have to translate. Additionally it works very well with any browser, I can surf it with Elinks and not have any lesser abilities then i would have with firefox.

    so you can see what an install might look like, I use Plone for project development at http://plone.arcane-order.com/

    you can read the whole shebang at http://plone.org/

    O.k. this is my first guide, and i must say I am nothing of a Linux guru, however i think I've got this particular sequence down to an art.

    I did this on a fresh install of ubuntu having only changed apt's reps like suggested in http://ubuntuguide.org/


    Preparation

    first off you must have the extra reps for apt-get enabled.

    additionally, go ahead and have plone2.0.5 downloaded

    ok now you're ready
    First thing
    sudo apt-get install zope2.7
    this will install zope2.7, the latest version of zope that works with plone

    once all that is finsihed run

    sudo mkzope2.7instance
    and fill out the asked questions
    (thanks to iluminate)

    now you have zope fully operational on your machine and just need to put plone2.0.5 into the products folder of your newly created instance

    Extract the Plone tar file to wherever you like and 'cd' into it

    so you should be inside the plone folder (in my case in /home/druke/plone-2.0.5)

    type the following command

    sudo mv ./* /var/lib/zope2.7/instance/(instance directory/Products
    note that that line isn't copy and paste'able you have to manualy type in the instance directory that you made up when you made your zope2.7 instance.

    now its time to start zope up

    sudo /var/lib/zope2.7/instance/(instance directory)/bin/zopectl start
    now then open up your web browser and goto

    http://localhost:9673/manage

    you will be prompted for the user name and pass you made up when you created the zope instance.

    this is the zope controller, we want to make a plone instance, so in the top right(not zope Quickstart, about an inch down from there, should default say Accelerated HTTP cache manager) scroll down to plone site, hit add, fill out the form, and whola you've got yourself a plone server installed!

    an extra side note, this si all case sensitive so when you access your plone instance at localhost:9673/(instance name) remember to be case sensitive, tis not standard HTML anymore.

    well heres for my first guide, feel free to post question/rants/I hate you notes!
    Last edited by Druke; August 14th, 2005 at 04:38 AM.

  2. #2
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Under the Jolly Roger
    Beans
    571

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    I'd recommend starting your HOWTO by explaining what Plone is and where to get it.
    My sole duty is to my own happiness and well-being. I recognize no other.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Austin Texas
    Beans
    290
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    There we go, edited. How is that?

    Thanks for the constructive crit btw.

    Edit: i also fixxed alot of my gramatical errors
    Last edited by Druke; July 22nd, 2005 at 03:09 AM.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Under the Jolly Roger
    Beans
    571

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    Quote Originally Posted by Druke
    There we go, edited. How is that?

    Thanks for the constructive crit btw.

    Edit: i also fixxed alot of my gramatical errors
    That makes a lot more sense. I hadn't heard of Plone before, but now I at least know what it is if I have to recommend a CMS to somebody wanting to build a website.
    My sole duty is to my own happiness and well-being. I recognize no other.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Austin Texas
    Beans
    290
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    shoot me if i'm wrong but I think the ubuntu site and this one use plone

  6. #6
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Under the Jolly Roger
    Beans
    571

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    Quote Originally Posted by Druke
    shoot me if i'm wrong but I think the ubuntu site and this one use plone
    /me pulls out a .45 and shoots Druke.

    Actually, this forum uses vBulletin.
    My sole duty is to my own happiness and well-being. I recognize no other.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Slovenia
    Beans
    684
    Distro
    Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    Christooss spectaculary caught bullet before it hit Druke.

    Ubunu SITE is made with PLONE.
    Im still in OpenSource age but I hope that through the years I will reach for the Free nirvana that is waiting me out there.
    Visit Ubuntu.si forums | My great blog Christoossov pasijon - Slovene version | Passion of the Christooss - English version

  8. #8
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    London
    Beans
    400
    Distro
    Ubuntu Jaunty Jackalope (testing)

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    That's right, the Ubuntu site is Plone-based whereas the forum is vBulletin.

    Thanks a lot for the great Howto Druke! Btw, couldn't get your site to work
    Linux Registered User: 381155

  9. #9
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Austin Texas
    Beans
    290
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    bleh i know, running it from home, my prmary pc is pooped out so i'm using the server as my NWN box

  10. #10
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    London
    Beans
    400
    Distro
    Ubuntu Jaunty Jackalope (testing)

    Re: HOWTO: Plone from scratch

    Still quite new to Zope/Plone...Do you know if its possible to create an instance in the /home directory instead of /var/lib/...?
    Linux Registered User: 381155

Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •