Page 4 of 20 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast
Results 31 to 40 of 197

Thread: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

  1. #31
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Schererville, IN
    Beans
    11
    Distro
    The Feisty Fawn Testing

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    Well, I have i915. And my xorg is just a copy-and-paste of the examples. Both s-video clone and the s-video dual screen both give a black and white screens. Additionally, the screen on the TV doesn't fill the height of the TV.
    I am using Fiesty, which has xorg 7.2. Perhaps that's causing the problem.

  2. #32
    Join Date
    May 2006
    Location
    Salt Lake City
    Beans
    210
    Distro
    Ubuntu 6.10 Edgy

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    @zachstruck
    Well i searched through the forums and most of the people having black and white svideo issues are A. using a PAL tv or B. using an nvidia card.. Not alot of help in either case. I am inclined to agree with you that perhaps it is xorg 7.2... But that doesnt make a whole lot of sense because you are still using the i810 driver which i dont believe has changed..

    One piece of advice i did see was some people were helped by changing this line:
    Code:
    Option "TVOutFormat"    "SVIDEO"
    to this:
    Code:
    Option "TVOutFormat"    "COMPOSITE"
    That shouldnt fix anything but some people did report that it gave them color on their svideo. I am trying to hunt down xorg 7.2 so i can play with it myself but until then perhaps you could try changing that line...?

    EDIT: Well hunting down Xorg 7.2 is proving to be a challenge for edgy. Find this source, compile these install that. Im afraid if it is a problem with xorg 7.2 then you may have to wait it out. As a side note, i didnt think feisty had 7.2 installed by default..? you can check what you are running by typing 'Xorg -version' at the terminal. I am running 7.1.1
    Last edited by featherking; March 8th, 2007 at 07:53 AM.
    How to Svideo and More on your i945 Chipset
    Dell E1405, Intel Core Duo 1.6 GHZ, 512 DDR2, Primary OS - Hardy RC / Secondary OS- XP Home

  3. #33
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Schererville, IN
    Beans
    11
    Distro
    The Feisty Fawn Testing

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    I tried the "COMPOSITE", but it didn't change anything. I also tried just commenting it out, but that didn't do anything either.
    I searched around the Internet, and it does seem that people with PAL TVs have this black and white problem, but I live in the States and use NTSC.
    And my Xorg is 7.2.

    Code:
    X Window System Version 7.2.0
    Release Date: 22 January 2007
    X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2
    I think that I am going to downgrade and reinstall Edgy sometime next week. I'll let you know if there's any difference.

  4. #34
    Join Date
    May 2006
    Location
    Salt Lake City
    Beans
    210
    Distro
    Ubuntu 6.10 Edgy

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    I tried looking some more but i continue to only find PAL issues.. If you do downgrade to edgy please let me know. I even downloaded the newer i810 driver to look at it but i didnt notice anything that looked different concerning svideo.. As i plan on upgrading to feisty (maybe RC1 or RC2) i hope that the svideo function isnt broken....?
    How to Svideo and More on your i945 Chipset
    Dell E1405, Intel Core Duo 1.6 GHZ, 512 DDR2, Primary OS - Hardy RC / Secondary OS- XP Home

  5. #35
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Montreal, Canada
    Beans
    191

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    Thanks Featherking your scrip work perfectly well with the clone to VGA monitor.

    However, I need some help with the dual monitor. I cannot put application on the second monitor. There is always part of them on the laptop screen Even if there is room on the VGA.

    This is my xorg.conf for the dual monitor. Maybe a generous soul can tell me what is wrong with it.

    Code:
    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
    # (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "Files"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/misc"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/Type1"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/100dpi"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/75dpi"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
    	# path to defoma fonts
    	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load	"i2c"
    	Load	"bitmap"
    	Load	"ddc"
    	Load	"dri"
    	Load	"extmod"
    	Load	"freetype"
    	Load	"glx"
    	Load	"int10"
    	Load	"type1"
    	Load	"vbe"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Keyboard"
    	Driver		"kbd"
    	Option		"CoreKeyboard"
    	Option		"XkbRules"	"xorg"
    	Option		"XkbModel"	"pc105"
    	Option		"XkbLayout"	"ca"
    	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
    	Option		"XkbVariant"	"multix"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Configured Mouse"
    	Driver		"mouse"
    	Option		"CorePointer"
    	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
    	Option		"Protocol"		"ExplorerPS/2"
    	Option		"ZAxisMapping"		"4 5"
    	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Synaptics Touchpad"
    	Driver		"synaptics"
    	Option		"SendCoreEvents"	"true"
    	Option		"Device"		"/dev/psaux"
    	Option		"Protocol"		"auto-dev"
    	Option		"HorizScrollDelta"	"0"
    	Option		"MaxTapTime"		"0"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver        "wacom"
      Identifier    "stylus"
      Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to 
                                                          # /dev/input/event
                                                          # for USB
      Option        "Type"          "stylus"
      Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver        "wacom"
      Identifier    "eraser"
      Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to 
                                                          # /dev/input/event
                                                          # for USB
      Option        "Type"          "eraser"
      Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver        "wacom"
      Identifier    "cursor"
      Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to 
                                                          # /dev/input/event
                                                          # for USB
      Option        "Type"          "cursor"
      Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier "LCD"
    	Driver "i810"
    	Option "MonitorLayout"	"CRT,LFP"
    	Option "DDCMode" "True"
    	Screen 0
    	BusID "PCI:0:2:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier "CRT"
    	Driver "i810"
    	Option "MonitorLayout"	"CRT,LFP"
    	Option "DDCMode" "True"
    	Screen 1
    	BusID "PCI:0:2:0"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"LCD"
    	Option		"DPMS"
    	HorizSync	30 - 81
    	VertRefresh	56 - 76
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"CRT"
    	Option		"DPMS"
    	HorizSync	30 - 81
    	VertRefresh	56 - 76
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"LCD"
    	Device		"LCD"
    	Monitor		"LCD"
    	DefaultDepth	24
    	SubSection "Display"
    		Depth		1
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		4
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		8
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		15
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		16
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		24
    		Modes		"1400x1050"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"CRT"
    	Device		"CRT"
    	Monitor		"CRT"
    	DefaultDepth	24
    
    	SubSection "Display"
    		Depth	24
    		Modes	"1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
    	Identifier	"LCDandCRT"
    	Screen		0 "LCD"
    	Screen		1 "CRT" RightOf "LCD"
    	InputDevice	"Generic Keyboard"
    	InputDevice	"Configured Mouse"
    	InputDevice	"Synaptics Touchpad"
    	Option		"Xinerama" "true"
    #	Option 		"AIGLX" "true"
    EndSection
    
    Section "ServerFlags"
    	Option		"DefaultServerLayout" "LCDandCRT"
    EndSection
    
    #Section "DRI"
    #	Mode	0666
    #EndSection
    
    #Section "Extensions"
    #	Option		"Composite" "Enable"
    #EndSection

  6. #36
    Join Date
    Mar 2007
    Beans
    70

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    This may not happen as I intend it as this is my first time in this forum so please excuse any mistakes. The script by FeatherKing is a well thought out piece of work but a little beyond my dealing with. I bought my first notebook, a Sony Viao, with a 15" screen and an Intel GeForce card. I want to run it through a Sony 17" E200 monitor which can do with XP but I sent that OS to the trash and am running Ubuntu ver. Dapper Drake. When I connect the exterior monitor to the notebook port, nothing happens; a blank screen. In addition, the F keys do not function. Is there either a simple script to help. I dont need to go back and forth if that would make a difference. Or is there a How To that would address this issue in somewhat simpler terms than FT.

    Many thanks, Geoffree

  7. #37
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    New Zealand
    Beans
    826
    Distro
    Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    Quote Originally Posted by Biochem View Post
    Thanks Featherking your scrip work perfectly well with the clone to VGA monitor.

    However, I need some help with the dual monitor. I cannot put application on the second monitor. There is always part of them on the laptop screen Even if there is room on the VGA.

    This is my xorg.conf for the dual monitor. Maybe a generous soul can tell me what is wrong with it.
    i can't see anything wrong with your xorg, however your symptoms sound similar to some I had - couldn't drag windows to certain parts of the screen. I found the solution in an obscure part of this forum. From my notes:

    Gnome remembers some settings that kills things! Delete the ~/.gconf/desktop/gnome/screen folder. i.e. from home folder:

    sudo rm -r ./.gconf/desktop/gnome/screen

    might work for you.
    Veloce
    Ubuntu 9.04 64bit on Dell Vostro 1510, Core2 Duo T8100, Nvidia 8400M , Intel 1395 Wireless.
    OK: Wireless, kvm, Canon irc2880, Synergy.

  8. #38
    Join Date
    Feb 2007
    Beans
    186
    Distro
    Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    is there any way to undo what i just did cuz now i cant start ubuntu! lol i dont know what i did wrong but i give me a long error ...... good thing i have my windows dualbooting.... anywayz anyway to get into ubuntu and undo what i did thnx in advance plz i need hlep....

  9. #39
    Join Date
    May 2006
    Location
    Salt Lake City
    Beans
    210
    Distro
    Ubuntu 6.10 Edgy

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    @Biochem
    Veloce's advice is the only thing i can think of. I have not tested many of the vga settings as i do not use that configuration that much. Let me know if it works and i will add it to the first post in the 'how to'

    @spankymasterc
    if you followed the 'how to' steps exactly, then you need to restart your computer and select recovery mode. Once you get to a terminal simply type:
    Code:
    switchmon 1
    and restart. If you followed steps exactly you have just restored your original file.
    How to Svideo and More on your i945 Chipset
    Dell E1405, Intel Core Duo 1.6 GHZ, 512 DDR2, Primary OS - Hardy RC / Secondary OS- XP Home

  10. #40
    Join Date
    Feb 2007
    Beans
    186
    Distro
    Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

    Re: How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

    nvm i got it all i did was sudo dpkg-reconfig xserver-xorg and i got it running dont know what i did wrong but im good now XD

Page 4 of 20 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •