Results 1 to 3 of 3

Thread: Firefox video acceleration not working (tried following all relevant guides)

  1. #1
    Join Date
    Mar 2024
    Beans
    1

    Firefox video acceleration not working (tried following all relevant guides)

    Hi all,

    I know this has been discussed over and over again - however, I can't seem to be able to get the results needed after following most of the relevant guides I've found on Google. Let's take for instance this one.

    intel_gpu_top is reporting 0% on Video when I play any youtube video.

    Code:
    $ uname -a
    Linux loonix 6.5.0-25-generic #25~22.04.1-Ubuntu SMP PREEMPT_DYNAMIC Tue Feb 20 16:09:15 UTC 2 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    Code:
    $ firefox -v
    Mozilla Firefox 123.0.1
    Code:
    $ vainfo
    libva info: VA-API version 1.14.0
    libva info: User environment variable requested driver 'iHD'
    libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so
    libva info: Found init function __vaDriverInit_1_14
    libva info: va_openDriver() returns 0
    vainfo: VA-API version: 1.14 (libva 2.12.0)
    vainfo: Driver version: Intel iHD driver for Intel(R) Gen Graphics - 22.3.1 ()
    vainfo: Supported profile and entrypoints
          VAProfileNone                   :    VAEntrypointVideoProc
          VAProfileNone                   :    VAEntrypointStats
          VAProfileMPEG2Simple            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileMPEG2Main              :    VAEntrypointVLD
          VAProfileH264Main               :    VAEntrypointVLD
          VAProfileH264Main               :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileH264High               :    VAEntrypointVLD
          VAProfileH264High               :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileJPEGBaseline           :    VAEntrypointVLD
          VAProfileJPEGBaseline           :    VAEntrypointEncPicture
          VAProfileH264ConstrainedBaseline:    VAEntrypointVLD
          VAProfileH264ConstrainedBaseline:    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileVP8Version0_3          :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain               :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain               :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileHEVCMain10             :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain10             :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileVP9Profile0            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileVP9Profile1            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileVP9Profile2            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileVP9Profile3            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain12             :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain422_10         :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain422_12         :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain444            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain444            :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileHEVCMain444_10         :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCMain444_10         :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileHEVCMain444_12         :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain            :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileHEVCSccMain10          :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain10          :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileHEVCSccMain444         :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain444         :    VAEntrypointEncSliceLP
          VAProfileAV1Profile0            :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain444_10      :    VAEntrypointVLD
          VAProfileHEVCSccMain444_10      :    VAEntrypointEncSliceLP
    Code:
    $ cat .profile 
    #[...]
    export LIBVA_DRIVER_NAME=iHD
    export MOZ_DISABLE_RDD_SANDBOX=1
    export MOZ_ENABLE_WAYLAND=1


    I don't know if the above blocklist strings have anything to do with it, but any help is much appreciated.

    System specs:

    Attached Images Attached Images
    Last edited by graur777; March 13th, 2024 at 02:59 PM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Squidbilly-Land
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu

    Re: Firefox video acceleration not working (tried following all relevant guides)

    https://www.phoronix.com/review/linux-68-features and
    https://www.phoronix.com/news/Intel-...a-24.1-Default
    Don't know if this means anything to you.

    This doesn't change the fact that the Intel Xe driver is opt-in for supported Intel graphics hardware (Tiger Lake and newer) but just means that if/when you do switch over to the Xe kernel driver, Mesa 24.1+ will jive just fine without having to worry about rebuilding Mesa or taking any extra steps.
    Please post text, not inline images. More efficient and this isn't an MS-Windows forum.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    14,820

    Re: Firefox video acceleration not working (tried following all relevant guides)

    Are you using a real Firefox package or the snap version?

    Quote Originally Posted by TheFu View Post
    It's not relevant here. The old 'i915' kernel module still works and is what Ubuntu 22.04 users will be running (I don't know if 24.04 will use the new 'xe' module by default or not). Anyway, the vainfo looks good, so probably best not to confuse the OP with "driver" issues here.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •