Results 1 to 5 of 5

Thread: Realtek Wireless Adapter is not recognized

  1. #1
    Join Date
    Jan 2024
    Beans
    3

    Unhappy Realtek Wireless Adapter is not recognized

    Hello, I am new to ubuntu and got hindered by an issue with some old equipment. At first, my wifi adapter was kinda half-working: it could see the networks around and attempt to connect, only to say Connection Failed (even when connecting to passwordless spots). Then I updated drivers automatically after installation and it just completely disappeared, system no longer sees any wifi adapter being present at all.

    I cannot find a linux driver for this one to try to download it manually either, maybe I am just looking not good enough?

    Realtek RTL8191SU Wireless lan 802.11n USB 2.0 Network Adapter - full name.

    Thanks in advance, I really cannot do much until it is solved. Right now all I can do is establishing a temporary connection via mobile usb.

  2. #2
    Join Date
    May 2022
    Beans
    44

    Re: Realtek Wireless Adapter is not recognized

    Please post more system info. Run in terminal
    Code:
    sudo apt install inxi
    inxi -Fxxzc0 in terminal

  3. #3
    Join Date
    Jan 2024
    Beans
    3

    Re: Realtek Wireless Adapter is not recognized

    Without any visible reason, it stopped recognizing my phone usb internet modem either (it was working correctly last time). Feels like some drivers just disappeared(?) after update altogether. Can't even download from the machine directly anymore. Please advise.

    Note: lsusb command properly shows usb equipment. IMC Network Mediao 802.11n WLAN [Realtek RTL8191SU] and Samsung phone with (tethering mode). It just receives no internet connection whatsoever.

    Maybe I can reinstall network drivers manually from usb or something?
    Last edited by kellyss14; January 16th, 2024 at 04:55 PM.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2024
    Beans
    3

    Re: Realtek Wireless Adapter is not recognized

    To add: on "Advanced options for Ubuntu" on the boot after update I have -with Linux 5.15.0-91-generic and older 5.15.0-67-generic.

    The older version still recognizes the usb tethering and I was able to run the requested code. It shows:

    System:
    Kernel: 5.15.0-67-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
    Desktop: Gnome 3.36.9 wm: gnome-shell dm: GDM3
    Distro: Ubuntu 20.04.6 LTS (Focal Fossa)
    Machine:
    Type: Desktop Mobo: MEDION model: H77H2-EM v: V1.0
    serial: <filter> BIOS: American Megatrends v: EM0411-M8
    date: 04/11/2012
    CPU:
    Topology: Quad Core model: Intel Core i7-3770 bits: 64
    type: MT MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 8192 KiB
    flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
    vmx
    bogomips: 54273
    Speed: 1597 MHz min/max: 1600/3900 MHz
    Core speeds (MHz): 1: 1596 2: 1680 3: 1886 4: 1626
    5: 1596 6: 1597 7: 1597 8: 1597
    Graphics:
    Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti]
    vendor: PNY driver: N/A bus ID: 01:00.0
    chip ID: 10de:1c82
    Display: x11 server: X.Org 1.20.13
    driver: fbdev,nouveau unloaded: modesetting,vesa
    compositor: gnome-shell resolution: 640x480~73Hz
    OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 12.0.0 256 bits)
    v: 4.5 Mesa 21.2.6 compat-v: 3.1 direct render: Yes
    Audio:
    Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition
    Audio
    vendor: Elite Systems driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:1e20
    Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio
    vendor: PNY driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0fb9
    Sound Server: ALSA v: k5.15.0-67-generic
    Network:
    Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit
    Ethernet
    vendor: Elite Systems driver: r8169 v: kernel
    port: d000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168
    IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
    Device-2: IMC Networks Mediao 802.11n WLAN [Realtek
    RTL8191SU]
    type: USB driver: r8712u bus ID: 2-1.7:4
    chip ID: 13d3:3306
    IF: wlx94dbc97896de state: down mac: <filter>
    IF-ID-1: usb0 state: unknown speed: -1 duplex: half
    mac: <filter>
    Drives:
    Local Storage: total: 2.05 TiB used: 10.99 GiB (0.5%)
    ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 850 EVO 250GB
    size: 232.89 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
    ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate
    model: ST2000DM001-1CH164 size: 1.82 TiB
    speed: 3.0 Gb/s serial: <filter> temp: 33 C
    Partition:
    ID-1: / size: 771.20 GiB used: 10.99 GiB (1.4%)
    fs: ext4 dev: /dev/sdb6
    Sensors:
    System Temperatures: cpu: 40.0 C mobo: N/A
    Fan Speeds (RPM): N/A
    Info:
    Processes: 254 Uptime: 3m Memory: 15.59 GiB
    used: 905.9 MiB (5.7%) Init: systemd v: 245 runlevel: 5
    Compilers: gcc: N/A Shell: bash v: 5.0.17
    running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38



    Note that it also again like the first time recognizes the wifi adapter, it again detects hotspots but cannot connect to them.
    My iso was installed from the official ubuntu site, should not be botched.
    Last edited by kellyss14; January 16th, 2024 at 05:10 PM.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2024
    Beans
    1

    Re: Realtek Wireless Adapter is not recognized

    I have the same issue. Tethering stopped working in linux-image-5.15.0-91-generic and linux-image-5.15.0-92-generic.

    I have a Samsung Galaxy S21.
    On linux-image-5.15.0-88-generic it was fine.

    What is missing from dmesg in linux-image-5.15.0-91-generic

    ```
    [ 836.834312] usb 1-6: new high-speed USB device number 10 using xhci_hcd
    [ 836.987699] usb 1-6: New USB device found, idVendor=04e8, idProduct=6860, bcdDevice= 5.04
    [ 836.987720] usb 1-6: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    [ 836.987731] usb 1-6: Product: SAMSUNG_Android
    [ 836.987738] usb 1-6: Manufacturer: SAMSUNG
    [ 836.987746] usb 1-6: SerialNumber: XXX
    [ 837.050831] cdc_acm 1-6:1.1: ttyACM0: USB ACM device
    [ 837.050888] usbcore: registered new interface driver cdc_acm
    [ 837.050889] cdc_acm: USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters
    [ 851.714136] usb 1-6: USB disconnect, device number 10
    [ 852.201875] usb 1-6: new high-speed USB device number 11 using xhci_hcd
    [ 852.351707] usb 1-6: New USB device found, idVendor=04e8, idProduct=6863, bcdDevice= 5.04
    [ 852.351728] usb 1-6: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    [ 852.351740] usb 1-6: Product: SAMSUNG_Android
    [ 852.351748] usb 1-6: Manufacturer: SAMSUNG
    [ 852.351756] usb 1-6: SerialNumber: XXX
    [ 852.356801] rndis_host 1-6:1.0 usb0: register 'rndis_host' at usb-0000:00:14.0-6, RNDIS device, 3e:57:cf:9b:51:ea
    ```

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •