Results 1 to 5 of 5

Thread: Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

  1. #1
    Join Date
    May 2021
    Beans
    3

    Exclamation Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

    A while ago I updated my internet plan to a 5g connection, while the wifi speed reaches up to 500Mb/s on my cellphone and my laptop, the ethernet speed is as low as 60Mb/s on my machine (running ubuntu 20.04). I've tried solving this changing the ethernet (now I'm using a cat 6e and I've tried with a cat 5e) and the speed remains unchanged. This and the fact that my ps4, which is connected with ethernet, reaches up to 600Mb/s has made realize that the problem I'm facing is linnux-related. I've searched for answers in this and other forums but nothing seems to work. ethloot gives me
    Code:
     sudo ethtool enp3s0 
    Settings for enp3s0:
    	Supported ports: [ TP ]
    	Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full 
    	                        100baseT/Half 100baseT/Full 
    	                        1000baseT/Full 
    	Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
    	Supports auto-negotiation: Yes
    	Supported FEC modes: Not reported
    	Advertised link modes:  100baseT/Full 
    	Advertised pause frame use: No
    	Advertised auto-negotiation: Yes
    	Advertised FEC modes: Not reported
    	Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full 
    	                                     100baseT/Half 100baseT/Full 
    	                                     1000baseT/Full 
    	Link partner advertised pause frame use: No
    	Link partner advertised auto-negotiation: Yes
    	Link partner advertised FEC modes: Not reported
    	Speed: 100Mb/s
    	Duplex: Full
    	Port: Twisted Pair
    	PHYAD: 0
    	Transceiver: internal
    	Auto-negotiation: on
    	MDI-X: Unknown
    	Supports Wake-on: pumbg
    	Wake-on: g
    	Current message level: 0x00000033 (51)
    			       drv probe ifdown ifup
    	Link detected: yes
    As it's shown above, the speed is stuck at 100Mb/s while a 1000 is allowed. lspci gives me

    Code:
    sudo lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 9b53 (rev 03)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor PCIe Controller (x16) (rev 03)
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation Comet Lake USB 3.1 xHCI Host Controller
    00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Comet Lake PCH Shared SRAM
    00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Comet Lake PCH Serial IO I2C Controller #0
    00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Comet Lake PCH Serial IO I2C Controller #1
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Comet Lake HECI Controller
    00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Device 06d2
    00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Comet Lake PCI Express Root Port #9 (rev f0)
    00:1d.3 PCI bridge: Intel Corporation Device 06b3 (rev f0)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device 0684
    00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS
    00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Comet Lake PCH SMBus Controller
    00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Comet Lake PCH SPI Controller
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 730] (rev a1)
    01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK208 HDMI/DP Audio Controller (rev a1)
    03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
    Besides trying with different cables and testing them in different devices, I've tried some "solutions" in this forum like this and nothing seems to work, I ran
    Code:
    sudo ethtool -s enp3s0 speed 1000 duplex full autoneg on
    and after that I lose connection and ethtool gives me
    Code:
    sudo ethtool enp3s0 
    Settings for enp3s0:
    	Supported ports: [ TP ]
    	Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full 
    	                        100baseT/Half 100baseT/Full 
    	                        1000baseT/Full 
    	Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
    	Supports auto-negotiation: Yes
    	Supported FEC modes: Not reported
    	Advertised link modes:  1000baseT/Full 
    	Advertised pause frame use: No
    	Advertised auto-negotiation: Yes
    	Advertised FEC modes: Not reported
    	Speed: Unknown!
    	Duplex: Unknown! (255)
    	Port: Twisted Pair
    	PHYAD: 0
    	Transceiver: internal
    	Auto-negotiation: on
    	MDI-X: Unknown
    	Supports Wake-on: pumbg
    	Wake-on: g
    	Current message level: 0x00000033 (51)
    			       drv probe ifdown ifup
    	Link detected: no
    I've also tried solving it this way and I get the same problem as before. I really don't know what to do anymore so if someone could please help me I'd be grateful. If more information is needed please let me know.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    7,921
    Distro
    Ubuntu Mate 20.04 Focal Fossa

    Re: Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

    Which driver is it? Please show
    Code:
    lsmod | grep r8
    If r8169 is shown, then run
    Code:
    sudo apt install r8168-dkms
    echo "blacklist r8169" | sudo tee /etc/modprobe.d/blacklist-r8169.conf
    and reboot

  3. #3
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    London, England
    Beans
    7,260
    Distro
    Xubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

    It may be worth trying turning auto-negotiation off at both ends and configuring them for a fixed 1000 Mb/S.

  4. #4
    Join Date
    May 2021
    Beans
    3

    Re: Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

    praseodym, It shows
    Code:
    lsmod | grep r8
    r8168                 548864  0
    Last edited by drcid98; May 2nd, 2021 at 10:06 PM.

  5. #5
    Join Date
    May 2021
    Beans
    3

    Re: Slow ethernet connection and speed stuck at 100Mb/s

    The Cog, I tried that and I get the same problem I described when i ran sudo ethtool -s enp3s0 speed 1000 duplex full autoneg on
    Last edited by drcid98; May 2nd, 2021 at 10:06 PM.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •