Results 1 to 6 of 6

Thread: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

  1. #1
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    3

    Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    hi!
    yesterday, i installed "ubuntu-20.04.2-live-server-amd64" on an old laptop, Dell studio 1537. I want to activate Wake on Lan but probably i'm doing something wrong and it's not working.

    when i run the following commands the server is not receiving wake up packets,
    root@Hra:~# sudo wakeonlan 00:22:19:e2:25:3d
    root@Hra:~# sudo etherwake 00:22:19:e2:25:3d

    it can receive wake up packet when i add the server's ip
    Code:
    root@Hra:~# sudo wakeonlan -i 192.168.1.107 00:22:19:e2:25:3d
    Code:
    nwntas@dell:~$ sudo tcpdump -i enp6s0 '(udp and port 7) or (udp and port 9)'
    tcpdump: verbose output suppressed, use -v or -vv for full protocol decode
    listening on enp6s0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 262144 bytes
    08:41:58.414297 IP PC192.168.1.41.50219 > dell.discard: UDP, length 102
    i shutdown the server using the following command,
    nwntas@dell:~$ sudo systemctl poweroff

    Wake on Lan works when the server is on suspend, but not when it's on shutdown.
    Is there any solution for this?

    Also, on the same network i can use WoL on an HP laptop with Debian, without any problem.

    Code:
    nwntas@dell:~$ lsb_release -a
    No LSB modules are available.
    Distributor ID: Ubuntu
    Description:    Ubuntu 20.04.2 LTS
    Release:        20.04
    Codename:       focal
    Code:
    nwntas@dell:~$ lsmod
    Module                  Size  Used by
    dm_multipath           32768  0
    scsi_dh_rdac           16384  0
    scsi_dh_emc            16384  0
    scsi_dh_alua           20480  0
    snd_hda_codec_idt      61440  1
    snd_hda_codec_hdmi     61440  1
    snd_hda_codec_generic    81920  1 snd_hda_codec_idt
    snd_hda_intel          53248  0
    snd_intel_dspcfg       24576  1 snd_hda_intel
    snd_hda_codec         135168  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_idt
    r852                   24576  0
    coretemp               20480  0
    sm_common              16384  1 r852
    nand                  106496  2 r852,sm_common
    snd_hda_core           90112  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_idt
    kvm_intel             282624  0
    nand_ecc               16384  1 nand
    bch                    24576  1 nand
    dell_laptop            24576  0
    snd_hwdep              20480  1 snd_hda_codec
    ledtrig_audio          16384  2 snd_hda_codec_generic,dell_laptop
    nandcore               16384  1 nand
    kvm                   663552  1 kvm_intel
    snd_pcm               106496  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
    dell_wmi               20480  0
    mtd                    65536  2 nand,sm_common
    dell_smbios            28672  2 dell_wmi,dell_laptop
    dell_smm_hwmon         20480  0
    dcdbas                 20480  1 dell_smbios
    wmi_bmof               16384  0
    ir_rc6_decoder         20480  0
    sparse_keymap          16384  1 dell_wmi
    dell_wmi_descriptor    20480  2 dell_wmi,dell_smbios
    snd_timer              36864  1 snd_pcm
    input_leds             16384  0
    serio_raw              20480  0
    r592                   20480  0
    rc_rc6_mce             16384  0
    memstick               20480  1 r592
    ite_cir                28672  0
    snd                    90112  8 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_pcm,snd_hda_codec_idt
    rc_core                53248  4 ite_cir,ir_rc6_decoder,rc_rc6_mce
    mac_hid                16384  0
    soundcore              16384  1 snd
    sch_fq_codel           20480  2
    ip_tables              32768  0
    x_tables               45056  1 ip_tables
    autofs4                45056  2
    btrfs                1257472  0
    zstd_compress         167936  1 btrfs
    raid10                 57344  0
    raid456               155648  0
    async_raid6_recov      24576  1 raid456
    async_memcpy           20480  2 raid456,async_raid6_recov
    async_pq               24576  2 raid456,async_raid6_recov
    async_xor              20480  3 async_pq,raid456,async_raid6_recov
    async_tx               20480  5 async_pq,async_memcpy,async_xor,raid456,async_raid6_recov
    xor                    24576  2 async_xor,btrfs
    raid6_pq              114688  4 async_pq,btrfs,raid456,async_raid6_recov
    libcrc32c              16384  2 btrfs,raid456
    raid1                  45056  0
    raid0                  24576  0
    multipath              20480  0
    linear                 20480  0
    radeon               1474560  1
    hid_generic            16384  0
    i2c_algo_bit           16384  1 radeon
    sdhci_pci              53248  0
    usbhid                 57344  0
    cqhci                  28672  1 sdhci_pci
    ttm                   106496  1 radeon
    firewire_ohci          40960  0
    psmouse               155648  0
    i2c_i801               32768  0
    hid                   131072  2 usbhid,hid_generic
    sdhci                  65536  1 sdhci_pci
    ahci                   40960  2
    firewire_core          65536  1 firewire_ohci
    libahci                32768  1 ahci
    crc_itu_t              16384  1 firewire_core
    drm_kms_helper        184320  1 radeon
    lpc_ich                24576  0
    syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
    sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
    tg3                   172032  0
    sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
    fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
    drm                   491520  4 drm_kms_helper,radeon,ttm
    wmi                    32768  4 dell_wmi,wmi_bmof,dell_smbios,dell_wmi_descriptor
    video                  49152  2 dell_wmi,dell_laptop
    Code:
    nwntas@dell:~$ sudo nano /etc/netplan/00-installer-config.yaml
    
    # This is the network config written by 'subiquity'
    network:
      ethernets:
        enp6s0:
          dhcp4: true
      version: 2
    Code:
    nwntas@dell:~$ ip a
    1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: enp6s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
        link/ether 00:22:19:e2:25:3d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 192.168.1.107/24 brd 192.168.1.255 scope global dynamic enp6s0
           valid_lft 83289sec preferred_lft 83289sec
        inet6 2a02:587:6e0b:2e35:222:19ff:fee2:253d/64 scope global dynamic mngtmpaddr noprefixroute
           valid_lft 604771sec preferred_lft 86371sec
        inet6 fe80::222:19ff:fee2:253d/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    Code:
    nwntas@dell:~$ sudo ethtool enp6s0
    Settings for enp6s0:
            Supported ports: [ TP ]
            Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Half 1000baseT/Full
            Supported pause frame use: No
            Supports auto-negotiation: Yes
            Supported FEC modes: Not reported
            Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Half 1000baseT/Full
            Advertised pause frame use: Symmetric
            Advertised auto-negotiation: Yes
            Advertised FEC modes: Not reported
            Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                                 100baseT/Half 100baseT/Full
                                                 1000baseT/Full
            Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Link partner advertised auto-negotiation: Yes
            Link partner advertised FEC modes: Not reported
            Speed: 1000Mb/s
            Duplex: Full
            Port: Twisted Pair
            PHYAD: 1
            Transceiver: internal
            Auto-negotiation: on
            MDI-X: off
            Supports Wake-on: g
            Wake-on: g
            Current message level: 0x000000ff (255)
                                   drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
            Link detected: yes
    Code:
    nwntas@dell:~$ sudo nano /etc/systemd/system/wol.service
    
    [Unit]
    Description=Configure Wake On LAN
    
    [Service]
    Type=oneshot
    ExecStart=/sbin/ethtool -s enp6s0 wol g
    
    [Install]
    WantedBy=basic.target
    
    nwntas@dell:~$ sudo systemctl daemon-reload
    nwntas@dell:~$ sudo systemctl enable wol.service
    nwntas@dell:~$ sudo systemctl start wol.service
    nwntas@dell:~$ systemctl status wol
    ● wol.service - Configure Wake On LAN
         Loaded: loaded (/etc/systemd/system/wol.service; enabled; vendor preset: enabled)
         Active: inactive (dead) since Sat 2021-04-10 07:08:31 UTC; 1h 18min ago
       Main PID: 688 (code=exited, status=0/SUCCESS)
    
    Apr 10 07:08:31 dell systemd[1]: Starting Configure Wake On LAN...
    Apr 10 07:08:31 dell systemd[1]: wol.service: Succeeded.
    Apr 10 07:08:31 dell systemd[1]: Finished Configure Wake On LAN.
    Attached Images Attached Images
    Last edited by epamein; April 10th, 2021 at 10:14 AM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    3

    Re: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    Any suggestion?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    3

    Re: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    Wake on Lan on suspend mode is useless, especially when you have power outage. I just had a power black out and i had to turn the server on manually.
    Is there any way to move this thread at the general discussion? Here it has 0 views

  4. #4
    Join Date
    May 2014
    Location
    /home
    Beans
    9,372
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    The view counter has not worked on new threads for years

  5. #5
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Promiseland
    Beans
    1,120
    Distro
    Xubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    I was under the impression that one had to enable wake-on-lan in the system bios/euve settings

    Here is an explanation of wake-on-lan, https://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN
    A few paragraphs down the page, we can read,
    A standard magic packet has the following basic limitations:

    Requires destination computer MAC address (also may require a SecureOn password)
    Does not provide a delivery confirmation
    May not work outside of the local network
    Requires hardware support of Wake-on-LAN on destination computer
    Most 802.11 wireless interfaces do not maintain a link in low power states and cannot receive a magic packet
    The magic packet is the wol packet.

    It could be that your Dell 1537 may not have the wol capability.
    Cheers,


    The Linux Command Line at http://linuxcommand.org/

  6. #6
    Join Date
    Apr 2014
    Beans
    755

    Re: Wake on Lan is not working - Dell studio 1537

    For a couple of my machines that I was doing WoL with they had 2 or 3 settings all in different places in the efi / bios that had to be changed. It wasn't just one and done. Annoyed me for awhile till I figured it out. The manual was less than helpful.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •