Results 1 to 3 of 3

Thread: KDE Neon: Intel Wi-Fi 6 AX200 (Gig+) m.2 wireless card not working

  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    119

    KDE Neon: Intel Wi-Fi 6 AX200 (Gig+) m.2 wireless card not working

    I have and AMD X570 mobo, AMD 5600X CPU, an installed Intel Wi-Fi 6 AX200 (Gig+) m.2 wireless card, and the KDE neon-user-20210211-0944 distribution. Wired ethernet works, and the wireless card also works on Win10, but wireless does not work on linux/neon.

    I did:

    % sudo apt install backport-iwlwifi-dkms
    ... and...
    % git clone https://git.kernel.org/pub/scm/linux...rt-iwlwifi.git
    .... and put the .ucode files in /lib/firmware

    KDE Neon comes with kernel 5.4.0-65-generic, and I tried with that and with upgrade kernel 5.8.0-43-generic. Neither worked.

    Appreciate response as to "should it work", and if so what should I do to further diagnose and/or fix.

    See outputs below:

    % sudo lshw -C network
    *-network
    description: Ethernet interface
    product: I211 Gigabit Network Connection
    vendor: Intel Corporation
    ..........
    configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=igb driverversion=5.6.0-k duplex=full firmware=0. 4-1 ip=192.168.1.18 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
    resources: irq:37 memory:fc600000-fc61ffff ioport:f000(size=32) memory:fc620000-fc623ff

    % sudo lspci -nnk | grep -i intel
    05:00.0 Ethernet controller [0200]: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection [8086:1539] (rev 03)
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    Kernel modules: snd_hda_inteHere's some outputs:l
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    Kernel modules: snd_hda_intel

    (ie. wired interface is present *but not* wireless)

    % modinfo iwlwifi | grep iwlwifi-cc
    firmware: iwlwifi-cc-a0-56.ucode

    (iwlwifi-cc microcode is in /lib/firmware as versions 55 and 59, but not version 56)

    % journalctl | grep iwl
    Feb 14 10:19:58 Jboat18 kernel: Loading modules backported from iwlwifi
    Feb 14 10:19:58 Jboat18 kernel: iwlwifi-stack-public:master:9022:a34beadd
    Feb 14 10:19:58 Jboat18 systemd-modules-load[431]: Inserted module 'iwlwifi'

    % lsmod | grep iwl
    iwlwifi 352256 0
    cfg80211 778240 1 iwlwifi

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Beans
    57,593

    Re: KDE Neon: Intel Wi-Fi 6 AX200 (Gig+) m.2 wireless card not working

    Thread moved to the "Ubuntu/Debian BASED" forum.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    119

    Re: KDE Neon: Intel Wi-Fi 6 AX200 (Gig+) m.2 wireless card not working

    After working on my iwlwifi problem for days, the solution below worked for me. Context .... while my system is now running linux KDE Neon, it had previously run Windows 10, and AX200 wifi worked on that. After installing linux, I created a bootable "Win2go" USB flash drive, and booted off that several times just to make sure the AX200 was still working. I never cease to be amazed at how Windows can screw up a system.

    Error message on linux:
    iwlwifi: probe of XXXX:YY:ZZ.n failed with error -110

    Solution:
    https://askubuntu.com/questions/1083...reless-ac-9260

    .....................
    "It is a problem with fast startup mode of Windows. I think because in that mode, Windows keeps the wireless adapter for itself when shut down. hence Linux cannot detect it.

    Just go into Settings > Power & Sleep > Choose what power button does > Shut down setting > uncheck the Turn on fast startup > save change and it will work."

    It might be a good idea for Intel to put this in their linux Wifi Troubleshooting guide.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •