Results 1 to 3 of 3

Thread: Nvidia driver not loading on Ubuntu 20.10

  1. #1
    Join Date
    Jan 2021
    Beans
    4

    Nvidia driver not loading on Ubuntu 20.10

    Ubuntu 20.10 Nvidia driver not loading.

    Hi. Have problem with nvidia drivers at ubuntu 20.10. Installed a new system and llast drivers nvidia 460.



    but nvidia-smi dot see driver


    Code:
    nvidia-smi
    Code:
    NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.


    Code:
    sudo lshw -C display
    Code:
    *-display UNCLAIMED
    description: 3D controller
    product: GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile]
    vendor: NVIDIA Corporation
    physical id: 0
    bus info: pci@0000:01:00.0
    version: a1
    width: 64 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
    configuration: latency=0
    resources: memory:de000000-deffffff memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d1ffffff ioport:e000(size=128) memory:df000000-df07ffff
    *-display
    description: VGA compatible controller
    product: HD Graphics 630
    vendor: Intel Corporation
    physical id: 2
    bus info: pci@0000:00:02.0
    version: 04
    width: 64 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pciexpress msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
    configuration: driver=i915 latency=0
    resources: irq:126 memory:dd000000-ddffffff memory:b0000000-bfffffff ioport:f000(size=64) memory:c0000-dffff




    nvidia-settings


    Code:
     nvidia-settings
    Code:
    
    
    ERROR: NVIDIA driver is not loaded
    
    
    
    
    ERROR: Unable to load info from any available system
    
    
    
    
    (nvidia-settings:3702): GLib-GObject-CRITICAL **: 13:16:51.057: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
    ** Message: 13:16:51.065: PRIME: Requires offloading
    ** Message: 13:16:51.065: PRIME: is it supported? yes
    ** Message: 13:16:51.108: PRIME: Usage: /usr/bin/prime-select nvidia|intel|on-demand|query
    ** Message: 13:16:51.108: PRIME: on-demand mode: "1"
    ** Message: 13:16:51.108: PRIME: is "on-demand" mode supported? Yes


    prime-select

    Code:
    rime-select query
    Code:
    nvidia

    I don't have any idea how to load this driver...
    Any ideas?

    cheers


  2. #2
    Join Date
    May 2013
    Location
    Galiza
    Beans
    4,010
    Distro
    Ubuntu

    Re: Nvidia driver not loading on Ubuntu 20.10

    Have you disabled Secure Boot? If so how exactly have you installed the drivers? Did it work at some point and then this happen or never worked?

  3. #3
    Join Date
    Jan 2021
    Beans
    4

    Re: Nvidia driver not loading on Ubuntu 20.10

    Secure boot is off. I installed drivers on new system. Yes worked before. Happens after when i upgrade system from 20.04 to 20.10. I tried all drivers (ppa from 418 to 460, drivers from nvidia.com). I update bios and my kernel lost signed. i decide to install new system should work without issues. Even when using nouveau looks it not see nvidia card. just use intel card...




    EDIT!

    Finally i installed driver and working. I removed all nvidia driver from system (ppa) and dkms. reboot system and without any drivers (ctrl+alt+f3) login to system. install binary drivers from nvidia.com without dkms! after reboot is working.




    Code:
    nvidia-smi Fri Jan 22 18:16:48 2021       
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    | NVIDIA-SMI 460.32.03    Driver Version: 460.32.03    CUDA Version: 11.2     |
    |-------------------------------+----------------------+----------------------+
    | GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
    | Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
    |                               |                      |               MIG M. |
    |===============================+======================+======================|
    |   0  GeForce GTX 105...  Off  | 00000000:01:00.0 Off |                  N/A |
    | N/A   50C    P0    N/A /  N/A |    140MiB /  2002MiB |      0%      Default |
    |                               |                      |                  N/A |
    +-------------------------------+----------------------+----------------------+
                                                                                   
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    | Processes:                                                                  |
    |  GPU   GI   CI        PID   Type   Process name                  GPU Memory |
    |        ID   ID                                                   Usage      |
    |=============================================================================|
    |    0   N/A  N/A      1536      G   /usr/lib/xorg/Xorg                 54MiB |
    |    0   N/A  N/A      1747      G   /usr/bin/gnome-shell               85MiB |
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    Last edited by grabasimo; January 22nd, 2021 at 07:25 PM. Reason: [solved]

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •