Results 1 to 4 of 4

Thread: clean install and need bootloader repaired

  1. #1
    Join Date
    Dec 2019
    Beans
    7

    Arrow clean install and need bootloader repaired

    Here is the pastbin

    Did a clean install of Win 10 to sda and ubuntu to sdb in the ultrabay of the Thinkpad t440p

    I am now gettting a grub menu but win 10 is not an option.

    Please help, need to get into windows for something important.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    51.8° N 5.8° E
    Beans
    5,773
    Distro
    Xubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: clean install and need bootloader repaired

    I only had a quick look at your output, but I think you should be able to access the UEFI menu (coming before the grub menu) to try the Windows boot loader. That will load Windows.

  3. #3
    tea for one is offline Chocolate-Covered Ubuntu Beans
    Join Date
    May 2008
    Beans
    1,345
    Distro
    Ubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: clean install and need bootloader repaired

    There is something unusual in your set up.
    If you did a clean install of Windows 10 to sda, then your EFI partition should be on sda also.

    Your EFI partition is on sdb1 Line 117

    It may well be a clean install but possibly a bit untidy.

    I do not think that this is ideal for the future because if your sdb drive fails (or is inaccessible) you will not be able to boot Windows on sda.

    Your are in a good position with your hardware because each OS on a separate drive is sensible.

    However, it would be better to set them up independently to avoid one drive failure affecting the other drive.

    UEFI mode, GPT (partion table), EFI partition on each drive and choose each OS via UEFI boot menu.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SW Forida
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu

    Re: clean install and need bootloader repaired

    Your UEFI boot entry for Windows shows it using same GUID/partUUID as Ubuntu or the ESP on sdb.
    But now you have no /EFI/Microsoft folder in the ESP.

    Windows may have installed its boot files to an ESP on sdb, if sdb was set as default boot drive in UEFI.
    And then you may have erased ESP. Normally grub would just install into the same ESP as Windows, so not sure what happened.

    Often easiest to make sure each system is totally on its drive, is to disconnect the other drive either physically or disable in UEFI settings, so not seen.
    You then just have to be sure to install both in UEFI boot mode.
    For more info on UEFI boot install & repair - Regularly Updated :
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to change to [Solved] when/if answered completely.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •