Results 1 to 3 of 3

Thread: Network interfaces disapeared

  1. #1
    Join Date
    Sep 2014
    Beans
    41
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Network interfaces disapeared

    Team,

    This morning I discovered a strange problem.
    One of the Ubuntu servers "lost" 4 network interfaces.

    The command "lspci | grep -i eth" is still showing the card of these interfaces:
    Code:
    07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
    0a:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82576 Gigabit Network Connection (rev 01)
    0a:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation 82576 Gigabit Network Connection (rev 01)
    0c:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82576 Gigabit Network Connection (rev 01)
    0c:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation 82576 Gigabit Network Connection (rev 01)
    However, the command "ip link show" shows only the first interface (among the local and a few KVM/bridge interfaces):
    Code:
    1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    2: enp7s0: <BROADCAST,MULTICAST,PROMISC,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master LAN state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether 04:92:26:4a:f2:06 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    7: DMZ: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether fe:54:00:45:9f:50 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    8: LAN: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether 04:92:26:4a:f2:06 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    9: virbr0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:38:f2:14 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    10: virbr0-nic: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master virbr0 state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:38:f2:14 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    11: vnet0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master LAN state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether fe:54:00:18:7e:29 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    12: vnet1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master DMZ state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
        link/ether fe:54:00:45:9f:50 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    The file /etc/network/interface is still showing these interfaces (all in promisc mode - as by design):
    Code:
    auto enp10s0f0
    iface enp10s0f0 inet manual
    up /sbin/ifconfig enp10s0f0 promisc on
    
    auto enp10s0f1
    iface enp10s0f1 inet manual
    up /sbin/ifconfig enp10s0f1 promisc on
    
    auto enp11s0f0
    iface enp11s0f0 inet manual
    up /sbin/ifconfig enp11s0f0 promisc on
    
    auto enp11s0f1
    iface enp11s0f1 inet manual
    up /sbin/ifconfig enp11s0f1 promisc on
    What is happening? Any suggestions?


    Thank you - Will

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Squidbilly-Land
    Beans
    21,604
    Distro
    Ubuntu Mate 16.04 Xenial Xerus

    Re: Network interfaces disapeared

    Which release? 17.10 and later use netplan, not the interfaces file unless you go out of your way to retain that. At least that's my understanding.
    https://wiki.ubuntu.com/MigratingToNetplan
    https://www.linuxjournal.com/content/have-plan-netplan

    Do you have auto-package installs enabled?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2014
    Beans
    41
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Network interfaces disapeared

    I have 18.04-LTS installed - updated (and rebooted) last Saturday.
    This is coming from 16.04 and has no netplan installed.
    And yes - auto-package installs is enabled.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •