Results 1 to 5 of 5

Thread: XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

  1. #1
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Essex, UK
    Beans
    580
    Distro
    Xubuntu

    XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

    I have a generic bluetooth mouse which is working in this machine on windows 10. I cannot get it to connect in ubuntu 20.04. It connects fine in ubuntu 18.04 on another machine.

    I also appear to have somehow 'lost' my panel bluetooth icon at some stage too.

    Both bluetooth adapters and bluetooth manager do not work from 'activities'

    Dell are not helpful as I have dual booted the machine. So far this bluetooth problem is the only one I have found, out of the box.

    Information I can find is:

    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ rfkill list
    0: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
    1: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
    makem@XPS-13-9300:~
    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ dmesg | grep -i blue
    [    4.235415] Bluetooth: Core ver 2.22
    [    4.235426] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
    [    4.235428] Bluetooth: HCI socket layer initialized
    [    4.235430] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
    [    4.235432] Bluetooth: SCO socket layer initialized
    [    5.626821] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    [    5.626822] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
    [    5.626825] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
    [    6.270101] Bluetooth: hci0: command 0xfc05 tx timeout
    [    6.270388] Bluetooth: hci0: Reading Intel version information failed (-110)
    makem@XPS-13-9300:~$
    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ hciconfig -a
    hci0:    Type: Primary  Bus: USB
        BD Address: 00:00:00:00:00:00  ACL MTU: 0:0  SCO MTU: 0:0
        DOWN 
        RX bytes:0 acl:0 sco:0 events:0 errors:0
        TX bytes:3 acl:0 sco:0 commands:1 errors:0
        Features: 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
        Packet type: DM1 DH1 HV1 
        Link policy: 
        Link mode: SLAVE ACCEPT 
    makem@XPS-13-9300:~$
    Edit:

    I have updated bluetooth:

    https://www.ubuntuupdates.org/packag...base/bluetooth

    bluez version (5.53-0ubuntu3)

    blueman version (2.1.2-1)

    Last edited by makem2; May 4th, 2020 at 05:09 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Essex, UK
    Beans
    580
    Distro
    Xubuntu

    Re: XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

    Crash reports:

    Code:
    makem@XPS-13-9300:/var/crash$ ls -la
    total 1832
    drwxrwxrwt  2 root     root        4096 May  4 20:55 .
    drwxr-xr-x 14 root     root        4096 May  4 09:52 ..
    -rw-r-----  1 makem    makem     109753 May  4 10:25 _usr_bin_blueman-assistant.1000.crash
    -rw-rw-r--  1 makem    makem          0 May  4 10:39 _usr_bin_blueman-assistant.1000.upload
    -rw-------  1 whoopsie whoopsie       5 May  4 10:42 _usr_bin_blueman-assistant.1000.uploaded
    -rw-r-----  1 makem    makem      85435 May  4 20:55 _usr_bin_blueman-tray.1000.crash
    -rw-rw-r--  1 makem    makem          0 May  4 20:50 _usr_bin_blueman-tray.1000.upload
    -rw-------  1 whoopsie whoopsie       5 May  4 20:55 _usr_bin_blueman-tray.1000.uploaded
    -rw-r-----  1 makem    whoopsie 1655605 May  4 15:21 _usr_lib_x86_64-linux-gnu_xfce4_panel_wrapper-1.0.1000.crash
    -rw-rw-r--  1 makem    makem          0 May  4 15:21 _usr_lib_x86_64-linux-gnu_xfce4_panel_wrapper-1.0.1000.upload
    -rw-------  1 whoopsie whoopsie      37 May  4 15:21 _usr_lib_x86_64-linux-gnu_xfce4_panel_wrapper-1.0.1000.uploaded
    makem@XPS-13-9300:/var/crash$

  3. #3
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Essex, UK
    Beans
    580
    Distro
    Xubuntu

    Re: XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

    Got the bluetooth icon back by renaming the ~/.config/xfce folder to xfce.ol and rebooting.

    Xfce made a new folder with initial xfce desktop settings including the panel and bluetooth icon.

    Removed the mouse pairing from bluetooth and re-paired. This time I was asked to give permission and from then the mouse worked.

    Will mark it solved but I don't really know why that worked,

  4. #4
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Essex, UK
    Beans
    580
    Distro
    Xubuntu

    Re: XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

    Spoke to soon! Blueman-assistant crashed at 0011 on 5.4.20 thats about an hour after I got it working. The icon is still present though.

    Still need help

  5. #5
    Join Date
    Aug 2020
    Beans
    1

    Re: XPS 13 3900 - Bluetooth mouse not connecting + missing bluetooth icon

    Quote Originally Posted by makem2 View Post
    I have a generic bluetooth mouse which is working in this machine on windows 10. I cannot get it to connect in ubuntu 20.04. It connects fine in ubuntu 18.04 on another machine.

    I also appear to have somehow 'lost' my panel bluetooth icon at some stage too.

    Both bluetooth adapters and bluetooth manager do not work from 'activities'

    Dell are not helpful as I have dual booted the machine. So far this bluetooth problem is the only one I have found, out of the box.

    Information I can find is:

    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ rfkill list
    0: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
    1: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
    makem@XPS-13-9300:~
    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ dmesg | grep -i blue
    [    4.235415] Bluetooth: Core ver 2.22
    [    4.235426] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
    [    4.235428] Bluetooth: HCI socket layer initialized
    [    4.235430] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
    [    4.235432] Bluetooth: SCO socket layer initialized
    [    5.626821] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    [    5.626822] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
    [    5.626825] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
    [    6.270101] Bluetooth: hci0: command 0xfc05 tx timeout
    [    6.270388] Bluetooth: hci0: Reading Intel version information failed (-110)
    makem@XPS-13-9300:~$
    Code:
    makem@XPS-13-9300:~$ hciconfig -a
    hci0:    Type: Primary  Bus: USB
        BD Address: 00:00:00:00:00:00  ACL MTU: 0:0  SCO MTU: 0:0
        DOWN 
        RX bytes:0 acl:0 sco:0 events:0 errors:0
        TX bytes:3 acl:0 sco:0 commands:1 errors:0
        Features: 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
        Packet type: DM1 DH1 HV1 
        Link policy: 
        Link mode: SLAVE ACCEPT 
    makem@XPS-13-9300:~$
    Edit:

    I have updated bluetooth:

    https://www.ubuntuupdates.org/packag...base/bluetooth

    bluez version (5.53-0ubuntu3)

    blueman version (2.1.2-1)


    Thanks for the clarification
    Last edited by ervinwatson; August 9th, 2020 at 12:54 PM.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •