Results 1 to 4 of 4

Thread: Textures glitch in openg AMD IGPU

  1. #1
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Textures glitch in openg AMD IGPU

    Upon opening most 3D games i encounter some sort of graphical glitches relating textures on Ideapad S145.
    The same problem was present back from Ubuntu 18.04 and still is.
    I've provided two example glitches in a picture below.

    glitches.png

    OS: Ubuntu 20.04 LTS x86_64
    Kernel: 5.4.0-33-generic
    Processor: AMD® Ryzen 3 3200u with radeon vega mobile gfx × 4
    DE: Gnome 3.36.2
    Windowing system: X11
    Ram memory: 5,7 GiB (8gb total for System Ram and iGPUVram)
    OpenGL version string: 4.6 (Compatibility Profile) Mesa 20.0.4
    Vulkan Instance Version: 1.2.131



    Code:
      
    *-display                 
           description: VGA compatible controller
           product: Picasso
           vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:03:00.0
           version: c4
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm pciexpress msi msix vga_controller bus_master cap_list
           configuration: driver=amdgpu latency=0
           resources: irq:55 memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d01fffff ioport:1000(size=256) memory:d0600000-d067ffff

  2. #2
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Denmark - Scandinavia
    Beans
    19,473
    Distro
    Ubuntu Budgie 20.04 Focal Fossa

    Re: Textures glitch in openg AMD IGPU

    Have you tried with Option “TearFree” “on” in the x org config file?
    | AMD Ryzen 1700x 3.4 GHz | ASUS PRIME X370-A | 32 GB 2400 Mhz DDR4 |
    | ASUS Nvidia 1070 8 GB | SSD 250 GB | HDD 1 TB |


    My favourite place of all, is the closet in the hall

  3. #3
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Re: Textures glitch in openg AMD IGPU

    I haven't attempted to edit the x11 config, but using wayland instead of x11 didn't fix the issue.

  4. #4
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Re: Textures glitch in openg AMD IGPU

    FIXED

    Source
    It was a mesa bug:
    https://gitlab.freedesktop.org/mesa/mesa/-/issues/2814

    The fix
    created file:
    sudo nano /etc/environment.d/mesa.conf
    pasted in:
    AMD_DEBUG=nodmacopyimage

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •