Results 1 to 6 of 6

Thread: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

  1. #1
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hello everybody,

    I installed Ubuntu Server 19.10 on a machine and I am trying to get WOL working.

    I set the BIOS correctly and the Wake-on to G for the relevant ethernet card.

    Here is my "ethtool <ethCard>" output:

    Code:
            Supported ports: [ TP ]
            Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Full
            Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
            Supports auto-negotiation: Yes
            Supported FEC modes: Not reported
            Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Full
            Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Advertised auto-negotiation: Yes
            Advertised FEC modes: Not reported
            Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                                 100baseT/Half 100baseT/Full
                                                 1000baseT/Half 1000baseT/Full
            Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Link partner advertised auto-negotiation: Yes
            Link partner advertised FEC modes: Not reported
            Speed: 1000Mb/s
            Duplex: Full
            Port: Twisted Pair
            PHYAD: 0
            Transceiver: internal
            Auto-negotiation: on
            MDI-X: Unknown
            Supports Wake-on: pumbg
            Wake-on: g
            Current message level: 0x00000033 (51)
                                   drv probe ifdown ifup
            Link detected: yes
    here is the relevant output of lspci:

    Code:
    03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
    I installed the r8168-dkms packaged, which I found loaded through lsmod.


    I connected the machine via an ethernet cable to another one, set them on the same network (tested through ping) and the tried with both the linux Wakeonlan command and with a "Wake on Lan" windows appllication. Both failed.

    Previously, I tried the same but using a windows installation. With Windows on this machine the WOL worked, therefore the BIOS is ok.

    Does anyone have any idea?

    Thanks in any case
    Last edited by wizzlepot; 2 Weeks Ago at 06:52 PM.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Reykjavík, Ísland
    Beans
    13,688
    Distro
    Xubuntu 19.10 Eoan Ermine

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    HI, welcome to the fora.

    Before you put more time into 19.10: This release has only two months of support left. Have you considered beginning with a clean install of 20.04?
    Bringing old hardware back to life. About problems due to upgrading.
    Please visit Quick Links -> Unanswered Posts.
    Don't use this space for a list of your hardware. It only creates false hits in the search engines.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Metro Boston
    Beans
    14,955
    Distro
    Kubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Are you building a server with WOL? My servers are always available 24/7. To my mind, that's part of the definition of a "server." Usually WOL is a client-side technology.
    If you ask for help, do not abandon your request. Please have the courtesy to check for responses and thank the people who helped you.

    Blog · Linode System Administration Guides · Android Apps for Ubuntu Users

  4. #4
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hi, thank you for the reply, no I did not. If I remember well the 19.10 was the latest when I started configuring it , anyway I guess I can upgrade to that, right?

  5. #5
    Join Date
    May 2020
    Beans
    3

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hi SeijiSensei, thanks for the reply.
    Yes that is my personal little server of home, I wanted a computer acting as a server for whatever I want to store there which is important to me.
    Since till now I don't need it always up and running (thanks Git ) I would like to being able to do the WOL.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Behind you!
    Beans
    1,318
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •