Results 1 to 8 of 8

Thread: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

  1. #1
    Join Date
    May 2020
    Beans
    4

    Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hello everybody,

    I installed Ubuntu Server 19.10 on a machine and I am trying to get WOL working.

    I set the BIOS correctly and the Wake-on to G for the relevant ethernet card.

    Here is my "ethtool <ethCard>" output:

    Code:
            Supported ports: [ TP ]
            Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Full
            Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
            Supports auto-negotiation: Yes
            Supported FEC modes: Not reported
            Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
                                    1000baseT/Full
            Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Advertised auto-negotiation: Yes
            Advertised FEC modes: Not reported
            Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                                 100baseT/Half 100baseT/Full
                                                 1000baseT/Half 1000baseT/Full
            Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Link partner advertised auto-negotiation: Yes
            Link partner advertised FEC modes: Not reported
            Speed: 1000Mb/s
            Duplex: Full
            Port: Twisted Pair
            PHYAD: 0
            Transceiver: internal
            Auto-negotiation: on
            MDI-X: Unknown
            Supports Wake-on: pumbg
            Wake-on: g
            Current message level: 0x00000033 (51)
                                   drv probe ifdown ifup
            Link detected: yes
    here is the relevant output of lspci:

    Code:
    03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
    I installed the r8168-dkms packaged, which I found loaded through lsmod.


    I connected the machine via an ethernet cable to another one, set them on the same network (tested through ping) and the tried with both the linux Wakeonlan command and with a "Wake on Lan" windows appllication. Both failed.

    Previously, I tried the same but using a windows installation. With Windows on this machine the WOL worked, therefore the BIOS is ok.

    Does anyone have any idea?

    Thanks in any case
    Last edited by wizzlepot; May 21st, 2020 at 06:52 PM.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Reykjavk, sland
    Beans
    13,688
    Distro
    Xubuntu 19.10 Eoan Ermine

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    HI, welcome to the fora.

    Before you put more time into 19.10: This release has only two months of support left. Have you considered beginning with a clean install of 20.04?
    Bringing old hardware back to life. About problems due to upgrading.
    Please visit Quick Links -> Unanswered Posts.
    Don't use this space for a list of your hardware. It only creates false hits in the search engines.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Metro Boston
    Beans
    15,055
    Distro
    Kubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Are you building a server with WOL? My servers are always available 24/7. To my mind, that's part of the definition of a "server." Usually WOL is a client-side technology.
    If you ask for help, do not abandon your request. Please have the courtesy to check for responses and thank the people who helped you.

    Blog Linode System Administration Guides Android Apps for Ubuntu Users

  4. #4
    Join Date
    May 2020
    Beans
    4

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hi, thank you for the reply, no I did not. If I remember well the 19.10 was the latest when I started configuring it , anyway I guess I can upgrade to that, right?

  5. #5
    Join Date
    May 2020
    Beans
    4

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hi SeijiSensei, thanks for the reply.
    Yes that is my personal little server of home, I wanted a computer acting as a server for whatever I want to store there which is important to me.
    Since till now I don't need it always up and running (thanks Git ) I would like to being able to do the WOL.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Behind you!
    Beans
    1,349
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

  7. #7
    Join Date
    May 2020
    Beans
    4

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    Hello everyone,


    so....I installed the Ubuntu Server 20.4 LTS, and followed the link https://askubuntu.com/questions/7641...n-ubuntu-16-04 on how to enable the "wake-on: g" option in the output of the "sudo ethtoo myinterfac". I wrote "sudo" in bold cause without it does not state that parameter.
    Again I installed the r8196-dkms package, reboot the system, them powering it off.
    Using a windows wol program to send the package the system does not wake up.

    Do you have any idea?

    Thanks in any case

  8. #8
    Join Date
    Apr 2014
    Beans
    642

    Re: Ubuntu Server 19.10: WOL not working

    I'd suggest going through your bios / efi again. I had a hell of a time getting it to work on a couple of my media center machines. It wasn't just a single setting, rather 2 or 3 different ones in entirely different menus.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •