Results 1 to 3 of 3

Thread: Zenbook UX533FAC - no sound at all

  1. #1
    Join Date
    May 2020
    Beans
    2

    Zenbook UX533FAC - no sound at all

    0

    I've got a fresh install of Ubuntu 20.04 on UX533FAC. Unfortunately sound does not work at all. And I've got no single clue why.
    hwinfo

    Code:
    sudo hwinfo --sound
    17: PCI 1f.3: 0403 Audio device                                 
      [Created at pci.386]
      Unique ID: nS1_.9G5mT1GK4nF
      SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3
      SysFS BusID: 0000:00:1f.3
      Hardware Class: sound
      Model: "Intel Audio device"
      Vendor: pci 0x8086 "Intel Corporation"
      Device: pci 0x02c8 
      SubVendor: pci 0x1043 "ASUSTeK Computer Inc."
      SubDevice: pci 0x1a61 
      Driver: "snd_hda_intel"
      Driver Modules: "snd_hda_intel"
      Memory Range: 0xb1218000-0xb121bfff (rw,non-prefetchable)
      Memory Range: 0xb1000000-0xb10fffff (rw,non-prefetchable)
      IRQ: 146 (746 events)
      Module Alias: "pci:v00008086d000002C8sv00001043sd00001A61bc04sc03i80"
      Driver Info #0:
        Driver Status: snd_hda_intel is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe snd_hda_intel"
      Driver Info #1:
        Driver Status: snd_sof_pci is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe snd_sof_pci"
      Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
    And dmesg

    Code:
    dmesg | grep realtek
    [    2.174184] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC294: line_outs=1 (0x17/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
    [    2.174186] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
    [    2.174187] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
    [    2.174188] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
    [    2.174189] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
    [    2.174190] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Headset Mic=0x19
    [    2.174191] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
    Is there anything I can do to use Ubuntu on this notebook?

  2. #2
    Join Date
    May 2020
    Beans
    2

    Re: Zenbook UX533FAC - no sound at all

    I found out:
    https://bbs.archlinux.org/viewtopic....Gaj9QFr3W_XXLE

    It is probably the same issue, so I will have to rely on Windows .

  3. #3
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    13,984

    Re: Zenbook UX533FAC - no sound at all

    I see some similar complaints for Asus UX5 series, but I don't know if they're the exact same problem as your model:
    https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=206145

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •