Results 1 to 4 of 4

Thread: Bluetooth not working on S76 Lemu4

  1. #1
    Join Date
    Jun 2013
    Beans
    9

    Bluetooth not working on S76 Lemu4

    I bought this laptop 7 years ago and it is still going very well indeed.

    I have just installed 20.04 Ubuntu on it and all is well EXCEPT the Bluetooth connectivity. It has never been a problem in the past.

    The hardware is Intel Centrino 2230 -802.11 b/g/n Wireless LAN + Bluetooth Combo Module.

    I have installed Bluez, Bluedevil, blueman and related bluetooth support files.

    When I go to Bluetooth Manager and select, it says Bluetooth is not Enabled (or no response). Sometimes the bluetooth icon appears momentarily in the bottom panel but then disappears.

    This might help?

    gaz@gaz-Desktop:~$ lsusb; lspci -nnk | grep -iA3 net; dmesg | egrep -i 'blue|firm'
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 04f3:0103 Elan Microelectronics Corp. ActiveJet K-2024 Multimedia Keyboard
    Bus 001 Device 002: ID 12cf:0106 DEXIN Laser Gamer Mouse
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    01:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002e] (rev 01)
    Subsystem: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:30a4]
    Kernel driver in use: ath9k
    Kernel modules: ath9k
    03:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [1043:8677]
    Kernel driver in use: r8169
    Kernel modules: r8169


    and

    bluetooth.service - Bluetooth service
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
    Active: inactive (dead)
    Docs: man:bluetoothd(8)


    Apr 29 16:00:04 gaz-Desktop systemd[1]: Condition check resulted in Bluetooth service being skipped.
    Apr 29 16:10:34 gaz-Desktop systemd[1]: Condition check resulted in Bluetooth service being skipped.
    ~
    Any help appreciated


    Garry

  2. #2
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    gypsy encampment
    Beans
    599
    Distro
    Lubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Bluetooth not working on S76 Lemu4

    I had a similar issue with my 2011 Serval Pro 7 runnnig Lubuntu 18.04. After much searching, I found https://medium.com/@overcode/fixing-...4-d4b8dbf7ddd6 which added the PPA for newer versions of bluetooth drivers that fixed many bluetooth issues. It fixed my bluetooth issues with my original Intel Centrino 6230 802.11n + Bluetooth card. I have since upgraded to a newer Intel Dual Band Wireless-AC 7260 card with much faster WiFi 802.11ac speed and newer spec Bluetooth; it works superbly. This is likely what you need.
    Last edited by MoebusNet; May 13th, 2020 at 08:33 PM. Reason: Ubuntu version
    Reminder: If you start a thread asking for help with a problem, please remember to use the Thread Tools to mark the issue as "SOLVED" once you have a solution. This will help other people with the same problem when they search for answers.

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Location
    Galiza
    Beans
    1,883
    Distro
    Ubuntu

    Re: Bluetooth not working on S76 Lemu4

    Quote Originally Posted by MoebusNet View Post
    I had a similar issue with my 2011 Serval Pro 7 runnnig Lubuntu 18.04.
    The System76 set of drivers should have that covered (via PPA as well). Maybe you already tried it and found out the support for your model has been removed?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    gypsy encampment
    Beans
    599
    Distro
    Lubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Bluetooth not working on S76 Lemu4

    @CelticWarrior - Sorry for the late reply; real life intruded To be honest, I never even considered the System76 driver; I thought the concept was that the System76 drivers were incorporated into newer kernels as Ubuntu brought out newer versions, which would alleviate the need for the System76 driver on older machines like mine (2011).
    Reminder: If you start a thread asking for help with a problem, please remember to use the Thread Tools to mark the issue as "SOLVED" once you have a solution. This will help other people with the same problem when they search for answers.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •