Results 1 to 6 of 6

Thread: CPU always busy

  1. #1
    Join Date
    Feb 2020
    Beans
    3

    CPU always busy

    Hi there,

    I have a Toshiba Protege with Mint 19.3 and have kdenlive image installed. When I work with kdenlive the CPU works at the maximum and the system slown down dramatically. It almost happenes also when I just have Internet browser opened.

    A few months ago on the same PC I had mint 17 installed and it did not give these troubles, even with the same programmes.

    My CPU is
    Dual Core Intel Core i5-3427U (-MT MCP-)
    speed/min/max: 903/800/2800 MHz Kernel: 5.3.0-26-generic x86_64 Up: 5h 35m
    Mem: 3556.8/5823.6 MiB (61.1%) Storage: 119.24 GiB (61.7% used) Procs: 240
    Shell: bash 4.4.20 inxi: 3.0.32

    Tahank you so much for your help

  2. #2
    Join Date
    May 2014
    Location
    /home
    Beans
    8,589
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: CPU always busy

    Moved to Mint

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Beans
    82
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: CPU always busy

    A few months ago on the same PC I had mint 17 installed and it did not give these troubles, even with the same programmes.
    Hi, welcome to the forum!

    It's really hard to compare versions of Os's and their related different versions of software, changes may not always be compatible with your install.

    And anything CPU intensive needs lots ram and fast graphics!

    Post output of:
    Code:
    glxinfo | grep render
    Last edited by thehipho; February 12th, 2020 at 01:10 AM. Reason: direct rendering
    Think like a man of action, and act like a man of thought. ~ Henri Bergson

    Checkout: SpaceEDGE

  4. #4
    Join Date
    Feb 2020
    Beans
    3

    Re: CPU always busy

    Quote Originally Posted by thehipho View Post
    Hi, welcome to the forum!

    It's really hard to compare versions of Os's and their related different versions of software, changes may not always be compatible with your install.

    And anything CPU intensive needs lots ram and fast graphics!

    Post output of:
    Code:
    glxinfo | grep render
    HI thank you

    This is the output
    Code:
    anto@anto-PORTEGE-Z930:~$ glxinfo | grep render
    direct rendering: Yes
        GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer, 
        GLX_MESA_query_renderer, GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method, 
    Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile 
        GL_ARB_compute_shader, GL_ARB_conditional_render_inverted, 
        GL_NV_compute_shader_derivatives, GL_NV_conditional_render, 
        GL_ARB_compute_shader, GL_ARB_conditional_render_inverted, 
        GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance, 
        GL_MESA_shader_integer_functions, GL_NV_conditional_render, 
        GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,
    Last edited by ajgreeny; February 12th, 2020 at 12:43 PM. Reason: Code tags added

  5. #5
    Join Date
    Mar 2009
    Beans
    82
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: CPU always busy

    I recommend adding more ram if possible (8Gb), should make a big difference for old laptops to run newer Os's.
    Think like a man of action, and act like a man of thought. ~ Henri Bergson

    Checkout: SpaceEDGE

  6. #6
    Join Date
    Feb 2020
    Beans
    3

    Re: CPU always busy

    Quote Originally Posted by thehipho View Post
    I recommend adding more ram if possible (8Gb), should make a big difference for old laptops to run newer Os's.
    Thank you!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •