Results 1 to 6 of 6

Thread: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    toronto, ontario, canada
    Beans
    57
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

    Hello. I have a pair of Sony mdr 10rbt bluetooth headphones, which I've been using for some time as headphones to listen to music and all is well. But I would also like to use them as a headset with the microphone for skype calls. However when I try to set them up with the hsp profile in sound settings, I get no sound at all and after a short time they disconnect. I've done some research online but can't seem to find anything that will work. I'm using Ubuntu 18.04 Anyone have any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    toronto, ontario, canada
    Beans
    57
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

    Still having trouble with this. My computer has a bluetooth/wifi pcie card. Could this be the problem? Maybe it's something to do with pulseaudio or bluez? I can aconnect using A2DP profile, but hsp/hfp profiles don't work at all.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    toronto, ontario, canada
    Beans
    57
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

    Still having problems with this and I've come to the conclusion that the problem is with the wifi/bluetooth chip in my computer. It's an AC 7260 mpcie bluetooth/wifi controller. I tested out my headset using a borrowed Plugable bluetooth usb and it works using hsp/hfp profile.
    I'm running Ubuntu 18.04 with the latest official drivers/firmware for the 7260 and I'm using blueman 2.0.5 to connect to the headset.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Reykjavík, Ísland
    Beans
    13,256
    Distro
    Xubuntu 19.10 Eoan Ermine

    Re: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

    If this is the problem you could ask for your thread to be moved to the networking forum.
    Bringing old hardware back to life. About problems due to upgrading.
    Please visit Quick Links -> Unanswered Posts.
    Don't use this space for a list of your hardware. It only creates false hits in the search engines.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    toronto, ontario, canada
    Beans
    57
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile and AC 7260

    Yes, I would like this to be moved to the networking forum. I think it would be more helpful

    Also, here is some output that might be useful. I ran this while I had my headset connected in hsp profile. It disconnected a short time later.
    Code:
    pacmd list-sinks
    2 sink(s) available.
        index: 0
    	name: <alsa_output.pci-0000_00_14.2.analog-stereo>
    	driver: <module-alsa-card.c>
    	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
    	state: SUSPENDED
    	suspend cause: IDLE 
    	priority: 9039
    	volume: front-left: 16169 /  25% / -36.47 dB,   front-right: 16169 /  25% / -36.47 dB
    	        balance 0.00
    	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
    	volume steps: 65537
    	muted: no
    	current latency: 0.00 ms
    	max request: 0 KiB
    	max rewind: 0 KiB
    	monitor source: 0
    	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
    	channel map: front-left,front-right
    	             Stereo
    	used by: 0
    	linked by: 0
    	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 371.52 ms
    	card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_14.2>
    	module: 8
    	properties:
    		alsa.resolution_bits = "16"
    		device.api = "alsa"
    		device.class = "sound"
    		alsa.class = "generic"
    		alsa.subclass = "generic-mix"
    		alsa.name = "ALC887-VD Analog"
    		alsa.id = "ALC887-VD Analog"
    		alsa.subdevice = "0"
    		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
    		alsa.device = "0"
    		alsa.card = "1"
    		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
    		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfea60000 irq 16"
    		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
    		device.bus_path = "pci-0000:00:14.2"
    		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card1"
    		device.bus = "pci"
    		device.vendor.id = "1022"
    		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
    		device.product.id = "780d"
    		device.product.name = "FCH Azalia Controller"
    		device.form_factor = "internal"
    		device.string = "front:1"
    		device.buffering.buffer_size = "65536"
    		device.buffering.fragment_size = "32768"
    		device.access_mode = "mmap+timer"
    		device.profile.name = "analog-stereo"
    		device.profile.description = "Analog Stereo"
    		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
    		alsa.mixer_name = "Realtek ALC887-VD"
    		alsa.components = "HDA:10ec0887,1462d913,00100302"
    		module-udev-detect.discovered = "1"
    		device.icon_name = "audio-card-pci"
    	ports:
    		analog-output-lineout: Line Out (priority 9900, latency offset 0 usec, available: yes)
    			properties:
    				
    		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
    			properties:
    				device.icon_name = "audio-headphones"
    	active port: <analog-output-lineout>
      * index: 18
    	name: <bluez_sink.57_D3_98_0A_98_59.headset_head_unit>
    	driver: <module-bluez5-device.c>
    	flags: HARDWARE HW_VOLUME_CTRL LATENCY 
    	state: RUNNING
    	suspend cause: 
    	priority: 9050
    	volume: mono: 37789 /  58%
    	        balance 0.00
    	base volume: 65536 / 100%
    	volume steps: 16
    	muted: no
    	current latency: 0.00 ms
    	max request: 0 KiB
    	max rewind: 0 KiB
    	monitor source: 29
    	sample spec: s16le 1ch 8000Hz
    	channel map: mono
    	             Mono
    	used by: 1
    	linked by: 1
    	fixed latency: 28.00 ms
    	card: 10 <bluez_card.57_D3_98_0A_98_59>
    	module: 38
    	properties:
    		bluetooth.protocol = "headset_head_unit"
    		device.intended_roles = "phone"
    		device.description = "MDR-10RBT"
    		device.string = "57:D3:98:0A:98:59"
    		device.api = "bluez"
    		device.class = "sound"
    		device.bus = "bluetooth"
    		device.form_factor = "headset"
    		bluez.path = "/org/bluez/hci0/dev_57_D3_98_0A_98_59"
    		bluez.class = "0x240404"
    		bluez.alias = "MDR-10RBT"
    		device.icon_name = "audio-headset-bluetooth"
    	ports:
    		headset-output: Headset (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
    			properties:
    				
    	active port: <headset-output>
    Last edited by tominto; September 18th, 2019 at 11:20 PM. Reason: added code tags

  6. #6
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    19th Hole
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Can't get Sony mdr 10rbt headset to work in hsp profile with microphone

    Thread moved to Networking & Wireless as the more appropriate forum.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •