Results 1 to 4 of 4

Thread: Error installing on server without graphics card - no suitable video mode found

  1. #1
    Join Date
    Sep 2018
    Beans
    2

    Error installing on server without graphics card - no suitable video mode found

    Hello,

    I am trying to install Ubuntu Server 16.04 on a single-board computer with no graphics card / chipset. After selecting "Install Ubuntu" from the menu, I get the following error:

    error: no suitable video mode found.
    Booting in blind mode

    After this the install process just hangs.

    I tried to edit the boot command, but I am not sure what to specify. I saw the "text" option, but it did not help. I also tried vga=ask, which did not prompt for the mode.

    I am installing from a bootable USB stick. I have used it before to install successfully (on a server with a graphics card).

    I am connected using a USB Serial link, using screen on a Mac.

    Any suggestions?

    Thanks...

    Roger

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Squidbilly-Land
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Mate 16.04 Xenial Xerus

    Re: Error installing on server without graphics card - no suitable video mode found

    Use the alternate release ISO and a serial connector.
    https://help.ubuntu.com/community/SerialConsoleHowto (old)

    https://askubuntu.com/questions/7697...s0-serial-port is probably more helpful.
    Last edited by TheFu; September 21st, 2018 at 05:41 PM.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2018
    Beans
    2

    Re: Error installing on server without graphics card - no suitable video mode found

    The solution was to add "console=ttyS0,115200n8" to the boot command.

    When the boot menu comes up, select "Install Ubuntu Server" and type "e" to enter the editor. Add the above to the boot command, so that it looks something like this:

    linux /install/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu-server.seed quiet console=ttyS0,115200n8 ---

    Then type ctrl-x to exit the editor and boot.

    Roger

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Squidbilly-Land
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Mate 16.04 Xenial Xerus

    Re: Error installing on server without graphics card - no suitable video mode found

    Please mark the thread "SOLVED" using the thread tools button near the top of the pg.
    And thanks for posting the solution. Both of these things help the community.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •