Results 1 to 10 of 10

Thread: Compiz not picking up the Gtk theme

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    333
    Distro
    Ubuntu Studio 20.04 Focal Fossa

    Compiz not picking up the Gtk theme

    Hi, I am running US 18.04 and installed Compiz. I added Compiz to my Startup Apps list and when I login, Compiz starts without any issues except that I cannot get all the features of the theme I am using - in particular, window buttons and fonts of the theme I am using. This is obviously related to gtk-window-decorator issue so I tried to configure gtk-window-decorator options (there is only a handful options to play with). If I leave gtk-window-decorator to use the defaults, I always get the default button set and fonts. The I tried it with the option --metacity-theme and then I just one button (close window) displayed. In essence, irrespective of what I specify, I either get the default theme buttons and options of a subset of buttons of a theme I force gtk-window-decorator to use.

    BTW, this problem is not specific to 18.04 - it also existed in previous versions.

    Any suggestions would be greatly appreciated.
    __________________________________________________ ______________________________________
    Sent from my iSomething running Linux - safe, fast and it is free! Didn't have to pay for the badge

  2. #2
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    1,018

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    Do you have the required gtk2/gtk3 engine for your theme installed?
    Can you post a link to a theme that gives you these problems?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    333
    Distro
    Ubuntu Studio 20.04 Focal Fossa

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    @guber2, thanks for the response.

    Synaptic showed that I did not have gtk3/2-xfce engines installed so I installed them - was not aware that the gtk engines need to be installed separately - thanks for the tip. Now when I run compiz, it seems that the general appearance is OK but still lacks the minimize, maximize buttons and only the close button is shown on windows.

    I get the following output when I run compiz

    Code:
    $ compiz ccp --replace &
    [1] 5780
    compizza@kanga:~$ compiz (core) - Info: Loading plugin: core
    compiz (core) - Info: Starting plugin: core
    compiz (core) - Info: Loading plugin: ccp
    compiz (core) - Info: Starting plugin: ccp
    compizconfig - Info: Backend     : ini
    compizconfig - Info: Integration : true
    compizconfig - Info: Profile     : default
    compiz (core) - Info: Loading plugin: composite
    compiz (core) - Info: Starting plugin: composite
    compiz (core) - Info: Loading plugin: opengl
    compiz (core) - Info: Starting plugin: opengl
    Compiz (opengl) - Info: GLX_EXT_buffer_age is supported
    compiz (core) - Info: Loading plugin: compiztoolbox
    compiz (core) - Info: Starting plugin: compiztoolbox
    compiz (core) - Info: Loading plugin: copytex
    compiz (core) - Info: Starting plugin: copytex
    compiz (core) - Info: Loading plugin: decor
    compiz (core) - Info: Starting plugin: decor
    compiz (core) - Info: Loading plugin: gnomecompat
    compiz (core) - Info: Starting plugin: gnomecompat
    compiz (core) - Info: Loading plugin: grid
    compiz (core) - Info: Starting plugin: grid
    compiz (core) - Info: Loading plugin: imgjpeg
    compiz (core) - Info: Starting plugin: imgjpeg
    compiz (core) - Info: Loading plugin: imgpng
    compiz (core) - Info: Starting plugin: imgpng
    compiz (core) - Info: Loading plugin: imgsvg
    compiz (core) - Info: Starting plugin: imgsvg
    compiz (core) - Info: Loading plugin: mousepoll
    compiz (core) - Info: Starting plugin: mousepoll
    compiz (core) - Info: Loading plugin: move
    compiz (core) - Info: Starting plugin: move
    compiz (core) - Info: Loading plugin: place
    compiz (core) - Info: Starting plugin: place
    compiz (core) - Info: Loading plugin: regex
    compiz (core) - Info: Starting plugin: regex
    compiz (core) - Info: Loading plugin: resize
    compiz (core) - Info: Starting plugin: resize
    compiz (core) - Info: Loading plugin: session
    compiz (core) - Info: Starting plugin: session
    compiz (core) - Info: Loading plugin: vpswitch
    compiz (core) - Info: Starting plugin: vpswitch
    compiz (core) - Info: Loading plugin: wobbly
    compiz (core) - Info: Starting plugin: wobbly
    compiz (core) - Info: Loading plugin: workarounds
    compiz (core) - Info: Starting plugin: workarounds
    compiz (core) - Info: Loading plugin: commands
    compiz (core) - Info: Starting plugin: commands
    compiz (core) - Info: Loading plugin: fade
    compiz (core) - Info: Starting plugin: fade
    compiz (core) - Info: Loading plugin: cube
    compiz (core) - Info: Starting plugin: cube
    compiz (core) - Info: Loading plugin: expo
    compiz (core) - Info: Starting plugin: expo
    compiz (core) - Info: Loading plugin: ezoom
    compiz (core) - Info: Starting plugin: ezoom
    compiz (core) - Info: Loading plugin: rotate
    compiz (core) - Info: Starting plugin: rotate
    compiz (core) - Info: Loading plugin: scale
    compiz (core) - Info: Starting plugin: scale
    compiz (decor) - Warn: No default decoration found, placement will not be correct
    /usr/bin/gtk-window-decorator: Screen 0 on display ":0.0" already has a decoration manager; try using the --replace option to replace the current decoration manager.
    compiz (decor) - Warn: No default decoration found, placement will not be correct
    Only clue is that I get the message 'No default decoration found' even if I run gtk-window-decorator --replace separately.

    The link to the theme I would like to use is https://www.xfce-look.org/p/1191436/

    Thanks
    Last edited by deadflowr; July 12th, 2018 at 04:00 AM. Reason: added code tags
    __________________________________________________ ______________________________________
    Sent from my iSomething running Linux - safe, fast and it is free! Didn't have to pay for the badge

  4. #4
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    1,018

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    I'm using Xubuntu 18.04 and if I replace xfwm4 with compiz I get a generic title bar
    which shows all three buttons.
    Attachment 280348

    I haven't kept up with gtk theming so not sure what's going on.
    Did come across this dconf setting.
    org.compiz.gwd use-metacity-theme

    Perhaps you need to install metacity.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    333
    Distro
    Ubuntu Studio 20.04 Focal Fossa

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    @guber2, OK, I see....now I can get those default button no problems. However, what I am trying to do is to get gtk-window-decorator to display the buttons as per the theme and not gwd's default buttons. For example, if I set a particular theme, I would like gwd to display the same theme buttons when I run gtk-window-decorator --replace command. So when I start Compiz (and gwd when loading decor module) the windows show the buttons just like in your case. However, if I run gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences theme <whatever theme name> I just get only the close button somewhat similar to the theme buttons but not exactly the same either. The same happens if I set gtk-window-decorator --metacity-theme <name of the metacity theme> and again only the close button is shown.
    __________________________________________________ ______________________________________
    Sent from my iSomething running Linux - safe, fast and it is free! Didn't have to pay for the badge

  6. #6
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    333
    Distro
    Ubuntu Studio 20.04 Focal Fossa

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    What I found out was that gtk-window-decorator only recognizes metacity themes and does not render gtk2, gtk3 or xfce themes. If I specify the command to be used in the decor module in CCSM to 'gtk-window-decorator --metacity-theme Greybird' then all the theme features are displayed correctly. So, if you want to use a particular theme in Compiz, you have to make sure that the theme has a metacity version - ie there should be a folder called metacity-1 in /usr/share/themes/<your theme name> directory.
    __________________________________________________ ______________________________________
    Sent from my iSomething running Linux - safe, fast and it is free! Didn't have to pay for the badge

  7. #7
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    1,018

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    Interesting...specifying the theme in CCSM works here as well.
    Your finding will help others.
    Can I ask why you still use compiz?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    333
    Distro
    Ubuntu Studio 20.04 Focal Fossa

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    Quote Originally Posted by guber2 View Post
    Can I ask why you still use compiz?
    I like to use the rotating cube and wobbly windows - desktop just comes alive when using Compiz as opposed to boring static windows!! No other reason.
    __________________________________________________ ______________________________________
    Sent from my iSomething running Linux - safe, fast and it is free! Didn't have to pay for the badge

  9. #9
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    City of Waterfalls-Ph
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 18.04 Bionic Beaver

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    Quote Originally Posted by gdesilva View Post
    I like to use the rotating cube and wobbly windows - desktop just comes alive when using Compiz as opposed to boring static windows!! No other reason.


    Cool Stuff... Just Love the 3D Desktop and lots of effects.
    corn ubuntuforums community.
    Open Source platform where the real world of human is here. Click here for Solve thread
    Rock n' Roll People.
    From: mike_08

  10. #10
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    1,018

    Re: Compiz not picking up the Gtk theme

    Quote Originally Posted by gdesilva View Post
    I like to use the rotating cube and wobbly windows - desktop just comes alive when using Compiz as opposed to boring static windows!! No other reason.
    Ah ok.
    Yes I stuck with it for a while just because I liked the cube flip and lamp animations even though I only use 2 workspaces.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •