Results 1 to 3 of 3

Thread: Wifi not visible after reinstalling Ubuntu 16.04 Sony Vaio Qualcomm Atheros AR9485

  1. #1
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    2

    Wifi not visible after reinstalling Ubuntu 16.04 Sony Vaio Qualcomm Atheros AR9485

    Please could you help me.

    I upgraded from Trusty to Xenial a few months ago and have been experiencing an extremely slow system since. I then tried installing the Mint desktop which did install as I suddenly had 2 different software centres and 2 folder icons on the left of the screen for Files but I never figured out how to actuall boot into the Mint desktop.
    Anyway I decided to start fresh (relatively) and booted from a USB running 16.04 and went for the install "something different" option to install Ubuntu fresh without having to format and put all my data back etc. I have done 2 backups, one using the ubuntu backup software and one by copying the "Home" folder onto an external drive.
    So if I really have to I could reinstall properly.
    I have a dual boot system setup with Windows 7

    My Problem is that since the installation (I selected 3rd party software and do updates during installation) I cannot connect to the internet
    The wifi icon is there and it shows a live Ethernet connection. (I'm not sure what that means, there are no cables plugged in)
    It cannot see my router (or any others for that matter)
    Yet everything was working fine before.
    If I boot from USB everything is fine, I can see the router and get online

    I tried reinstall 4 or 5 times. with and without the 3rd party software or the"update while installing"

    all no go

    I am now sitting on the floor with a cable plugged into the router and I'm online. Ive tried a few thigs that I've seen other people suggest. I am not comfortable with command line beyond copy pasting commands really.

    I've done sudo apt-get update and
    sudo apt dist-upgrade

    NO difference

    spci -nn gives me

    Code:
    00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller [8086:0104] (rev 09)
    00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port [8086:0101] (rev 09)
    00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0126] (rev 09)
    00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 [8086:1c3a] (rev 04)
    00:1a.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 [8086:1c2d] (rev 04)
    00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 04)
    00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 [8086:1c10] (rev b4)
    00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 [8086:1c12] (rev b4)
    00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 [8086:1c14] (rev b4)
    00:1c.3 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 [8086:1c16] (rev b4)
    00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 [8086:1c26] (rev 04)
    00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller [8086:1c49] (rev 04)
    00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller [8086:1c03] (rev 04)
    00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller [8086:1c22] (rev 04)
    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Whistler [Radeon HD 6630M/6650M/6750M/7670M/7690M] [1002:6741] (rev ff)
    02:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
    03:00.0 SD Host controller [0805]: Ricoh Co Ltd MMC/SD Host Controller [1180:e822] (rev 07)
    03:00.1 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd Device [1180:e232] (rev 04)
    04:00.0 USB controller [0c03]: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller [1033:0194] (rev 04)
    05:00.0 Ethernet controller [0200]: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0)
    iwconfig gives me

    Code:
    lo        no wireless extensions.
    
    enp5s0    no wireless extensions.
    Lots of the other solutions seem to be specific to Broadcom wireless and mine is Qualcomm Atheros

    The results of the ./wireless info is

    Code:
    ########## wireless info START ##########
    
    Report from: 31 Mar 2017 17:09 BST +0100
    
    Booted last: 31 Mar 2017 00:00 BST +0100
    
    Script from: 25 Mar 2017 07:04 UTC +0000
    
    ##### release ###########################
    
    Distributor ID:    Ubuntu
    Description:    Ubuntu 16.04.2 LTS
    Release:    16.04
    Codename:    xenial
    
    ##### kernel ############################
    
    Linux 4.4.0-66-generic #87-Ubuntu SMP Fri Mar 3 15:29:05 UTC 2017 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    
    Parameters: ro, quiet, splash, vt.handoff=7
    
    ##### desktop ###########################
    
    Ubuntu
    
    ##### lspci #############################
    
    lspci: Unable to load libkmod resources: error -12
    
    02:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
        Subsystem: Foxconn International, Inc. Unex DHXA-225 [105b:e044]
    
    03:00.0 SD Host controller [0805]: Ricoh Co Ltd MMC/SD Host Controller [1180:e822] (rev 07)
    
    05:00.0 Ethernet controller [0200]: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0)
        Subsystem: Sony Corporation AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [104d:9081]
        Kernel driver in use: atl1c
    
    ##### lsusb #############################
    
    Bus 002 Device 003: ID 062a:4101 Creative Labs Wireless Keyboard/Mouse
    Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 05ca:18c0 Ricoh Co., Ltd 
    Bus 001 Device 004: ID 0489:e036 Foxconn / Hon Hai 
    Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    
    ##### PCMCIA card info ##################
    
    ##### rfkill ############################
    
    ##### lsmod #############################
    
    ##### interfaces ########################
    
    auto lo
    iface lo inet loopback
    
    ##### ifconfig ##########################
    
    enp5s0    Link encap:Ethernet  HWaddr <MAC 'enp5s0' [IF1]>  
              inet addr:192.168.1.5  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
              inet6 addr: fe80::23cd:b765:a436:2521/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:639812 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:359355 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:922526057 (922.5 MB)  TX bytes:26979757 (26.9 MB)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
              RX packets:18187 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:18187 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1 
              RX bytes:1580614 (1.5 MB)  TX bytes:1580614 (1.5 MB)
    
    ##### iwconfig ##########################
    
    lo        no wireless extensions.
    
    enp5s0    no wireless extensions.
    
    ##### route #############################
    
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
    0.0.0.0         192.168.1.254   0.0.0.0         UG    100    0        0 enp5s0
    169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 enp5s0
    192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     100    0        0 enp5s0
    
    ##### resolv.conf #######################
    
    nameserver 127.0.1.1
    search lan
    
    ##### network managers ##################
    
    Installed:
    
        NetworkManager
    
    Running:
    
    root       655     1  0 15:20 ?        00:00:00 /usr/sbin/NetworkManager --no-daemon
    
    ##### NetworkManager info ###############
    
    GENERAL.DEVICE:                         enp5s0
    GENERAL.TYPE:                           ethernet
    GENERAL.NM-TYPE:                        NMDeviceEthernet
    GENERAL.VENDOR:                         Qualcomm Atheros
    GENERAL.PRODUCT:                        AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet
    GENERAL.DRIVER:                         atl1c
    GENERAL.DRIVER-VERSION:                 1.0.1.1-NAPI
    GENERAL.FIRMWARE-VERSION:               
    GENERAL.HWADDR:                         <MAC 'enp5s0' [IF1]>
    GENERAL.MTU:                            1500
    GENERAL.STATE:                          100 (connected)
    GENERAL.REASON:                         0 (No reason given)
    GENERAL.UDI:                            /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.3/0000:05:00.0/net/enp5s0
    GENERAL.IP-IFACE:                       enp5s0
    GENERAL.IS-SOFTWARE:                    no
    GENERAL.NM-MANAGED:                     yes
    GENERAL.AUTOCONNECT:                    yes
    GENERAL.FIRMWARE-MISSING:               no
    GENERAL.NM-PLUGIN-MISSING:              no
    GENERAL.PHYS-PORT-ID:                   --
    GENERAL.CONNECTION:                     Wired connection 1
    GENERAL.CON-UUID:                       b8b36774-8768-479f-80ff-2abe60499104
    GENERAL.CON-PATH:                       /org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/0
    GENERAL.METERED:                        no (guessed)
    CAPABILITIES.CARRIER-DETECT:            yes
    CAPABILITIES.SPEED:                     100 Mb/s
    CAPABILITIES.IS-SOFTWARE:               no
    WIRED-PROPERTIES.CARRIER:               on
    CONNECTIONS.AVAILABLE-CONNECTION-PATHS: /org/freedesktop/NetworkManager/Settings/{1}
    CONNECTIONS.AVAILABLE-CONNECTIONS[1]:   b8b36774-8768-479f-80ff-2abe60499104 | Wired connection 1
    IP4.ADDRESS[1]:                         192.168.1.5/24
    IP4.GATEWAY:                            192.168.1.254
    IP4.ROUTE[1]:                           dst = 169.254.0.0/16, nh = 0.0.0.0, mt = 1000
    IP4.DNS[1]:                             192.168.1.254
    IP4.DOMAIN[1]:                          lan
    DHCP4.OPTION[1]:                        requested_routers = 1
    DHCP4.OPTION[2]:                        requested_domain_search = 1
    DHCP4.OPTION[3]:                        requested_time_offset = 1
    DHCP4.OPTION[4]:                        requested_domain_name = 1
    DHCP4.OPTION[5]:                        requested_rfc3442_classless_static_routes = 1
    DHCP4.OPTION[6]:                        requested_broadcast_address = 1
    DHCP4.OPTION[7]:                        requested_netbios_scope = 1
    DHCP4.OPTION[8]:                        requested_wpad = 1
    DHCP4.OPTION[9]:                        next_server = 0.0.0.0
    DHCP4.OPTION[10]:                       expiry = 1491057551
    DHCP4.OPTION[11]:                       requested_interface_mtu = 1
    DHCP4.OPTION[12]:                       requested_subnet_mask = 1
    DHCP4.OPTION[13]:                       routers = 192.168.1.254
    DHCP4.OPTION[14]:                       dhcp_message_type = 5
    DHCP4.OPTION[15]:                       ip_address = 192.168.1.5
    DHCP4.OPTION[16]:                       requested_static_routes = 1
    DHCP4.OPTION[17]:                       domain_name = lan
    DHCP4.OPTION[18]:                       requested_domain_name_servers = 1
    DHCP4.OPTION[19]:                       broadcast_address = 192.168.1.255
    DHCP4.OPTION[20]:                       requested_ntp_servers = 1
    DHCP4.OPTION[21]:                       requested_netbios_name_servers = 1
    DHCP4.OPTION[22]:                       dhcp_lease_time = 86400
    DHCP4.OPTION[23]:                       domain_name_servers = 192.168.1.254
    DHCP4.OPTION[24]:                       requested_ms_classless_static_routes = 1
    DHCP4.OPTION[25]:                       subnet_mask = 255.255.255.0
    DHCP4.OPTION[26]:                       network_number = 192.168.1.0
    DHCP4.OPTION[27]:                       requested_host_name = 1
    DHCP4.OPTION[28]:                       dhcp_server_identifier = 192.168.1.254
    IP6.ADDRESS[1]:                         fe80::23cd:b765:a436:2521/64
    IP6.GATEWAY:                            
    
    ##### NetworkManager.state ##############
    
    [main]
    NetworkingEnabled=true
    WirelessEnabled=true
    WWANEnabled=true
    
    ##### NetworkManager.conf ###############
    
    [main]
    plugins=ifupdown,keyfile,ofono
    dns=dnsmasq
    
    [ifupdown]
    managed=false
    
    ##### NetworkManager profiles ###########
    
    [[/etc/NetworkManager/system-connections/PLUSNET-T6P3RP]] (600 root)
    [connection] id=PLUSNET-T6P3RP | type=wifi | permissions=user:ubuntu:;
    [wifi] mac-address=<MAC address> | mac-address-blacklist= | ssid=PLUSNET-T6P3RP
    [ipv4] method=auto
    [ipv6] method=auto
    
    ##### iw reg get ########################
    
    nl80211 not found.
    
    ##### iwlist channels ###################
    
    lo        no frequency information.
    
    enp5s0    no frequency information.
    
    ##### iwlist scan #######################
    
    lo        Interface doesn't support scanning.
    
    enp5s0    Interface doesn't support scanning.
    
    ##### module infos ######################
    
    ##### module parameters #################
    
    ##### /etc/modules ######################
    
    ##### modprobe options ##################
    
    [/etc/modprobe.d/blacklist-ath_pci.conf]
    blacklist ath_pci
    
    [/etc/modprobe.d/blacklist-bcm43.conf]
    blacklist b43
    blacklist b43legacy
    blacklist ssb
    blacklist bcm43xx
    blacklist brcm80211
    blacklist brcmfmac
    blacklist brcmsmac
    blacklist bcma
    
    [/etc/modprobe.d/blacklist.conf]
    blacklist evbug
    blacklist usbmouse
    blacklist usbkbd
    blacklist eepro100
    blacklist de4x5
    blacklist eth1394
    blacklist snd_intel8x0m
    blacklist snd_aw2
    blacklist i2c_i801
    blacklist prism54
    blacklist bcm43xx
    blacklist garmin_gps
    blacklist asus_acpi
    blacklist snd_pcsp
    blacklist pcspkr
    blacklist amd76x_edac
    
    [/etc/modprobe.d/blacklist-rare-network.conf]
    alias net-pf-3 off
    alias net-pf-6 off
    alias net-pf-9 off
    alias net-pf-11 off
    alias net-pf-12 off
    alias net-pf-19 off
    alias net-pf-21 off
    alias net-pf-36 off
    
    [/etc/modprobe.d/intel-microcode-blacklist.conf]
    blacklist microcode
    
    [/etc/modprobe.d/iwlwifi.conf]
    remove iwlwifi \
    (/sbin/lsmod | grep -o -e ^iwlmvm -e ^iwldvm -e ^iwlwifi | xargs /sbin/rmmod) \
    && /sbin/modprobe -r mac80211
    
    [/etc/modprobe.d/mlx4.conf]
    softdep mlx4_core post: mlx4_en
    
    ##### rc.local ##########################
    
    exit 0
    
    ##### pm-utils ##########################
    
    ##### udev rules ########################
    
    ##### dmesg #############################
    
    [  996.778726] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp5s0: link is not ready (repeated 2 times)
    [ 1004.297046] atl1c 0000:05:00.0: atl1c: enp5s0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
    [ 1004.297083] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp5s0: link becomes ready
    
    ########## wireless info END ############
    As said if I really have to I could probably reformat properly and reinstall. But after looking for a solution for this and seeing how many other people have had the same or similar problems after installing 16.04 I'm concerned I might still have the same issue.

    Thanking you in advance for any help and clear instructions you can give.

    There were also some instructions I found last night along the lines of a command to switch the wireless networks off and on again. But all that did was get me a message popup saying wireless connection now off-line (or something. ie the same message I would usually get if I switch my wifi off manually on the laptop) and then the wireless light goes out and doesn't come back even if I try switch it on again

    sudo ip link set wlan0 up gets an answer of
    Cannot find device "wlan0"
    Last edited by jeremy31; March 31st, 2017 at 10:34 PM.

  2. #2
    Join Date
    May 2014
    Location
    /home
    Beans
    10,929
    Distro
    Ubuntu 20.04 Focal Fossa

    Re: Wifi not visible after reinstalling Ubuntu 16.04 Sony Vaio Qualcomm Atheros AR948

    For some reason the wireless driver didn't load
    Code:
    sudo modprobe -v ath9k

  3. #3
    Join Date
    Mar 2017
    Beans
    2
    OK. I had the idea to reboot again. clearly something that I tried has worked because it seems to all be up and running now.
    <3
    Yay

    yep. That's what seemed to happen with many people who've posted similar issues. At least it's working now. But I threw so many different things at it I have no idea which one stuck.
    Last edited by jeremy31; March 31st, 2017 at 10:33 PM.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •