Results 1 to 6 of 6

Thread: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

  1. #1
    Join Date
    Jul 2013
    Beans
    4

    Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    Hello,

    I am fairly new to Linux and have setup 13.04 on a media server that is to be kept in a closet. I found that every time the box boots I have to restart networking to get connectivity, which makes it unusable.

    I have setup br1 with a static IP address and em1 pulls an address from the DHCP. From another post's recommendation I just had networking restart when the box was booting, but this caused em1 to disappear completely. What direction should I be looking to fix this?

    thanks,

  2. #2
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Tulsa,Ok
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    Check /etc/network/interfaces. It should have an "auto" line for your interface.
    ex: auto br1

    Could you post your /etc/network/interfaces file.
    You can output the file contents in the terminal with the command:

    Code:
    cat  /etc/network/interfaces
    If you have to use the workaround are you restarting networking at boot by editing /etc/rc.local to include the line "/etc/init.d/networking start" (do not use sudo in this file, it is run at startup with root permissions).

  3. #3
    Join Date
    Jul 2013
    Beans
    4

    Re: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    From cat /etc/network/interfaces/ I got the following output

    auto lo
    iface lo inet loopback

    #auto em1

    auto br0 inet static
    address 192.168.3.2
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.3.1
    bridge_ports em0
    bridge_fd 9
    bridge_hello 2
    bridge_maxage 12
    bridge_stp off

  4. #4
    Join Date
    Jul 2013
    Beans
    4

    Re: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    Just seeing if anyone can help on this issue. I have verified from ifconfig and netstat that em1 has a valid ip address assigned by DHCP.

    I am not able to ping the internet or the gateway without restarting the networking adapters.

    I edited the rc.local file with networking start and this didn't fix the problem.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Beans
    6,807

    Re: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    Maybe explain a bit more what you're trying to do? why the bridged interface? why do you only have only em0 in your bridge_ports list when you only have an actual interface definition for em1 (and that is commented out... )

    What actual NICs do you have in the box?

  6. #6
    Join Date
    Jul 2013
    Beans
    4

    Re: Need to restart networking after every reboot in 13.04 server

    Ok I was able to solve the issue I was having. After your questions regarding commenting out the em1, I changed it to

    auto em1
    iface em1 inet manual

    ...
    bridge_ports em1

    I am not sure why this solved the problem and why I was previously able to get the networking to work if I restarted the adapters. Thanks for pointing me in the right direction.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •