Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

  1. #1
    Join Date
    May 2013
    Beans
    7

    Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    I installed Ubuntu 13.04 on Asus M50V laptop. It connects to my wireless network, assigns IP (i can see it in ifconfig), but nothing else works. Only thing I can ping is my own IP (look bellow), but ping-ing router or any other IP gives no response.
    Router is working properly as every other device can connect to it and access internet. When I had windows 7 on this laptop internet also worked so its not a hardware problem.

    I have no idea what is wrong and would be very grateful if anyone can help me. Here are some outputs from command line:

    ping in my own ip (192.168.0.101) works, but not pinging rounter:
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ ping 192.168.0.101
    PING 192.168.0.101 (192.168.0.101) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 192.168.0.101: icmp_req=1 ttl=64 time=0.069 ms
    64 bytes from 192.168.0.101: icmp_req=2 ttl=64 time=0.067 ms
    ^C
    --- 192.168.0.101 ping statistics ---
    2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 999ms
    rtt min/avg/max/mdev = 0.067/0.068/0.069/0.001 ms
    andrej@andrej-M50Vn:~$ ping 192.168.0.1
    PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
    
    ^C
    --- 192.168.0.1 ping statistics ---
    448 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 447000ms
    ifconfig:
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ ifconfig
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:23:54:19:7e:cd  
             UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
             RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
             TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
             collisions:0 txqueuelen:1000 
             RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
             inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
             inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
             UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
             RX packets:360 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
             TX packets:360 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
             collisions:0 txqueuelen:0 
             RX bytes:23404 (23.4 KB)  TX bytes:23404 (23.4 KB)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:ea:9f:1b:da  
             inet addr:192.168.0.101  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
             inet6 addr: fe80::216:eaff:fe9f:1bda/64 Scope:Link
             UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
             RX packets:1335 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
             TX packets:922 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
             collisions:0 txqueuelen:1000 
             RX bytes:363255 (363.2 KB)  TX bytes:104362 (104.3 KB)

    iwconfig
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ iwconfig
    wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"ag_network"  
             Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: 90:F6:52:B4:0F:0E   
             Bit Rate=65 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
             Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
             Power Management:on
             Link Quality=14/70  Signal level=-96 dBm  
             Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
             Tx excessive retries:98  Invalid misc:41   Missed beacon:0
    
    lo        no wireless extensions.
    
    eth0      no wireless extensions.

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ lspci | grep Network
    03:00.0 Network controller: Intel Corporation WiFi Link 5100

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ route -n
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
    0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 wlan0
    169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 wlan0
    192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     9      0        0 wlan0


    EDIT: some additional information:




    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ lsmod | grep wifi
    iwlwifi               155077  1 iwldvm
    cfg80211              436177  3 iwlwifi,mac80211,iwldvm

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ dmesg | grep  iwlwifi
    [    2.916193] iwlwifi 0000:03:00.0: irq 49 for MSI/MSI-X
    [    2.918674] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded firmware version 8.83.5.1 build 33692
    [    2.986765] iwlwifi 0000:03:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEBUG disabled
    [    2.986768] iwlwifi 0000:03:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEBUGFS enabled
    [    2.986771] iwlwifi 0000:03:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEVICE_TRACING enabled
    [    2.986773] iwlwifi 0000:03:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEVICE_TESTMODE enabled
    [    2.986775] iwlwifi 0000:03:00.0: CONFIG_IWLWIFI_P2P disabled
    [    2.986777] iwlwifi 0000:03:00.0: Detected Intel(R) WiFi Link 5100 AGN, REV=0x54
    [    2.986835] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Disabled; Enabling L0S
    [    3.665769] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Disabled; Enabling L0S
    [    3.668823] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
    [    3.976789] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Disabled; Enabling L0S
    [    3.979702] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo lshw -C network
      *-network               
           description: Wireless interface
           product: WiFi Link 5100
           vendor: Intel Corporation
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:03:00.0
           logical name: wlan0
           version: 00
           serial: 00:16:ea:9f:1b:da
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
           configuration: broadcast=yes driver=iwlwifi driverversion=3.8.0-19-generic firmware=8.83.5.1 build 33692 ip=192.168.0.101 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abgn
           resources: irq:49 memory:fdffe000-fdffffff
      *-network
           description: Ethernet interface
           product: RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller
           vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:08:00.0
           logical name: eth0
           version: 02
           serial: 00:23:54:19:7e:cd
           size: 10Mbit/s
           capacity: 1Gbit/s
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation
           configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=2.3LK-NAPI duplex=half latency=0 link=no multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
           resources: irq:48 ioport:e800(size=256) memory:f8fff000-f8ffffff memory:f8fe0000-f8feffff memory:feaf0000-feafffff





    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ iwlist wlan0 scan
    wlan0     Scan completed :
              Cell 01 - Address: 90:F6:52:B4:0F:0E
                        Channel:1
                        Frequency:2.412 GHz (Channel 1)
                        Quality=12/70  Signal level=-98 dBm  
                        Encryption key:on
                        ESSID:"ag_network"
                        Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
                                  9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s
                        Bit Rates:24 Mb/s; 36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
                        Mode:Master
                        Extra:tsf=00000054c8541ee4
                        Extra: Last beacon: 6920ms ago
                        IE: Unknown: 000A61675F6E6574776F726B
                        IE: Unknown: 010882848B960C121824
                        IE: Unknown: 030101
                        IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                            Group Cipher : CCMP
                            Pairwise Ciphers (1) : CCMP
                            Authentication Suites (1) : PSK
                        IE: Unknown: 2A0100
                        IE: Unknown: 32043048606C
                        IE: Unknown: DD180050F2020101860003A4000027A4000042435E0062322F00
                        IE: Unknown: DD1E00904C334E101BFFFF000000000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: 2D1A4E101BFFFF000000000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: DD1A00904C34010D0A00000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: 3D16010D0A00000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: DD0900037F01010000FF7F
                        IE: Unknown: DD0A00037F04010006004000
                        IE: Unknown: DD850050F204104A0001101044000102103B000103104700100000000000001000000090F652B40F0E1021000754502D4C494E4B1023000B544C2D5752313034334E4410240003312E3010420003312E301054000800060050F20400011011001B576972656C65737320526F7574657220544C2D5752313034334E44100800020086103C000101

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ lsb_release -d
    Description:    Ubuntu 13.04

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ uname -mr
    3.8.0-19-generic i686
    Last edited by andyyy57; May 10th, 2013 at 09:02 PM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Squidbilly-land
    Beans
    9,684
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    Network troubleshooting steps: http://blog.jdpfu.com/2013/03/01/lin...101-networking

    How far do you get?

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Beans
    7

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    It already fails at first step (pinging router) as mentioned in my post. I posted come outputs from different commands too but I can't really get anything out of them as i'm not a network expert.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dallas, TX
    Beans
    7,591
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    Hi andyyy57.

    Could you post the results of these commands?
    Code:
    cat /etc/network/interfaces
    
    nm-tool
    
    route -n
    
    nslookup ubuntu.com
    
    dig ubuntuforums.org
    Regards.

  5. #5
    Join Date
    May 2013
    Beans
    7

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    hi papibe, here is the output of those commands:

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ cat /etc/network/interfaces 
    # interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
    auto lo
    iface lo inet loopback
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ nm-tool 
    
    
    NetworkManager Tool
    
    
    State: connected (global)
    
    
    - Device: wlan0  [ag_network] --------------------------------------------------
      Type:              802.11 WiFi
      Driver:            iwlwifi
      State:             connected
      Default:           yes
      HW Address:        00:16:EA:9F:1B:DA
    
    
      Capabilities:
        Speed:           65 Mb/s
    
    
      Wireless Properties
        WEP Encryption:  yes
        WPA Encryption:  yes
        WPA2 Encryption: yes
    
    
      Wireless Access Points (* = current AP)
        *ag_network:     Infra, 90:F6:52:B4:0F:0E, Freq 2412 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 77 WPA2
        Innbox-internet-6fe6ef: Infra, 00:C0:02:6F:E6:EF, Freq 2437 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 74 WPA2
        WiFi Net:        Infra, 64:70:02:F4:DA:04, Freq 2457 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 24 WPA
    
    
      IPv4 Settings:
        Address:         192.168.0.101
        Prefix:          24 (255.255.255.0)
        Gateway:         192.168.0.1
    
    
        DNS:             192.168.0.1
    
    
    
    
    - Device: eth0 -----------------------------------------------------------------
      Type:              Wired
      Driver:            r8169
      State:             unavailable
      Default:           no
      HW Address:        00:23:54:19:7E:CD
    
    
      Capabilities:
        Carrier Detect:  yes
    
    
      Wired Properties
        Carrier:         off
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ route -n
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
    0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 wlan0
    169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 wlan0
    192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     9      0        0 wlan0
    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ nslookup ubuntu.com
    ;; connection timed out; no servers could be reached
    Code:
       
    andrej@andrej-M50Vn:~$ dig ubuntuforums.org
    
    
    ; <<>> DiG 9.9.2-P1 <<>> ubuntuforums.org
    ;; global options: +cmd
    ;; connection timed out; no servers could be reached
    andrej@andrej-M50Vn:~$

  6. #6
    prodigy_ is offline May the Ubuntu Be With You!
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    1,219

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    Routing table looks OK.

    Sanity check:
    Code:
    sudo iptables -L
    mtr -rnc 1 8.8.8.8
    sudo dhclient -r wlan0
    sudo dhclient -v wlan0
    If you're not using DHCP then, instead of running the last two commands, you need to double-check that your router LAN address is really 192.168.0.1. Often it's 192.168.1.1.
    Last edited by prodigy_; May 10th, 2013 at 09:06 PM.

  7. #7
    Join Date
    May 2013
    Beans
    2

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    andrej@andrej-M50Vn:~$ uname -mr3.8.0-19-generic i686

  8. #8
    Join Date
    May 2013
    Beans
    7

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    hi prodigy


    my routner IP really is 192.168.0.1 (with zero). I can ping that IP from my other machine.

    here is the output:

    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo iptables -L
    Chain INPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination         
    
    
    Chain FORWARD (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination         
    
    
    Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination         
    andrej@andrej-M50Vn:~$ 
    andrej@andrej-M50Vn:~$ mtr -rnc 1 8.8.8.8
    HOST: andrej-M50Vn                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo dhclient -r wlan0
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo dhclient -r wland0
    andrej@andrej-M50Vn:~$

  9. #9
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dallas, TX
    Beans
    7,591
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    Puzzling...

    Are you able to ping the other machines in your LAN besides your router?

    Could you post the result of these ones?
    Code:
    mtr -rnc 1 192.168.0.1
    
    sudo ifdown wlan0
    
    sudo ifup wlan0
    
    dmesg | grep -i wlan
    Regards.

  10. #10
    Join Date
    May 2013
    Beans
    7

    Re: Wireless connects, assigns IP, but nothing works (not even ping to router)

    Hmm, thats interesting, the ifdown command says wlan0 is not configured even though ubuntu says its connected.


    Code:
    andrej@andrej-M50Vn:~$ mtr -rnc 1 192.168.0.1
    HOST: andrej-M50Vn                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo ifdown wlan0
    ifdown: interface wlan0 not configured
    andrej@andrej-M50Vn:~$ sudo ifup wlan0
    Ignoring unknown interface wlan0=wlan0.
    andrej@andrej-M50Vn:~$ dmesg | grep -i wlan
    [    5.005947] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    [    5.010686] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    [   11.405384] wlan0: authenticate with 90:f6:52:b4:0f:0e
    [   11.407302] wlan0: send auth to 90:f6:52:b4:0f:0e (try 1/3)
    [   11.409575] wlan0: authenticated
    [   11.412026] wlan0: associate with 90:f6:52:b4:0f:0e (try 1/3)
    [   11.415810] wlan0: RX AssocResp from 90:f6:52:b4:0f:0e (capab=0x431 status=0 aid=3)
    [   11.429490] wlan0: associated
    [   11.429511] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
    andrej@andrej-M50Vn:~$

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •