Results 1 to 3 of 3

Thread: Games using ALSA won't use surround sound!

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    May 2012
    Beans
    2

    Unhappy Games using ALSA won't use surround sound!

    Hi guys,
    I have recently installed a new audio card, a Creative Labs Audigy 2 to be specific, and so I have re-installed ALSA. The only problem is that now my surround sound won't work with my games (Xonotic and Doom3). I can get it to work in VLC by selecting the Dobly Digital stream then selecting my sound card. I have looked at the console and my games keep telling me:

    Code:
    ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
    ALSA lib conf.c:4241:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
    ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
    ALSA lib conf.c:4241:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
    ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
    ALSA lib conf.c:4241:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
    ALSA lib conf.c:4720:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
    ALSA lib pcm.c:2217:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround51
    snd_pcm_open SND_PCM_STREAM_PLAYBACK 'surround51' failed: No such file or directory
    The output of aplay -L is:

    Code:
    null
        Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
    pulse
        PulseAudio Sound Server
    sysdefault:CARD=Audigy2
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        Default Audio Device
    front:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        Front speakers
    rear:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        Rear speakers
    center_lfe:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        Center and Subwoofer speakers
    side:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        Side speakers
    surround40:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        4.0 Surround output to Front and Rear speakers
    surround41:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
    surround50:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
    surround51:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
    surround71:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
    iec958:CARD=Audigy2,DEV=0
        SB Audigy 2 Value [SB0400], ADC Capture/Standard PCM Playback
        IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
    So why can't ALSA connect to surround51? it is obviously there and working because it is loaded by the kernel. I think it is also important to say that I manually downloaded, compiled, and installed my ALSA drivers.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Here
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Games using ALSA won't use surround sound!

    See if my post here offers any help.

    As you are using 5.1, you will want to use the value "6" where I have used "8".
    Here is a test to find whether your mission on earth is finished: If you're alive, it isn't.
    Richard Bach, Illusions

  3. #3
    Join Date
    May 2012
    Beans
    2

    Re: Games using ALSA won't use surround sound!

    That did help and I also figured out another solution to my specific problem. I needed to open my alsa.conf file (/usr/share/alsa/alsa.conf) and change the default card to 1. This solved my issue because I have two sound cards and the one I wanted (my Audigy) is card 1, not card 0.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •