Results 1 to 3 of 3

Thread: GRUB doesn't appear, probably a simple fix

  1. #1
    Join Date
    Mar 2010
    Beans
    5

    GRUB doesn't appear, probably a simple fix

    I run a dual-boot Windows 7 / Xubuntu 10.04 machine. Recently Xubuntu crashed and refused to boot (straight to busybox) when I selected it from the GRUB menu. (Windows booted just fine.) I downloaded and ran Boot-Repair, which I believe fixed the problem with Linux, but I cannot check this because now the GRUB menu does not appear at all. The machine boots straight to Windows (which still works fine).

    I tried holding Shift during boot-up but still no GRUB menu.

    I have the output of Boot-Repair here:
    http://paste.ubuntu.com/1385756/

    I think the system is booting from dev/sda2 instead of dev/sda6, or wherever GRUB is
    located. Is there an easy way to change that?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SW Forida
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 16.04 Xenial Xerus

    Re: GRUB doesn't appear, probably a simple fix

    Welcome to the forums.

    Boot-Repair initially could not mount the sda6 partition, just like grub could not to boot it. It needed (and may need again?) fsck to repair partition.

    It looks like Boot-Repair ran fsck and that did make some fixes, but it only installed the Windows boot loader.

    If you run Boot-Repair again, does it also offer to install grub2's boot loader to the MBR from your install in sda6?

    If not run fsck again.

    #From liveCD so everything is unmounted,swap off if necessary, change example shown with partition sda6 to your partition(s)
    #e2fsck is used to check the ext2/ext3/ext4 family of file systems. -p trys fixes where response not required
    sudo e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda6
    #if errors: -y auto answers yes for fixes needing response see man e2fsck
    sudo e2fsck -f -y -v /dev/sda6
    For more info on UEFI boot install & repair - Regularly Updated :
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to change to [Solved] when/if answered completely.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2010
    Beans
    5

    Re: GRUB doesn't appear, probably a simple fix

    That did it! I just ran Boot-Repair again with the default options and now GRUB is back to normal. Thank you!

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •