Results 1 to 7 of 7

Thread: Nvidia drivers, unable to startx

  1. #1
    Join Date
    May 2011
    Beans
    1
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Nvidia drivers, unable to startx

    Hello,

    I have a Tesla C870 and Geforce 8500 GT Graphic card in my system. I tried installing the Nvidia graphic card drivers from the nvidia website(NVIDIA-Linux-x86-270.41.19). The installation was successful. But, I'm not able to start the xserver ... ! I'm running ubuntu 10.10 ... Can some one please help me in this ..!

    I'm pasting the log of the xserver with this post.


    Code:
    [   781.466] 
    X.Org X Server 1.9.0
    Release Date: 2010-08-20
    [   781.466] X Protocol Version 11, Revision 0
    [   781.466] Build Operating System: Linux 2.6.24-28-server i686 Ubuntu
    [   781.466] Current Operating System: Linux XFX-nForce 2.6.35-28-generic #50-Ubuntu SMP Fri Mar 18 19:00:26 UTC 2011 i686
    [   781.467] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic root=UUID=cd91cf06-a77d-4cc8-b117-425a1a0fc622 ro quiet splash
    [   781.467] Build Date: 09 January 2011  12:14:58PM
    [   781.467] xorg-server 2:1.9.0-0ubuntu7.3 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
    [   781.467] Current version of pixman: 0.18.4
    [   781.467]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
    [   781.467] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [   781.468] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Jun  3 14:15:26 2011
    [   781.468] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    [   781.469] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [   781.469] (==) ServerLayout "Layout0"
    [   781.469] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
    [   781.469] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
    [   781.469] (**) |   |-->Device "Device0"
    [   781.469] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
    [   781.469] (**) |-->Input Device "Mouse0"
    [   781.469] (==) Automatically adding devices
    [   781.469] (==) Automatically enabling devices
    [   781.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
    [   781.469]     Entry deleted from font path.
    [   781.469] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
        built-ins
    [   781.469] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
    [   781.469] (WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
    [   781.469] (WW) Disabling Keyboard0
    [   781.469] (WW) Disabling Mouse0
    [   781.469] (II) Loader magic: 0x81f9b00
    [   781.469] (II) Module ABI versions:
    [   781.470]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [   781.470]     X.Org Video Driver: 8.0
    [   781.470]     X.Org XInput driver : 11.0
    [   781.470]     X.Org Server Extension : 4.0
    [   781.471] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0421:1acc:8494 rev 161, Mem @ 0xdc000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xda000000/33554432, I/O @ 0x00009c00/128, BIOS @ 0x????????/131072
    [   781.471] (--) PCI: (0:2:0:0) 10de:0197:10de:048d rev 162, Mem @ 0xd8000000/16777216, 0xb0000000/268435456, 0xd6000000/33554432, I/O @ 0x00008c00/128, BIOS @ 0x????????/131072
    [   781.471] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    [   781.471] (II) LoadModule: "extmod"
    [   781.471] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    [   781.471] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.471]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.471]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.471]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.471] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    [   781.471] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    [   781.471] (II) Loading extension XFree86-DGA
    [   781.471] (II) Loading extension DPMS
    [   781.471] (II) Loading extension XVideo
    [   781.471] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    [   781.471] (II) Loading extension X-Resource
    [   781.471] (II) LoadModule: "dbe"
    [   781.471] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    [   781.471] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.471]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.471]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.471]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.471] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    [   781.471] (II) LoadModule: "glx"
    [   781.472] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [   781.489] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   781.489]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   781.489]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.489] (II) NVIDIA GLX Module  270.41.19  Mon May 16 23:49:08 PDT 2011
    [   781.489] (II) Loading extension GLX
    [   781.489] (II) LoadModule: "record"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    [   781.489] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.489]     compiled for 1.9.0, module version = 1.13.0
    [   781.489]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.489]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.489] (II) Loading extension RECORD
    [   781.489] (II) LoadModule: "dri"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    [   781.489] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.489]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.489]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.489] (II) Loading extension XFree86-DRI
    [   781.489] (II) LoadModule: "dri2"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    [   781.490] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.490]     compiled for 1.9.0, module version = 1.2.0
    [   781.490]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.490] (II) Loading extension DRI2
    [   781.490] (II) LoadModule: "nvidia"
    [   781.490] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
    [   781.490] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   781.490]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   781.490]     Module class: X.Org Video Driver
    [   781.490] (II) NVIDIA dlloader X Driver  270.41.19  Mon May 16 23:33:05 PDT 2011
    [   781.490] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
    [   781.490] (--) using VT number 8
    
    [   781.500] (II) Loading sub module "fb"
    [   781.500] (II) LoadModule: "fb"
    [   781.500] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
    [   781.501] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.501]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.501]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   781.501] (II) Loading sub module "wfb"
    [   781.501] (II) LoadModule: "wfb"
    [   781.501] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
    [   781.501] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.501]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.501]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   781.501] (II) Loading sub module "ramdac"
    [   781.501] (II) LoadModule: "ramdac"
    [   781.501] (II) Module "ramdac" already built-in
    [   781.501] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
    [   781.983] (WW) NVIDIA(GPU-0): Unable to read EDID for display device CRT-1
    [   781.985] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 8500 GT (G86) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Memory: 524288 kBytes
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 60.86.37.00.35
    [   781.985] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce 8500 GT at PCI:1:0:0
    [   781.985] (--) NVIDIA(0):     CRT-1
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
    [   782.025] (II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: CRT-1
    [   782.025] (==) NVIDIA(0): 
    [   782.026] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
    [   782.026] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
    [   782.026] (==) NVIDIA(0): 
    [   782.026] (II) NVIDIA(0): Validated modes:
    [   782.026] (II) NVIDIA(0):     "nvidia-auto-select"
    [   782.026] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 640 x 480
    [   782.056] (WW) NVIDIA(0): Unable to get display device CRT-1's EDID; cannot compute DPI
    [   782.056] (WW) NVIDIA(0):     from CRT-1's EDID.
    [   782.056] (==) NVIDIA(0): DPI set to (75, 75); computed from built-in default
    [   782.056] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    [   782.093] (EE) NVIDIA(GPU-1): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:2:0:0.  Please
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     check your system's kernel log for additional error
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     README for additional information.
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
    [   782.094] 
    Backtrace:
    [   782.094] 0: X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80ef31b]
    [   782.094] 1: X (0x8048000+0x5d00d) [0x80a500d]
    [   782.094] 2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0x2d140c]
    [   782.094] Segmentation fault at address (nil)
    [   782.094] 
    Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
    [   782.094] 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
     for help. 
    [   782.094] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [   782.094] 
    [   782.106]  ddxSigGiveUp: Closing log
    Last edited by pravinkenator; June 3rd, 2011 at 08:53 AM. Reason: Notification

  2. #2
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Earth
    Beans
    151
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Nvidia drivers, unable to startx

    I got the same problem I think
    with NVIDIA-Linux-x86-285.05.09.run

    can login and you start-x with
    Code:
    startx
    also for gnome-X status
    Code:
    service gdm status
    start the X
    Code:
    sudo service gdm start


    your could also try reinstalling the driver
    Code:
    wget http://uk.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/270.41.19/NVIDIA-Linux-x86-270.41.19.run
    sudo NVIDIA-Linux-x86-270.41.19.run
    Last edited by highspider; December 6th, 2011 at 06:57 AM. Reason: reinstall added
    In a perfect world my college professors would allow assignment as .odt openoffice.org files! And code as Eclipse projects.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Earth
    Beans
    151
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Nvidia drivers, unable to startx

    the above wget is for your driver. (incase you lost it)
    Yeap Same error took awhile to get back here

    I found that after reboot Im screwed with same error every time.
    A temporary solution is to reinstall the driver and then use .

    Code:
    startx
    this gets me back in the computer with x but I have to do it on each restart.

    or also in your case try disabling one of video cards in bios.

    BUMP
    Last edited by highspider; December 6th, 2011 at 07:16 AM.
    In a perfect world my college professors would allow assignment as .odt openoffice.org files! And code as Eclipse projects.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    USA
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Nvidia drivers, unable to startx

    Quote Originally Posted by pravinkenator View Post
    Hello,

    I have a Tesla C870 and Geforce 8500 GT Graphic card in my system. I tried installing the Nvidia graphic card drivers from the nvidia website(NVIDIA-Linux-x86-270.41.19). The installation was successful. But, I'm not able to start the xserver ... ! I'm running ubuntu 10.10 ... Can some one please help me in this ..!

    I'm pasting the log of the xserver with this post.


    Code:
    [   781.466] 
    X.Org X Server 1.9.0
    Release Date: 2010-08-20
    [   781.466] X Protocol Version 11, Revision 0
    [   781.466] Build Operating System: Linux 2.6.24-28-server i686 Ubuntu
    [   781.466] Current Operating System: Linux XFX-nForce 2.6.35-28-generic #50-Ubuntu SMP Fri Mar 18 19:00:26 UTC 2011 i686
    [   781.467] Kernel command line:  BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic  root=UUID=cd91cf06-a77d-4cc8-b117-425a1a0fc622 ro quiet splash
    [   781.467] Build Date: 09 January 2011  12:14:58PM
    [   781.467] xorg-server 2:1.9.0-0ubuntu7.3 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
    [   781.467] Current version of pixman: 0.18.4
    [   781.467]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
    [   781.467] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [   781.468] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Jun  3 14:15:26 2011
    [   781.468] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    [   781.469] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [   781.469] (==) ServerLayout "Layout0"
    [   781.469] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
    [   781.469] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
    [   781.469] (**) |   |-->Device "Device0"
    [   781.469] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
    [   781.469] (**) |-->Input Device "Mouse0"
    [   781.469] (==) Automatically adding devices
    [   781.469] (==) Automatically enabling devices
    [   781.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
    [   781.469]     Entry deleted from font path.
    [   781.469] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
        built-ins
    [   781.469] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
    [   781.469] (WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
    [   781.469] (WW) Disabling Keyboard0
    [   781.469] (WW) Disabling Mouse0
    [   781.469] (II) Loader magic: 0x81f9b00
    [   781.469] (II) Module ABI versions:
    [   781.470]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [   781.470]     X.Org Video Driver: 8.0
    [   781.470]     X.Org XInput driver : 11.0
    [   781.470]     X.Org Server Extension : 4.0
    [   781.471] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0421:1acc:8494 rev 161, Mem @  0xdc000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xda000000/33554432, I/O @  0x00009c00/128, BIOS @ 0x????????/131072
    [   781.471] (--) PCI: (0:2:0:0) 10de:0197:10de:048d rev 162, Mem @  0xd8000000/16777216, 0xb0000000/268435456, 0xd6000000/33554432, I/O @  0x00008c00/128, BIOS @ 0x????????/131072
    [   781.471] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    [   781.471] (II) LoadModule: "extmod"
    [   781.471] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    [   781.471] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.471]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.471]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.471]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.471] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    [   781.471] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    [   781.471] (II) Loading extension XFree86-DGA
    [   781.471] (II) Loading extension DPMS
    [   781.471] (II) Loading extension XVideo
    [   781.471] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    [   781.471] (II) Loading extension X-Resource
    [   781.471] (II) LoadModule: "dbe"
    [   781.471] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    [   781.471] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.471]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.471]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.471]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.471] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    [   781.471] (II) LoadModule: "glx"
    [   781.472] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [   781.489] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   781.489]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   781.489]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.489] (II) NVIDIA GLX Module  270.41.19  Mon May 16 23:49:08 PDT 2011
    [   781.489] (II) Loading extension GLX
    [   781.489] (II) LoadModule: "record"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    [   781.489] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.489]     compiled for 1.9.0, module version = 1.13.0
    [   781.489]     Module class: X.Org Server Extension
    [   781.489]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.489] (II) Loading extension RECORD
    [   781.489] (II) LoadModule: "dri"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    [   781.489] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.489]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.489]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.489] (II) Loading extension XFree86-DRI
    [   781.489] (II) LoadModule: "dri2"
    [   781.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    [   781.490] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.490]     compiled for 1.9.0, module version = 1.2.0
    [   781.490]     ABI class: X.Org Server Extension, version 4.0
    [   781.490] (II) Loading extension DRI2
    [   781.490] (II) LoadModule: "nvidia"
    [   781.490] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
    [   781.490] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   781.490]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   781.490]     Module class: X.Org Video Driver
    [   781.490] (II) NVIDIA dlloader X Driver  270.41.19  Mon May 16 23:33:05 PDT 2011
    [   781.490] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
    [   781.490] (--) using VT number 8
    
    [   781.500] (II) Loading sub module "fb"
    [   781.500] (II) LoadModule: "fb"
    [   781.500] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
    [   781.501] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.501]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.501]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   781.501] (II) Loading sub module "wfb"
    [   781.501] (II) LoadModule: "wfb"
    [   781.501] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
    [   781.501] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
    [   781.501]     compiled for 1.9.0, module version = 1.0.0
    [   781.501]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [   781.501] (II) Loading sub module "ramdac"
    [   781.501] (II) LoadModule: "ramdac"
    [   781.501] (II) Module "ramdac" already built-in
    [   781.501] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
    [   781.501] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
    [   781.983] (WW) NVIDIA(GPU-0): Unable to read EDID for display device CRT-1
    [   781.985] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 8500 GT (G86) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Memory: 524288 kBytes
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 60.86.37.00.35
    [   781.985] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce 8500 GT at PCI:1:0:0
    [   781.985] (--) NVIDIA(0):     CRT-1
    [   781.985] (--) NVIDIA(0): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
    [   782.025] (II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: CRT-1
    [   782.025] (==) NVIDIA(0): 
    [   782.026] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
    [   782.026] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
    [   782.026] (==) NVIDIA(0): 
    [   782.026] (II) NVIDIA(0): Validated modes:
    [   782.026] (II) NVIDIA(0):     "nvidia-auto-select"
    [   782.026] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 640 x 480
    [   782.056] (WW) NVIDIA(0): Unable to get display device CRT-1's EDID; cannot compute DPI
    [   782.056] (WW) NVIDIA(0):     from CRT-1's EDID.
    [   782.056] (==) NVIDIA(0): DPI set to (75, 75); computed from built-in default
    [   782.056] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    [   782.093] (EE) NVIDIA(GPU-1): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:2:0:0.  Please
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     check your system's kernel log for additional error
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1):     README for additional information.
    [   782.094] (EE) NVIDIA(GPU-1): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
    [   782.094] 
    Backtrace:
    [   782.094] 0: X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80ef31b]
    [   782.094] 1: X (0x8048000+0x5d00d) [0x80a500d]
    [   782.094] 2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0x2d140c]
    [   782.094] Segmentation fault at address (nil)
    [   782.094] 
    Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
    [   782.094] 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
     for help. 
    [   782.094] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [   782.094] 
    [   782.106]  ddxSigGiveUp: Closing log
    Please stop for a moment... Please post your /var/log/nvidia-installer.log file. The xorg.0.log shows that the modules are all loading until poof... BUT, it also shows something else...

    It shows that the Display you have is "not" returning any EDID data back. What it's doing without that data is giving it a mode or a sync that is out of range. I have a few workarounds for that error. But first we need to know the make and model of your monitor. Then install a hardware utility called hwinfo:
    Code:
    sudo apt-get install hwinfo
    Then post the results of
    Code:
    sudo hwinfo --framebuffer
    sudo hwinfo --monitor
    Something is going on, but more info is needed to figure out what. Curious why the OP didn't install 290.10 which released a few weeks ago, instead of 270.41?
    Last edited by MAFoElffen; December 6th, 2011 at 06:14 PM.
    Concurrent coexistance of Windows, Linux and Unix...
    Ubuntu user # 33563, Linux user # 533637
    Sticky: [all variants] Graphics Resolution- Upgrade /Blank Screen after reboot

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    1

    Re: Nvidia drivers, unable to startx

    This has happened to me a few times.
    Have a look at
    ftp://download.nvidia.com/XFree86/Li...nproblems.html

    From your log, it looks to me like you are running two GPU's, if so, remove one of them and try the driver install again.

    1. Did you kill your xserver before installing the driver.

    2. Did you install the driver with the appropriate kernel module headers? see my blog posting on that at http://www.techauthority.net/sitecon.../nvidia.ko.php

    3. Are you trying to run SLI? if so take one of the cards out and try with just one.

    4. Have you booted into 10.10 successfully before you installed the nVidia drivers?
    If so, boot using live cd and copy that xorg.conf (removable disk) and refer to http://us.download.nvidia.com/XFree8...lyEditing1ae61

    I have been in your shoes. Ubuntu hates when you install nVidia. Another thing that you might research is disabling nouveau. See:
    https://help.ubuntu.com/community/Bi...xpert_users.29

  6. #6
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    1

    Trouble with the X-Server/Nvidia card after final update of Ubuntu 10.10?

    For AMD64 machines: After booting into recovery modus. you must run as root the
    driver installation script
    sudo sh ./NVIDIA-Linux-x86_64-290.10.run
    Ignore all installation warnings!

    Then you should be able to StartX and everything runs fine again

  7. #7
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    USA
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Nvidia drivers, unable to startx

    From NVidia for Tesla C870
    Code:
    Version      Release Date
    -------       --------------
    290.10      2011.11.22
    275.36      2011.11.03
    275.28      2011.09.07
    173.1431  2011.08.17
    285.03      2011.08.17
    270.4134   2011.08.16
    280.13      2011.08.01
    275.21      2011.07.21
    275.19      2011.07.15
    270.4122  2011.06.10
    270.4119  2011.05.20
    275.09     2011.05.20
    173.1430  2011.05.03
    I reread your Xorg log this morning after some coffee. Edited my first post. Strange.

    The GeForce 8500 gets picked up and initializes fine. The Tesla doesn't and crashes X. You said you installed 270.41.19... That should have covered both cards but didn't. The xorg.conf (still not posted) should have 2 device sections with the 8500 as device0, pci:1:0.00, using driver nvidia and the Tesla as device1, PCI:2.0.00 using driver nvidia...

    If there was a driver build error (still no /var/log/nvidia-installer.log) you would thiink that it would error on both cards, not just the Tesla.

    I know that with Linux/Unix and SLI, I have to pull one of my cards to install my drivers.... Then I put the other card back in.

    It looks like if you pulled the Tesla, that your sys would come up. (You might want to confirm that.) What happens if you pull the Geforce 8500?

    Can you please post the files and data requested in my previous post?
    Last edited by MAFoElffen; December 6th, 2011 at 07:11 PM.
    Concurrent coexistance of Windows, Linux and Unix...
    Ubuntu user # 33563, Linux user # 533637
    Sticky: [all variants] Graphics Resolution- Upgrade /Blank Screen after reboot

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •