Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

  1. #1
    Join Date
    May 2011
    Beans
    3

    Question 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Hi,

    I've installed ubuntu 11.04 and I can't seem to have my card be detected by the drivers. I tried the proprietary drivers from jockey, and the ones from ATI directly (.run script). Everytime I end up having aticonfig telling me I have unsupported hardware, which is kinda strange.
    Keep in mind I have an hybrid graphics setup (dual card setup: ATI and Intel) You can switch between them using a stamina/speed button, I'm on the speed state (which means using the ati card).

    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo aticonfig --initial
    aticonfig: No supported adapters detected
    root@shenten-Vaio:~#
    If I check for the kernel detection although , I get the following:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# lspci | grep VGA
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc NI Whistler [AMD Radeon HD 6600M Series]
    I checked for the switch:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo grep -i switcheroo /boot/config-2.6.*
    CONFIG_VGA_SWITCHEROO=y
    root@shenten-Vaio:~#
    but when I want to see the current state, it doesn't work:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: No such file or directory
    I tried loading the module, but no success:
    Code:
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug# sudo modprobe vgaswitcheroo
    FATAL: Module vgaswitcheroo not found.
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug# sudo modprobe vga_switcheroo
    FATAL: Module vga_switcheroo not found.
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug#
    Does someone have a clue what I could do next ?
    Thanks

    EDIT: I use x64 version, don't know It changes anything

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Beans
    8

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    vga switcheroo is disabled because of catalyst.

    (there is no vgaswitcheroo directory in debug).

  3. #3
    Join Date
    Apr 2006
    Beans
    6

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Hi,

    I'm on a Dell Vostro 3350 which also has a dual graphic card setup.

    I'm on a Intel + Ati Radeon HD 6470M setup.

    I have the same issue with the driver. It wont detect the ATI adapter.

    Anyone with any ideas on how to try this issue out?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2008
    Beans
    53

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB


  5. #5
    Join Date
    Apr 2006
    Beans
    6

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Thanks for the link.

    But, I cant really get it working.

    X wont start when radeon switched off.

    Though well booted and in Gnome I can see the status of my graphic cards via:
    cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

    I can also turn my descrete card of by:
    echo OFF > switch

    and turn it on by:
    echo ON > switch


    When turning the discrete card off the fan slows down, indicating the card is off.

    But suddenly I get some kind of flickering in Gnome.

    If I reboot my computer while the discrete card turned off Gnome/X wont come back on again.

    Any more ideas?

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Beans
    53

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    I have a VAIO VPCSB1C5E, I did the following:

    Added this line at the end of the file /etc/modprobe.d/blacklist.conf :
    Code:
    blacklist radeon
    Added the following lines in /etc/rc.local, before exit 0:
    Code:
    chown -R $USER:$USER /sys/kernel/debug
    echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    By doing this I can use the integrated card and keep the ATI switched off.

    I was not able to have the ATI card working in standalone (with integrated card switched off).

  7. #7
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    19

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Quote Originally Posted by puller View Post
    I have a VAIO VPCSB1C5E, I did the following:

    Added this line at the end of the file /etc/modprobe.d/blacklist.conf :
    Code:
    blacklist radeon
    Added the following lines in /etc/rc.local, before exit 0:
    Code:
    chown -R $USER:$USER /sys/kernel/debug
    echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    By doing this I can use the integrated card and keep the ATI switched off.

    I was not able to have the ATI card working in standalone (with integrated card switched off).
    I did almost the same thing puller did... added to /etc/modprobe.d/blacklist.conf
    Code:
    blacklist radeon
    That stops the radeon module from loading on startup. I had to do this because my HP Dv6t with sandy bridge graphics and Radeon 6770M would only boot correctly half of the time. There's apparently a kernel race condition between the intel and open source radeon drivers.

    This leaves the laptop in a state where both graphics chips are powered on, but only one is being used. In order to power the discrete chip off, you need to use vgaswitcheroo

    vgaswitcheroo is only loaded (in this case), when both the i915 and radeon drivers are enabled. The loading of vgaswitcheroo should happen automagically with no additional user steps required. So, in rc.local I re-enable the radeon module, and then switch the discrete card off.

    Code:
    modprobe radeon
    echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    This powers down the radeon card and doubles battery life.

    For what it's worth, if I echo DDIS to the switch file, and log out/in, ubuntu just hangs up.

    I too tried installing the AMD Catalyst driver (11.5 from their site), and it doesnt detect my 6770M. It also blacklists the radeon module automatically, thus disabling vgaswitcheroo. It's best to uninstall it (purge fglrx* using apt, or disable it using jockey).

  8. #8
    Join Date
    Apr 2006
    Beans
    6

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Quote Originally Posted by erikschmitz View Post
    I did almost the same thing puller did... added to /etc/modprobe.d/blacklist.conf
    Code:
    blacklist radeon
    That stops the radeon module from loading on startup. I had to do this because my HP Dv6t with sandy bridge graphics and Radeon 6770M would only boot correctly half of the time. There's apparently a kernel race condition between the intel and open source radeon drivers.

    This leaves the laptop in a state where both graphics chips are powered on, but only one is being used. In order to power the discrete chip off, you need to use vgaswitcheroo

    vgaswitcheroo is only loaded (in this case), when both the i915 and radeon drivers are enabled. The loading of vgaswitcheroo should happen automagically with no additional user steps required. So, in rc.local I re-enable the radeon module, and then switch the discrete card off.

    Code:
    modprobe radeon
    echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    This powers down the radeon card and doubles battery life.

    For what it's worth, if I echo DDIS to the switch file, and log out/in, ubuntu just hangs up.

    I too tried installing the AMD Catalyst driver (11.5 from their site), and it doesnt detect my 6770M. It also blacklists the radeon module automatically, thus disabling vgaswitcheroo. It's best to uninstall it (purge fglrx* using apt, or disable it using jockey).
    Thanks, this worked for me!

    It seems that my setup isn't working with the Catalyst driver... I hope to see some fix in the future. Would be nice to be able to use the discrete card

    Well it worked in the manner that I get into Gnome. But the display is flickering constantly.

    It's for sure not something you can live with.
    Last edited by coolvik; May 19th, 2011 at 08:51 AM.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2007
    Beans
    31

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    Hello,
    I have the same problem on my Sony VAIO VPC-SC (US bestbuy) (almost same as SB). It also has intel/ATI 64xx switchable graphics.

    - installed ubuntu 11.04 alternate
    - initially touchpad was working wierd, but fixed it with updates
    - graphics switching doesnt work
    - the fan and harddisk spinning (I have a momentus XT hybrid) is much higher than under windows. Even though I switched on the 'power down harddisk when possible' option, it doesnt do much.
    - Unity doesnt work with the latest ATI drivers from the restricted repo
    - CCC fails to load. Says driver not loaded correctly.

    I think ATI or sony themselves will have to supply the modified drivers which will enable graphics switch. Even in windows, you have to install the modified sony drivers and not the ones from intel or ATI directly.

    Quote Originally Posted by shenten View Post
    Hi,

    I've installed ubuntu 11.04 and I can't seem to have my card be detected by the drivers. I tried the proprietary drivers from jockey, and the ones from ATI directly (.run script). Everytime I end up having aticonfig telling me I have unsupported hardware, which is kinda strange.
    Keep in mind I have an hybrid graphics setup (dual card setup: ATI and Intel) You can switch between them using a stamina/speed button, I'm on the speed state (which means using the ati card).

    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo aticonfig --initial
    aticonfig: No supported adapters detected
    root@shenten-Vaio:~#
    If I check for the kernel detection although , I get the following:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# lspci | grep VGA
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc NI Whistler [AMD Radeon HD 6600M Series]
    I checked for the switch:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo grep -i switcheroo /boot/config-2.6.*
    CONFIG_VGA_SWITCHEROO=y
    root@shenten-Vaio:~#
    but when I want to see the current state, it doesn't work:
    Code:
    root@shenten-Vaio:~# sudo cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: No such file or directory
    I tried loading the module, but no success:
    Code:
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug# sudo modprobe vgaswitcheroo
    FATAL: Module vgaswitcheroo not found.
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug# sudo modprobe vga_switcheroo
    FATAL: Module vga_switcheroo not found.
    root@shenten-Vaio:/sys/kernel/debug#
    Does someone have a clue what I could do next ?
    Thanks

    EDIT: I use x64 version, don't know It changes anything
    Last edited by analyzer123; June 1st, 2011 at 10:38 PM. Reason: typos

  10. #10
    Join Date
    Aug 2005
    Beans
    2

    Re: 11.04 / Catalyst 11.4 / Radeon HD6600m / Sony Vaio VPCSB

    erikschmitz's advice above is gold. I'm using a Vaio vpcsb. My battery consumption went from 24 W to 9 W, resulting in a battery life going from little over 2 hours to 5 hours. Gold!

    So in brief, blacklist radeon and then after boot (e.g. in /etc/rc.local):

    Code:
    modprobe radeon
    echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
    One more thing. To "enable" the blacklisting of the radeon module on boot I had to update the initrd image with

    Code:
    update-initramfs -u
    Last edited by ilveroluca; June 18th, 2011 at 09:22 AM.

Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •