Results 1 to 6 of 6

Thread: WIFI connects but does not work

  1. #1
    Join Date
    May 2013
    Beans
    6

    WIFI connects but does not work

    Hi,

    I have Ubuntu 12.04 on a Dell Precision M 4700.
    When I connect the computer to the internet via a wire, everything works fine.
    However, when I try to connect to the wifi, it says it's connected, but I cannot go on the web which is annoying.

    Any idea?

    Cheers,
    N

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    6,677
    Distro
    Ubuntu Gnome 14.04 Trusty Tahr

    Re: WIFI connects but does not work

    Please open a terminal with CTRL+ALT+T and show the outputs of:
    Code:
    uname -a
    lspci -nnk | grep -iA2 net
    lsusb
    lsmod
    iwconfig
    rfkill list
    sudo iwlist scan
    cat /etc/resolv.conf
    route -n

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Beans
    6

    Re: WIFI connects but does not work

    Here you are:

    Code:
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ uname -a
    Linux waldechise-Precision-M4700 3.2.0-49-generic #75-Ubuntu SMP Tue Jun 18 17:39:32 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ lspci -nnk |grep -iA2 net
    00:19.0 Ethernet controller [0200]: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection [8086:1502] (rev 04)
                Subsystem: Dell Device [1028:053e]
                Kernel driver in use: e1000e
    --
    03:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 [8086:422b] (rev 35)
                Subsystem: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 3x3 AGN [8086:1121]
                Kernel driver in use: iwlwifi
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ lsusb
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 001 Device 003: ID 413c:8197 Dell Computer Corp.
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ lsmod
    Module                  Size  Used by
    vesafb                 13844  1
    rfcomm                 47604  12
    bnep                   18281  2
    snd_hda_codec_hdmi     32474  0
    arc4                   12529  2
    snd_hda_codec_idt      70795  1
    dell_wmi               12681  0
    sparse_keymap          13890  1 dell_wmi
    ppdev                  17113  0
    snd_hda_intel          33719  3
    snd_hda_codec         127706  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
    fglrx                5277616  135
    snd_hwdep              17764  1 snd_hda_codec
    snd_pcm                97275  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
    snd_seq_midi           13324  0
    snd_rawmidi            30748  1 snd_seq_midi
    dell_laptop            18119  0
    dcdbas                 14490  1 dell_laptop
    btusb                  18332  2
    snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
    bluetooth             180153  23 rfcomm,bnep,btusb
    snd_seq                61929  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    psmouse                97485  0
    serio_raw              13211  0
    snd_timer              29990  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14540  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    parport_pc             32866  0
    wmi                    19256  1 dell_wmi
    video                  19651  0
    iwlwifi               401148  0
    mac80211              506862  1 iwlwifi
    mac_hid                13253  0
    snd                    79041  16 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    cfg80211              205774  2 iwlwifi,mac80211
    mei                    41616  0
    soundcore              15091  1 snd
    snd_page_alloc         18529  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    lp                     17799  0
    parport                46562  3 ppdev,parport_pc,lp
    sdhci_pci              18826  0
    sdhci                  33205  1 sdhci_pci
    firewire_ohci          41000  0
    firewire_core          63600  1 firewire_ohci
    crc_itu_t              12707  1 firewire_core
    e1000e                156873  0
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ iwconfig
    lo        no wireless extensions.
     
    wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"FBX_DUPONTP"  
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 82:12:29:F4:31:18   
              Bit Rate=1 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
              Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Power Management:off
              Link Quality=70/70  Signal level=-35 dBm  
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:40   Missed beacon:0
     
    eth0      no wireless extensions.
     
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ rfkill list
    0: hci0: Bluetooth
                Soft blocked: no
                Hard blocked: no
    1: dell-wifi: Wireless LAN
                Soft blocked: no
                Hard blocked: no
    2: dell-bluetooth: Bluetooth
                Soft blocked: no
                Hard blocked: no
    3: phy0: Wireless LAN
                Soft blocked: no
                Hard blocked: no
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ sudo iwlist scan
    [sudo] password for waldechise:
    lo        Interface doesn't support scanning.
     
    wlan0     Scan completed :
              Cell 01 - Address: 82:12:29:F4:31:18
                        Channel:11
                        Frequency:2.462 GHz (Channel 11)
                        Quality=70/70  Signal level=-36 dBm  
                        Encryption key:on
                        ESSID:"FBX_DUPONTP"
                        Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 9 Mb/s
                                  18 Mb/s; 36 Mb/s; 54 Mb/s
                        Bit Rates:6 Mb/s; 12 Mb/s; 24 Mb/s; 48 Mb/s
                        Mode:Master
                        Extra:tsf=0000000eefbc9168
                        Extra: Last beacon: 16636ms ago
                        IE: Unknown: 000B4642585F4455504F4E5450
                        IE: Unknown: 010882848B961224486C
                        IE: Unknown: 03010B
                        IE: Unknown: 2A0104
                        IE: Unknown: 32040C183060
                        IE: Unknown: 2D1A6E1017FFFF000001000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: 3D160B000700000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: 3E0100
                        IE: Unknown: DD180050F2020101000003A4000027A4000042435E0062322F00
                        IE: Unknown: 7F0101
                        IE: Unknown: DD07000C4300000000
                        IE: Unknown: DD1E00904C336E1017FFFF000001000000000000000000000000000000000000
                        IE: Unknown: DD1A00904C340B000700000000000000000000000000000000000000
     
    eth0      Interface doesn't support scanning.
     
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ cat /etc/resolv.conf
    # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
    #     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
    nameserver 127.0.0.1
    waldechise@waldechise-Precision-M4700:~$ route -n
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
    0.0.0.0         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 wlan0
    169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 wlan0
    192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     2      0        0 wlan0

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    6,677
    Distro
    Ubuntu Gnome 14.04 Trusty Tahr

    Re: WIFI connects but does not work

    Deactivate the N-mode of the driver (bug):

    Code:
    echo "options iwlwifi 11n_disable=1" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
    sudo modprobe -rfv iwlwifi
    sudo modprobe -v iwlwifi
    I strongly recommend changing the encryption mode from WEP to WPA2-AES (CCMP) in your router interface. Check the manual for that.

  5. #5
    Join Date
    May 2013
    Beans
    6

    Re: WIFI connects but does not work

    Many thanks! It worked fine!

    The change in the encryption mode is independent from the changes you made me do?

    Cheers,
    N

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    6,677
    Distro
    Ubuntu Gnome 14.04 Trusty Tahr

    Re: WIFI connects but does not work

    Yes, its just for security reasons:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_Protected_Access

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •