Quote Originally Posted by Lotof View Post
Hi,

I'm trying to set up at least 5.1 sound in my fresh ubuntu 10.10. I have stereo sound but failed when trying to set up the rest. I've googled it, read through couple of pages and tried the following:
- I've installed alsa 1.0.24
- I've added the following lines to /etc/pulse/daemon.conf
Code:
default-sample-channels = 6
default-channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,center,lfe
- I've added
Code:
options snd-hda-intel model=3stack-digout
to /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

There is no 'Profile' button/menu in Sounds preferences/Hardware.


Code:
$speaker-test -Dplug:surround51 -c6

speaker-test 1.0.24.2

Playback device is plug:surround51
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 6 channels
Using 16 octaves of pink noise
Playback open error: -2,Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
This means 'No such file or directory'

Code:
$aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Code:
$cat /proc/asound/card1/codec#* | grep Codec
Codec: Realtek ALC887-VD
Do you have any suggestion I should try?

thanks
The problem is gone if you do this:


gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

search this line:

options snd-hda-intel model=generic

if its there, change that for:

options snd-hda-intel model=6stack-dig

If not add it. And Restart.