Results 1 to 7 of 7

Thread: Xorg loads wrong driver

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Lancs, UK
    Beans
    3
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Xorg loads wrong driver

    Using Karmic Koala.

    Graphics adapter = ATI Radeon 9200SE (RV280 chipset).

    Like several people if a search on the net is anything to go by, I have been experiencing total lock-ups as soon as anything requiring OpenGL is started, but not always, which makes it rather infuriating to troubleshoot...

    In the absence of a /etc/X11/xorg.conf file, Xorg tries to detect the graphics chip and load the appropriate driver automatically, and this is where the problem lies. Xorg is loading the "ati" driver for this card when it should be loading the "radeon" driver.

    Create a barebones /etc/X11/xorg.conf file containing this, which is based on Xorg's default built-in configuration with just the name of the graphics driver changed:

    Code:
    Section "Device"
            Identifier "Builtin Default ati Device 0"
            Driver "radeon"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Builtin Default ati Screen 0"
            Device "Builtin Default ati Device 0"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier "Builtin Default vesa Device 0"
            Driver "vesa"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Builtin Default vesa Screen 0"
            Device "Builtin Default vesa Device 0"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier "Builtin Default fbdev Device 0"
            Driver "fbdev"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Builtin Default fbdev Screen 0"
            Device "Builtin Default fbdev Device 0"
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
            Identifier "Builtin Default Layout"
            Screen "Builtin Default ati Screen 0"
            Screen "Builtin Default vesa Screen 0"
            Screen "Builtin Default fbdev Screen 0"
    EndSection
    Save the config file and reboot.

    No more lock-ups

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    near Rouen, France
    Beans
    11
    Distro
    Kubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Xorg loads wrong driver



    you don't happen to ahve a way of testing this well, do you?
    I have a T60 with Radeon X1300, which is no longer supported by ATIccc with latest Xserver version...
    so now i'm on karmic i have only 2d graphics . . no more compiz or compositing (afaik).

    bit of a downer, actually

    trying your above fix, but with "radeonhd" as "radeon" changed nothing for me, and the package xorg----radeonhd has the X1300 listed...
    Last edited by aftertaf; November 19th, 2009 at 02:34 PM.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    near Rouen, France
    Beans
    11
    Distro
    Kubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Xorg loads wrong driver

    radeonhd 'works', but the 3dness is all sloooooow
    will try to check out why.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Lancs, UK
    Beans
    3
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Xorg loads wrong driver

    Could it be because 3D is being taken care of by software rather than by hardware?

    Your /var/log/Xorg.0.log might give some indication.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2007
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Kubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: Xorg loads wrong driver

    Your file is messed up completely.Delete it.
    Watch out for doubled "device sections" etc.

    Something I do not understand is why all people
    complain about the lack of ATI catalyst driver.
    Write to ATI.And,why not runnig 8.04 ???????????????
    ....where 3D works fine.Can Karmic do anything what I have not found yet?Cook coffee?pay bills?
    If I was forced to use an ATI card and had to decide:
    Full (ATIlike) hardware acceleration (Intrepid) or EXT4 and Grub2 (karmic)
    the answer would be clear.
    Any answers?

    Edit:
    Think it might be a good idea to make kind of fat sticky sign at beginners section concerning
    "Old" ATIcards/Catalyst/Do not install! 9.04 or 9.10/ or RADEON and do not complain.
    Not that it is bad reading those ATIoldcard/Karmic/Compiz threads but they are useless.
    The only way to make ATI better drivers and "long"-term support is to buy NVIDIA cards, a used
    GT 6600 might beat the newest ATI 4XXX card in 3D ...
    Last edited by realzippy; November 19th, 2009 at 03:37 PM.
    Best app ever: Easystroke

  6. #6
    Join Date
    Sep 2006
    Beans
    3
    Distro
    Ubuntu 6.10 Edgy

    Re: Xorg loads wrong driver

    Thanks for this. Following the update to 9.10, X was sluggish and Xorg was consuming about 10% of the cpu while idle. Specifying the correct driver in xorg.conf appears to have addressed the issue.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2007
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Kubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: Xorg loads wrong driver

    "Lord knows I've suffered"
    Best app ever: Easystroke

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •