Results 1 to 8 of 8

Thread: Help - Install problem from a new user

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Pasadena, California, US
    Beans
    6
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Help - Install problem from a new user

    Help,

    I am new to Linux/Ubuntu and I have the following problem:

    First, the hardware:

    Asus CUV4X MB
    Pentium III 800 MHz
    512 MB memory
    AGP Voodoo 3dfx video card connected to a Samsung 21.4 inch LCD monitor (1600x1200)
    WD Caviar 80 GB blank drive (no Windows; no data; the HD did have partitions and Win XP installed, but I removed all logical drives, removed all partitions, etc. and "blanked out" the drive)
    MS mouse and keyboard
    nothing fancy

    Then, Ubuntu:

    Got Ubuntu 9.04 Desktop ISO, burned a CD, and had trouble installing on HD;
    so I got the alternate desktop install ISO, burned a CD, and successfully installed on the HD.

    When I boot from HD, I get the Ubuntu slash screen, then the screen blanks out, flashes several times (sometimes with a small white circuit in the middle), and nothing else happens.

    What can I do to bring up Ubuntu? Thanks for your help.


    Press ENTER to look up in Wiktionary or CTRL+ENTER to look up in Wikipedia

  2. #2
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    San Diego, CA
    Beans
    166
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Help - Install problem from a new user

    If you are dual-booting, Try running Ubuntu from a Live Cd first, tested and make sure you feel comfortable with the OS, then install it from the Live Cd. try it! see if it works!!!

    Good Luck

    Luis

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Beans
    26
    Distro
    Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

    Re: Help - Install problem from a new user

    you can always drop to a text based interface to begin troubleshooting the problem try ctrl+alt+f1

    if you get a terminal then atleast the sytem has started...
    ABATIS, n.
    Rubbish in front of a fort, to prevent the rubbish outside from molesting the rubbish inside.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Seattle, WA
    Beans
    93
    Distro
    Xubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Help - Install problem from a new user

    This sounds like a video card driver issue. Try hitting Ctrl+Alt+F1 like Aemaeth suggested to see if the boot process is completing successfully.

    If you can log in to the terminal, please post the contents of /var/log/Xorg.0.log

  5. #5
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Pasadena, California, US
    Beans
    6
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Help - Install problem from a new user

    Thank you all for your suggestions and comments.

    I just downloaded and installed 9.10 and all the (previous) install problems (with 9.04) were gone. 9.10 installed cleanly without a hitch.

    However, a new issue surfaced. During the 9.04 install, the install process detected my Linksys Wireless card, prompted for the WEP password (during the install process), and, presumably, made the network connection with my home WiFi. I say "presumably" because following the install, Ubuntu never really came up from the HD, and I could not test the network connection.

    During the 9.10 install, no such prompts were provided and no such connection was made. Now I have Ubuntu up and running, how do I connect to my home WiFi to connect to the Internet?

    Sorry for beginner questions, but I do not know where-else to ask.

    Thanks again.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Nottingham, UK
    Beans
    1,659
    Distro
    Ubuntu

    Re: Help - Install problem from a new user

    There's a wireless icon in the notification area, click it and a list of wireless networks will appear.

    Click the name of the one you wish to join.
    Attached Images Attached Images
    email: me@rory.sh
    IRC: ​blazemore@freenode

  7. #7
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Pasadena, California, US
    Beans
    6
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Help - Install problem from a new user

    Thank you blaze for the info., especially with a screen capture.

    When I click on the wireless icon, it displays the drop down menu as you illustrate; however, in the drop down menu, there are no wireless networks that I can select from.

    In a WinXP machine (located in the same room as the Ubuntu machine and having the same PCI wireless card as the Ubuntu machine), shows at least three networks - my home wireless network and a couple from neighbors' networks.

    In the Unbuntu machine, do I need to install drivers? Can I make it "scan" and look for networks? What do I do?

    Are there documentation or FAQ where I can search for answers to these stupid newbie questions without having to bother the forum members?

  8. #8
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Pasadena, California, US
    Beans
    6
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Help - Install problem from a new user

    Problem solved by a clean re-install. Now, the wireless icon, when clicked, shows my WiFi. Don't know what happened, but the re-install fixed it.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •