Results 1 to 8 of 8

Thread: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Beans
    3

    Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    Hi all,

    I have a problem with the Epson V300 scanner (This has been discussed alto before, but I have not been able to find a solution to my particular problem in previous threads). I managed to install the iscan package from AVASYS on Ubuntu 9.04 w.o. a problem.

    According to the manual on the AVASYS website everything is now suppose to work just by running iscan. I however get an error (both from GNOME menu, and from command line. Also when run as root on command line) saying:

    Could not send command to scanner.
    Check the scanner's status.

    Anyone have got any idea about how to solve this?

    Further I find the scanner with sane-find-scanner, it outputs:

    found USB scanner (vendor=0x04b8 [EPSON], product=0x0131 [EPSON Scanner]) at libusb:001:006

    but scanimage -L does not work, saying:

    No scanners were identified. If you were expecting something different,
    check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
    sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
    which came with this software (README, FAQ, manpages).

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Canada
    Beans
    74
    Distro
    Lubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Re: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    Me too, same results exactly, but in 8.10 (okay, different usb port)

    Still working on it...

    I tried editing /etc/sane.d/epkowa.conf to put in 04b8:0131 for my scanner - now it just hangs at:

    fixerdave:~$ SANE_DEBUG_SNAPSCAN=128 scanimage -L
    [sanei_debug] Setting debug level of snapscan to 128.
    [snapscan] sane_snapscan_init
    [snapscan] sane_snapscan_init: Snapscan backend version 1.4.53
    [snapscan] sane_snapscan_get_devices (0xbf856458, 0)

    Still working... it eventually times out as:

    ~$ sudo SANE_DEBUG_SNAPSCAN=128 scanimage -L
    [sanei_debug] Setting debug level of snapscan to 128.
    [snapscan] sane_snapscan_init
    [snapscan] sane_snapscan_init: Snapscan backend version 1.4.53
    [snapscan] sane_snapscan_get_devices (0xbf90a878, 0)
    device `epkowa:usb:002:008' is a Epson (unknown model) flatbed scanner
    [snapscan] sane_snapscan_exit
    ~$

    So, it's just not being recognised, even though it's on the "supported" list. Maybe it's the required "esci-interpreter-gt-f720" thing. How to I tell if that's installed and working properly?

    David...
    Last edited by fixerdave; August 21st, 2009 at 08:08 AM.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Milton Keynes, UK
    Beans
    1,141
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    V300 is not listed as a supported device in either stable or development versions of sane.
    http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#Z-EPSON
    I doubt you will get it to work without being supported.
    Linux Registered User #443947 Ubuntu Regestered User #12604

    Hakunamatata ...... No worries !

  4. #4
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Canada
    Beans
    74
    Distro
    Lubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Re: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    Quote Originally Posted by IcarusR View Post
    V300 is not listed as a supported device in either stable or development versions of sane.
    http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#Z-EPSON
    I doubt you will get it to work without being supported.
    I mean "supported" in the epkowa list. People have got this scanner working; I'm just doing something wrong, I think.

    I've gotten so used to Ubuntu "just working" with all the hardware that I've bothered to throw at it that I didn't even consider it not working. I mean, it even automatically picked up the old HP all-in-one that had refused to function correctly in XP no matter what I tried...

    I guess the V300 is still a little too new. Sigh...

    David...

  5. #5
    Join Date
    Apr 2006
    Beans
    Hidden!

    Re: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    In case anyone is wondering how to get this working:

    Download and install libltdl3 from the ubuntu 8.10 repository
    http://packages.ubuntu.com/hardy/libltdl3


    Download and install avasys iscan and esci interpreter for the V300
    http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/scan/DL1.do


    scanimage -L will show it as Unknown model. Unplug usb cable and plug it back in, run scanimage -L again and it will show as:

    device `epkowa:interpreter:002:019' is a Epson Perfection V300 flatbed scanner

    For scanning, I used gscan2pdf - excellent program for making images, PDFs and DjVu files. To install gscan2pdf, you will need libltdl3.

    Hope this helps!

  6. #6
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Canada
    Beans
    74
    Distro
    Lubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Smile Re: Epson V300 scanner with Ubunutu 9.04

    Well, Ubuntu v9.10 fixes this. All I had to do was download and install the deb packages from http://avasys.jp/eng, log out and back in, and it worked just fine.

    Honestly, the v9.10 upgrade is pretty awesome; fixes all kinds of annoying problems.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •