Results 1 to 8 of 8

Thread: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

  1. #1
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Beans
    61

    Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Hi,

    I have 3 displays

    VP171 2x17" with 8600GT
    Sony 40W5500 1x40" with 8400GS

    Jaunty + 185.19

    So the problem is when I add the 40" Sony TV as Seperate X. The result is this:

    Picture of 2x17"+40"

    When using only 2x17":

    Picture of 2x17"

    Gnome panel is too wide, and the fullscreen in the 40" is only 1280 pixels. When loggin in the login name is between the displays. EDIT: Also you can see a black stripe bottom of the 40" screen.

    Here is the difference between the xorg.conf files

    Quote Originally Posted by Two displays only
    Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout0"
    Screen 0 "Screen0" 0 0
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    EndSection

    Section "Monitor"

    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Unknown"
    ModelName "ViewSonic VP171b"
    HorizSync 30.0 - 82.0
    VertRefresh 50.0 - 85.0
    Option "DPMS"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Device0"
    Driver "nvidia"
    VendorName "NVIDIA Corporation"
    BoardName "GeForce 8600 GT"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Screen"

    Identifier "Screen0"
    Device "Device0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    Option "TwinView" "1"
    Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option "metamodes" "DFP-0: 1280x1024 +0+0, DFP-1: 1280x1024 +1280+0"
    SubSection "Display"
    Depth 24
    EndSubSection
    EndSection
    Quote Originally Posted by Three displays
    Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout0"
    Screen 0 "Screen0" 0 1080
    Screen 1 "Screen1" 0 0
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Unknown"
    ModelName "ViewSonic VP171b"
    HorizSync 30.0 - 82.0
    VertRefresh 50.0 - 85.0
    Option "DPMS"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor1"
    VendorName "Unknown"
    ModelName "SONY TV"
    HorizSync 14.0 - 70.0
    VertRefresh 48.0 - 62.0
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Device0"
    Driver "nvidia"
    VendorName "NVIDIA Corporation"
    BoardName "GeForce 8600 GT"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Device1"
    Driver "nvidia"
    VendorName "NVIDIA Corporation"
    BoardName "GeForce 8400 GS"
    BusID "PCI:5:0:0"
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Device0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    Option "TwinView" "1"
    Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option "metamodes" "DFP-0: 1280x1024 +0+0, DFP-1: 1280x1024 +1280+0"
    SubSection "Display"
    Depth 24
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen1"
    Device "Device1"
    Monitor "Monitor1"
    DefaultDepth 24
    Option "TwinView" "0"
    Option "metamodes" "1920x1080 +0+0"
    SubSection "Display"
    Depth 24
    EndSubSection
    EndSection
    Last edited by unf; September 25th, 2009 at 03:22 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Beans
    61

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    ^^

  3. #3
    Join Date
    Apr 2006
    Beans
    15

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    I also just recently added a tv to my setup in the exact same way but am also experiencing the same issues. Has anyone figured out a way to fix this?

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    May 2008
    Location
    Australia
    Beans
    72
    Distro
    Xubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Soooo, I'm assuming you want to retain twinview with the 2 17" monitors, and have a separate X session on the 40"?

    Did you edit xorg.conf yourself? Or did you use nvidia-settings?

    I have a 22" LCD driven by a nvidia 8800GT and a 19" LCD driven by a nvidia 8600. I have 2 separate X-sessions and nvidia-settings did all the config work for me.

    It looks like your 40" screen is being treated like a part of your twinview set-up.
    'A little rudeness and disrespect can elevate a meaningless interaction to a battle of wills and add drama to an otherwise dull day' - Calvin & Hobbes by Bill Watterson

  5. #5
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Beans
    61

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Quote Originally Posted by signseeker View Post
    Soooo, I'm assuming you want to retain twinview with the 2 17" monitors, and have a separate X session on the 40"?

    Did you edit xorg.conf yourself? Or did you use nvidia-settings?

    I have a 22" LCD driven by a nvidia 8800GT and a 19" LCD driven by a nvidia 8600. I have 2 separate X-sessions and nvidia-settings did all the config work for me.

    It looks like your 40" screen is being treated like a part of your twinview set-up.
    The two setup are created with nvidia-settings-185.

    Screen 0 "Screen0" 0 1080
    Screen 1 "Screen1" 0 0

    Option "TwinView" "0"

    I dont understand why there is only two "Screen (0-1)" I have tried to add another "Screen" so Screen 0 Screen 1 and Screen 2. No luck with that.

    Or is the Twinview only one Screen 0? Yes I know the resolution for the twinview setup is 2560x2048 is it kind of "virtual screen" Another problem with the blinking if I change the resolution with Sony TV? If I reboot its gone. So is this a bug with the nvidia-settings?

    So I dont really understand how this works, because if I dont have the twinview I cannot move "windows" between the screens.
    Last edited by unf; August 17th, 2009 at 01:36 PM.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vancouver, Canada
    Beans
    85
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Hi..

    My problem is somehow similar. I am using 2 Nvidia 9600 and 8600 cards. I have two monitors running in TwinView with no problem on the first card.
    When I added a third monitor to use as a separate x screen, connected to the second card, it worked but the Twin View switches to Xinerama. The first card sees the first two screens as one spreads the view on two monitors. Isn't that Xinerama?? I did disable xinerma from nvidia settings, restarted xserver but, no way.
    I Just need two monitors working in a TwinView on the first card and the third one connected to the second card as a separate screen..
    Any help please is much appreciated..

    Thank you very much

    Here is my xorg.conf with the 3rd monitor enabled..


    Code:
    # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
    # nvidia-settings:  version 260.19.06  (buildd@yellow)  Mon Oct  4 15:59:51 UTC 2010
    
    # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
    # nvidia-xconfig:  version 260.19.06  (buildmeister@builder101)  Mon Sep 13 04:59:45 PDT 2010
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        Option         "Xinerama" "0"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "Module"
        Load           "dbe"
        Load           "extmod"
        Load           "type1"
        Load           "freetype"
        Load           "glx"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "keyboard"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "HP LP2465"
        HorizSync       30.0 - 94.0
        VertRefresh     48.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        Identifier     "Monitor1"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "ViewSonic VA703 SERIES"
        HorizSync       30.0 - 82.0
        VertRefresh     50.0 - 85.0
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 9600 GT"
        BusID          "PCI:2:0:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device1"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 8600 GT"
        BusID          "PCI:3:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "1"
        Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
        Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0, DFP-1: nvidia-auto-select +1920+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen1"
        Device         "Device1"
        Monitor        "Monitor1"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
        Option         "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    Last edited by Seinfeld; May 12th, 2011 at 04:21 AM. Reason: adding files

  7. #7
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Beans
    61

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Quote Originally Posted by Seinfeld View Post
    Hi..

    My problem is somehow similar. I am using 2 Nvidia 9600 and 8600 cards. I have two monitors running in TwinView with no problem on the first card.
    When I added a third monitor to use as a separate x screen, connected to the second card, it worked but the Twin View switches to Xinerama. The first card sees the first two screens as one spreads the view on two monitors. Isn't that Xinerama?? I did disable xinerma from nvidia settings, restarted xserver but, no way.
    I Just need two monitors working in a TwinView on the first card and the third one connected to the second card as a separate screen..
    Any help please is much appreciated..

    Thank you very much

    Here is my xorg.conf with the 3rd monitor enabled..
    Dude this is 2011 I wrote this in 2009!

    U could try this one, change the monitors and devices and remove RANDR + Rotate

    Code:
    # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
    # nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@actinium)  Wed Dec 23 23:28:57 UTC 2009
    
    Section "Module"
    	Load		"glx"
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0" 1280 0
        Screen      1  "Screen1" LeftOf "Screen0"
        Screen      2  "Screen2" RightOf "Screen0"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        #Option         "Xinerama" "1"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "kbd"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "HP LP2475w"
        HorizSync       30.0 - 94.0
        VertRefresh     48.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor1"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "ViewSonic VP171s"
        HorizSync       30.0 - 82.0
        VertRefresh     50.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor2"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "ViewSonic VP171b"
        HorizSync       30.0 - 82.0
        VertRefresh     50.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 8600 GT"
        Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
        Option "RenderAccel" "true"
        Option "AllowGLXWithComposite" "true"
        BusID          "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device1"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 8400 GS"
        BusID          "PCI:6:0:0"
        Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
        Option "RenderAccel" "true"
        Option "AllowGLXWithComposite" "true"
        Screen          0
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device2"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 8400 GS"
        BusID          "PCI:6:0:0"
        Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
        Option "RenderAccel" "true"
        Option "AllowGLXWithComposite" "true"
        Screen          1
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen1"
        Device         "Device1"
        Monitor        "Monitor1"
        DefaultDepth    24
        Option         "RandRRotation" "on"
        Option         "Rotate" "CCW"
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen2"
        Device         "Device2"
        Monitor        "Monitor2"
        DefaultDepth    24
        Option         "RandRRotation" "on"
        Option         "Rotate" "CCW"
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "metamodes" "DFP: nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Extensions"
        Option         "Composite" "Enable"
        Option         "RANDR" "Enable"
    EndSection

  8. #8
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vancouver, Canada
    Beans
    85
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Twinview + Seperate X, 3 screens, 2 GPU

    Hi.. What can I say?? Your knowledge stays for years for everyone to enjoy .. Thanks
    I actually looked at your file and took me sometime to try.. It did not work, however, I tried something I could get from your approach in the file my friend..
    The solution is simple, just 1. Forget about TwinView, 2. Let every monitor set a separate X screen 3. Enable Xinerama..

    This really works fine. But could I make the third monitor which is connected to the second card, a separate screen ??

    Here is my current xorg.conf

    Code:
    # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
    # nvidia-settings:  version 260.19.06  (buildd@yellow)  Mon Oct  4 15:59:51 UTC 2010
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Screen      1  "Screen1" 1920 0
        Screen      2  "Screen2" 3320 0
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        Option         "Xinerama" "1"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "kbd"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "HP LP2465"
        HorizSync       30.0 - 94.0
        VertRefresh     48.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor1"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "Acer AL2017"
        HorizSync       30.0 - 82.0
        VertRefresh     56.0 - 76.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor2"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "ViewSonic VA703 SERIES"
        HorizSync       30.0 - 82.0
        VertRefresh     50.0 - 85.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 9600 GT"
        BusID          "PCI:2:0:0"
        Screen          0
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device1"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 9600 GT"
        BusID          "PCI:2:0:0"
        Screen          1
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device2"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 8600 GT"
        BusID          "PCI:3:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
        Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen1"
        Device         "Device1"
        Monitor        "Monitor1"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "metamodes" "DFP-1: nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen2"
        Device         "Device2"
        Monitor        "Monitor2"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "0"
        Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
        Option         "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    Last edited by Seinfeld; May 12th, 2011 at 08:29 PM.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •