Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    6

    Angry Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Hello. Linux/Ubuntu newbie here. I am running Ubuntu 8.10 with a Via Technologies P4M890 S3 Unichrome Pro (Rev 01) graphics chipset. When I first installed Ubuntu, it started correctly with 1024x768 screen resolution, with options for higher resolutions. Everything was fine for about a month.

    Then one day while shutting down, the colors of the logo weren't correct. When I rebooted, the computer came up in 800x600 resolution and only give options for 800x600 and 640x480.

    I've tried booting with the LiveCD and a complete reinstall. Both gave the same results. I've spent hours searching through this forum for an answer, and trying out the solutions I sort of understand, but nothing has worked so far.

    Can someone please help me?

    Thx,

    G.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2007
    Beans
    24,641
    Distro
    Ubuntu 16.04 Xenial Xerus

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    HI and have you tried booting into recovery mode and using the xfix option. Recovery mode is usually the second choice from the grub. Then you can choose the xfix option. Then you should be given the choice of booting normally after the configuration of you x is complete.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    6

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Tried it. No go. Same problem. Any other suggestions?

  4. #4
    Join Date
    Feb 2007
    Beans
    24,641
    Distro
    Ubuntu 16.04 Xenial Xerus

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Quote Originally Posted by gurogarry View Post
    Tried it. No go. Same problem. Any other suggestions?
    The amount of memory shared with the graphics in bios. If you can adjust this it may help.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    6

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    OK. I increased the shared memory from 64M to 128MB, but still no change. Also, I have a dual boot setup with XP, and the XP works just fine in 1280x768 mode.
    Last edited by gurogarry; January 31st, 2009 at 02:38 PM.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    6

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    I'm still not getting anywhere with this and am still stuck in 800x600 resolution. Today I tried following the directions at https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome.

    I got as far as "...change Section "Device" Driver "vesa" to Driver "openchrome".

    This is what I got:

    Section "Device"
    Identifier "Configured Video Device"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Configured Monitor"
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Monitor "Configured Monitor"
    Device "Configured Video Device"
    EndSection

    It's not showing any drivers. I also tried running sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg as mentioned, but all I got was:

    xserver-xorg postinst warning: overwriting possibly-customised configuration file; backup in /etc/X11/xorg.conf.20090222175002

    ...and was returned to the command prompt.

    Can someone please help me?

    Thx,

    Garry

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Beans
    66
    Distro
    Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

    Cool Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Hi Gary

    I'm using

    VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. KM400/KN400/P4M800 [S3 UniChrome] (rev 01)
    with exact same problem as you. I went as far as editing the file and like you, I couldn't find Driver "vesa" part.

    Did you manage to fix your problem in the end? If so, how did you do it?

    Thanks a lot.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2007
    Beans
    456

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    I've got this chip on my old Laptop. There seems to be a problem with versions of Ubuntu after 7.10 not properly detecting the resolution of any devices connected to a KM400/P4M800 Unichrome, and 2d acceleration is also causing hard crashes.

    The simple solution is to manually specificy the chipset in xorg.conf, disabling acceleration and adding some lines for resolutions.

    Here is my xorg.conf from my Acer 1360

    Code:
    #/etc/X11/xorg.conf
    
    Section "Device"
    	Identifier	"Configured Video Device"
    	Driver		"openchrome"
    	Option		"XaaNoImageWriteRect"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"Configured Monitor"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Monitor		"Configured Monitor"
    	Device		"Configured Video Device"
    	DefaultDepth	24
    	SubSection "Display"
    		Modes	"800x600" "1024x768"
    	EndSubSection
    EndSection
    Last edited by MegaJim; April 14th, 2009 at 06:03 PM.
    If you found the solution to your problem, or not - please come back and tell us. If it worked, mark the thread as solved, if it didn't ask for further help. A thankyou never hurts, too! A question is the beginning of knowledge.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    South Africa
    Beans
    191

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Hi, I'm not sure this will work, but it's worth a try yeah?


    Firstly, backup your files:

    Code:
    sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak
    Edit xorg.conf, under the "Screen" Section add another entry for your res, for example 1024x768

    Code:
    sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
    New lines added are red:

    Code:
    (snip)...
    Section "Screen"
        Identifier    "Default Screen"
        Device        "Intel Corporation Express Graphics Controller"
        Monitor        "Generic Monitor"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
            Modes        "800x480"
            Modes        "1024x768"
        EndSubSection
    EndSection
    ... (snip)
    Save the file and restart the X Desktop (CTRL+ALT+BACKSPACE), and check if the res is now available in the Screen Resolution dialog.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Madras, India
    Beans
    103
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Help! Screen resolution problem with Via P4M890 S3 Unichrome Pro

    Junkieman's solution will fix it 99.99% of the time. I had to tinker with the xorg.conf file myself to fix my display issues. VIA chipsets are gaining a reputation of screwing up displays on systems running linux, and they have very little official support for linux video drivers. Those of us with hardware from this manufacturer are being discriminated against.

    Should Junkieman's solution not fix it, try downloading the "xserver-xorg-video-openchrome" video driver from Synaptic, and then try editing the xorg.conf file as mentioned in his solution. Do not forget to add the line:
    Code:
    Driver "openchrome"
    under Section "Device". One downside to this driver is that there is little to no support for 3D acceleration, but from experience, I can say that this driver is the most stable and reliable of all drivers for VIA chipsets. Good luck!
    "There is nothing wrong in quoting yourself." - Agent.Logic_

Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •