Background: I installed Jaunty on a two-disk RAID 0 using the Alternate Install disc (because the live USB install kept giving me [Errno 5], even on a separate non-RAID machine), and I had to activate dmraid and install GRUB manually from the shell since the Alternate Install failed for both things.

Short version: After a while on the splash screen, Ubuntu drops to an initramfs shell because it didn't find my drives. I simply type "dmraid -ay" there and it can continue loading with no problem.


Long version: Here's what I see after the splash screen.
Code:
Starting up ...
Loading, please wait...
no block devices found
no block devices found
no block devices found
ERROR: either the required RAID set not found or more options required
/dev/sdb: "pdc" and "isw" formats discovered (using isw)!
/dev/sda: "pdc" and "isw" formats discovered (using isw)!
ERROR: either the required RAID set not found or more options required
no raid sets and with names: "no block devices found"
Gave up waiting for root device.  Common problems:
- Boot args (cat /proc/cmdline)
  - Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
  - Check root= (did the system wait for the right device?)
- Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! /dev/mapper/isw_bddbeigae_Volume02 does not exist. Dropping to a shell!
Here's what happens if I try the diagnostics it suggests (truncated to relevant parts):
Code:
(initramfs) cat /proc/cmdline
root=/dev/mapper/isw_bddbeigae_Volume02 ro quiet splash
(initramfs) cat /proc/modules
...
dm_raid4_5 74768 0 - Live ...
dm_region_hash 20992 1 dm_raid4_5, Live ...
dm_mem_cache 13824 1 dm_raid4_5, Live ...
dm_message 11904 1 dm_raid4_5, Live ...
(initramfs) ls /dev/mapper/
control
Here's what I have to do:
Code:
(initramfs) dmraid -ay
/dev/sdb: "pdc" and "isw" formats discovered (using isw)!
/dev/sda: "pdc" and "isw" formats discovered (using isw)!
RAID set "isw_bddbeigae_Volume0" was activated
RAID set "isw_bddbeigae_Volume01" was activated
RAID set "isw_bddbeigae_Volume02" was activated
RAID set "isw_bddbeigae_Volume03" was activated
Verification that the RAID is now activated:
Code:
(initramfs) ls /dev/mapper/
control                  isw_bddbeigae_Volume01  isw_bddbeigae_Volume03
isw_bddbeigae_Volume0    isw_bddbeigae_Volume02
Finish booting:
Code:
(initramfs) exit

It's likely that I did something wrong in installation when I did certain things manually because the installer failed; if anyone can tell me what that was, I'd like to fix it. Otherwise, can I just stick "dmraid -ay" in a batch file somewhere?