Results 1 to 10 of 10

Thread: No sound in ubuntu 11.10

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    7

    No sound in ubuntu 11.10

    I can't get the sound working om my pc. I've read lots of threads on this forum about sound but no answer to my problem.

    I can see my soundcard:

    aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0

    Starting alsamixer gives me:

    Code:
    |Card: HDA ATI HDMI                                   F1:  Help               │
    │ Chip: ATI R6xx HDMI                                  F2:  System information │
    │ View: F3:[Playback] F4: Capture  F5: All             F6:  Select sound card  │
    │ Item: S/PDIF                                         Esc: Exit               │
    
    │                                     ┌──┐                                     │
    │                                     │OO│                                     │
    │                                     └──┘                                     │
    │                                  < S/PDIF >                                  │
    │                                                                              │
    │
    aplay gives me this:
    ALSA lib pcm_dmix.c:1018snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
    aplay: main:660: audio open error: No such file or directory

    If i go to gnome control centre the is no hardware device and is ouputs:
    (gnome-control-center:2013): sound-cc-panel-WARNING **: Failed to connect context: Connection refused


    What other checks can I do? Who can help me?

  2. #2
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    4,956
    Distro
    Xubuntu 16.04 Xenial Xerus

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    The sound card you are looking at is for output over HDMI, such as on an HDTV. Select your other sound device with F6, to get sound from your built-in speakers.

    It never hurts to tell people what version of Ubuntu you are using, and the brand and model of computer.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    7

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    The pc is a HP Compaq dc7900 running ubuntu 11.10
    When I press F6 in alsamixer I can't select another soundcard
    Code:
    ┌───── Sound Card ──────┐
    │-  (default)           │
    │0  HDA ATI HDMI        │
    │   enter device name...│
    └───────────────────────┘
    Now I've found out that it works when I remove the ATI video card.

    I can see the card with lspci and aplay -l
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JD/DO (ICH10 Family) HD Audio Controller (rev 02)

    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: Intel [HDA Intel], device 1: AD198x Digital [AD198x Digital]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0

    When putting in the ATI video card, the Intel card disappears.
    How can I use them both?

  4. #4
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    1

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    i have the same problem. i have a hdmi video card an it will only recognize that, but en i take it out it then will use the onboard sound. has anyone found out how to fix this yet? thanks

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    1

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    Hi,

    this worked for me:

    edit /etc/asound.conf (if it does not exist, create the file):
    Code:
    sudo nano /etc/asound.conf
    Paste this as content:
    Code:
    pcm.!default {
      type plug
      slave {
        pcm "hw:1,0" #delete the first hash for sound over analog
    #    pcm "hw:1,1" #delete the first hash for sound over optical
    #    pcm "hw:0,3" #delete the first hash for sound over hdmi
        rate 48000
      }
    }
    Save the file.
    Try to play some audio.

    Got it from openelec.tv
    Hope this helps.

    Cheers

  6. #6
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    5

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    everything works till i change to hmdi for sound and the video speeds fast and i don`t hear anything at all
    i`m a new come mer to linux any help would be hot

  7. #7
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    2

    Re: No sound in ubuntu 11.10

    Quote Originally Posted by Cheiff View Post
    Hi,

    this worked for me:

    edit /etc/asound.conf (if it does not exist, create the file):
    Code:
    sudo nano /etc/asound.conf
    Paste this as content:
    Code:
    pcm.!default {
      type plug
      slave {
        pcm "hw:1,0" #delete the first hash for sound over analog
    #    pcm "hw:1,1" #delete the first hash for sound over optical
    #    pcm "hw:0,3" #delete the first hash for sound over hdmi
        rate 48000
      }
    }
    Save the file.
    Try to play some audio.

    Got it from openelec.tv
    Hope this helps.

    Cheers
    Many thanks to Chieff. There was no asound.conf in /etc so I created it via sudo gedit asound.conf and inserted the text and it got back both my sound and the missing panel volume icon after I rebooted. Saving me the trouble of trickier and harder solutions. Well done! Against thanks (Ubuntu Precise on EMachines Model 1431 old desktop)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •