PDA

View Full Version : [ubuntu] <HELP> ID 041e:403c Creative Technology, Ltd WebCam Live! Ultra



Paulzy
October 4th, 2008, 10:02 PM
I'm looking for a way to use my ID 041e:403c Creative Technology, Ltd WebCam Live! Ultra on Ubuntu Hardy Hedron. I've seen many posts on other sites but they are over 2 years old and are no longer relevant. Has anyone had any success in getting ID 041e:403c Creative Technology, Ltd WebCam Live! Ultra to work on Ubuntu?

I have the following apps installed: EasyCam2, Cheese, Camera Monitor, and Ekiga and none work. lsusb will show the cam connected but the light is not on and none of the software recognizes it. I often get the /dev/video device not found error. And I did ls /dev and there is no /dev/video listed.

I've read and there is no information on getting this installed.
I've found some information, but it was not relevant to Hardy Hedron.

My NVIDIA GeForce 7600 GS has the NVIDIA drivers installed under "Harware Drtivers". But that does not seem related to the /dev/video issue.

What do I need to do to get Ubuntu to recognize my ID 041e:403c Creative Technology, Ltd WebCam Live! Ultra and a /dev/video listing?

Thanks in advance. :popcorn:

mindoms
October 5th, 2008, 12:11 AM
I had no luck so far helping people with webcam problems on this forum, but maybe this time :)

please plug your webcam in. if it is already plugged, plug it out, then in again.
then run the following in a terminal and post the output:


dmesg | tail -n20
ls -l /dev/video*

Paulzy
October 7th, 2008, 10:41 AM
Here is my output. BTW, what is the deal with the ACPI message? I keep getting it.

pauljc@PJCI:~$ dmesg | tail -n20
[ 431.606490] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 437.599319] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 443.592071] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 449.584864] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 455.577651] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 461.570448] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 467.563238] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 473.556031] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 479.548823] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 485.541623] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 491.534415] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 497.527205] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 502.121209] usb 5-6: USB disconnect, address 7
[ 503.519992] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 506.867341] usb 5-6: new high speed USB device using ehci_hcd and address 9
[ 507.008968] usb 5-6: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 509.512775] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 515.505575] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 521.498375] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
[ 527.491187] ACPI: Unable to turn cooling device [f7c48f18] 'on'
pauljc@PJCI:~$ ls -l /dev/video*
ls: cannot access /dev/video*: No such file or directory
pauljc@PJCI:~$ sudo ls -l /dev/video*
[sudo] password for pauljc:
ls: cannot access /dev/video*: No such file or directory
pauljc@PJCI:~$ lsusb
Bus 005 Device 009: ID 041e:403c Creative Technology, Ltd WebCam Live! Ultra
Bus 005 Device 006: ID 067b:2506 Prolific Technology, Inc.
Bus 005 Device 005: ID 03f0:0f07 Hewlett-Packard
Bus 005 Device 003: ID 1058:1100 Western Digital Technologies, Inc.
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 002: ID 058f:9360 Alcor Micro Corp. 8-in-1 Media Card Reader
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 051d:0002 American Power Conversion Uninterruptible Power Supply
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 004: ID 2525:8911
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
pauljc@PJCI:~$

Raiser
January 24th, 2010, 07:04 PM
Hello,

I managed to make this webcam recognized, but the output is blank screen.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8717167#post8717167