PDA

View Full Version : [ubuntu] installing Geforce FX 5500 AGP- what else do I need to do?



Seks
May 4th, 2008, 06:09 PM
I just bought this graphics card and have tried every driver I could find (glx,new[the one it recommended when I plugged the thing in],legacy,and one right from the website) but it still won't work.

It works fine on windows (after applying a 3rd party patch to nv4_disp.dll to stop some infinite loop BSOD issue, up yours nvidia) but I see no difference on hardy.

running sudo nvidia-xconfig and then nvidia-settings tells me I don't have the X driver installed and should run nvidia-xconfig... again... but it doesn't work. I can't get basic visualizations let alone compiz.

I've tried editing xorg.conf manually many times aswell and uninstalling/reinstalling xgl and compiz.

What to do? :(

overdrank
May 4th, 2008, 07:00 PM
I just bought this graphics card and have tried every driver I could find (glx,new[the one it recommended when I plugged the thing in],legacy,and one right from the website) but it still won't work.

It works fine on windows (after applying a 3rd party patch to nv4_disp.dll to stop some infinite loop BSOD issue, up yours nvidia) but I see no difference on hardy.

running sudo nvidia-xconfig and then nvidia-settings tells me I don't have the X driver installed and should run nvidia-xconfig... again... but it doesn't work. I can't get basic visualizations let alone compiz.

I've tried editing xorg.conf manually many times aswell and uninstalling/reinstalling xgl and compiz.

What to do? :(

Hi and have you tried Envy to install your drivers? If not then you may look at Envy to uninstall any nvidia drivers first then use envy to install the correct drivers. http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
Envy is also available from synaptic manager.

Seks
May 4th, 2008, 08:07 PM
thanks for the suggestion, but yes I have tried Envy :(

It's become a vicious cycle, install driver, reboot, it forces me into low-gfx mode, reset xorg.conf, reboot, repeat.

The main problem is enabling any visual effects forces me to use the recommended driver and then reboot, but the it still doesn't work and infact makes things worse by setting my resolution to something ridiculously low.

I also have an onboard unichrome graphics core that I guess isn't in use, btw. Could it be conflicting?

rakzor
June 12th, 2008, 02:47 PM
I, too, am having this problem. I've tried everything and *nothing* seems to work.

Installing from Hardware drivers thing just puts me into low graphics mode when I reboot.
EnvyNG seems to do something but it disables my keyboard shortcuts, if I could fix that then it would be okay.

Pjotr123
June 12th, 2008, 02:56 PM
Fix the low resolution like this:
http://ubuntutip.googlepages.com/bugsinubuntu
(number 2 )

rakzor
June 12th, 2008, 03:10 PM
Fix the low resolution like this:
http://ubuntutip.googlepages.com/bugsinubuntu
(number 2 )

I haven't tried that. I got the low resolution working again by uninstalling everything through envyNG.
Not really a fix though :(

EDIT
If anyone's interested, here's my /etc/X11/xorg.conf



# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder3) Tue Jan 22 19:53:46 PST 2008


Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
screen 0 "Screen0" 0 0
Inputdevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
Inputdevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
Rgbpath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "nvidia"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Vendorname "Unknown"
Modelname "Unknown"
Horizsync 30.0 - 110.0
Vertrefresh 50.0 - 150.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nv"
Vendorname "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
Defaultdepth 24
Option "NoLogo" "True"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection