PDA

View Full Version : [all variants] Bind9 not working at startup



Dr Small
April 27th, 2008, 05:22 PM
Bind9 is actually starting at bootup, as it is listed as a process, yet it will not work over the network unless I stop bind9 and then start it again.

I thought maybe it had something to do with being ahead of my firewall rules at startup, so I placed it behind the firewall rules, and it still does not work.

When I did a portscan on the server, directly after rebooting, I get:

drsmall@darkghost:~$ nmap 192.168.0.70

Starting Nmap 4.20 ( http://insecure.org ) at 2008-04-27 12:15 EDT
Interesting ports on mycroft (192.168.0.70):
Not shown: 1687 closed ports
PORT STATE SERVICE
21/tcp open ftp
22/tcp open ssh
25/tcp open smtp
79/tcp open finger
80/tcp open http
110/tcp open pop3
443/tcp open https
3306/tcp open mysql
5432/tcp open postgres
10000/tcp open snet-sensor-mgmt

Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 1.723 seconds


Port 53, domain is not listed there. But if I SSH into the server, restart bind9 and then portscan the system, it shows port 53 as open, and then my DNS works.

Is there any possible explanation for this?
Here is the startup, as in /etc/rc2.d/

S20courier-pop S20postfix S89cron
S10acpid S20denyhosts S20proftpd S99rc.local
S10sysklogd S20dyndns.update S20rsync S99rmnologin
S10xserver-xorg-input-wacom S20firewall S20saslauthd S99stop-bootchart
S11klogd S20fwlogwatch S20sqwebmail S99uptimed
S12dbus S20inetd S20ssh S99usermin
S19postgresql-8.2 S20mailman S21bind9 S99webmin
S19spamassassin S20makedev S21lampp
S20bandwidthd S20ntop S21quotarpc
S20courier-authdaemon S20nvidia-kernel S89atd


Dr Small

reedox.com
April 28th, 2008, 01:18 AM
Run:



grep named /var/log/syslog


Any errors?

Dr Small
April 28th, 2008, 03:29 AM
I don't see anything critical:

Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: starting BIND 9.3.4 -u bind
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: found 1 CPU, using 1 worker thread
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: loading configuration from '/etc/bind/named.conf'
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: listening on IPv6 interfaces, port 53
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: listening on IPv4 interface lo, 127.0.0.1#53
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: command channel listening on 127.0.0.1#953
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: command channel listening on ::1#953
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone 0.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone 127.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone 255.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone mytheme.com/IN: loaded serial 1209151166
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone selftech.com/IN: loaded serial 1209151277
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone localhost/IN: loaded serial 1
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone darkghost.net/IN: loading master file /etc/bind/darkghost.net.hosts: file not found
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone laptop.net/IN: loaded serial 1209151516
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: zone mycroft.org/IN: loaded serial 1209150446
Apr 27 22:10:24 mycroft named[6860]: running


That was directly after a restart, and DNS does not work.
The strange thing is, everything works honky-dory if I ssh into the server and restart bind9.

Any other information you can supply on this would be helpful.
Thanks,
Dr Small

PeterK2003
May 22nd, 2008, 02:37 AM
I am having the exact same issue!

Any solutions?

Dr Small
May 22nd, 2008, 03:45 AM
As of 3 weeks later, I am still having the same issue, I think. :(
(I haven't rebooted for awhile)

christhegoth
June 25th, 2008, 11:39 AM
Yup, same issue. Daft thing is this all worked fine under Gutsy.

I've disabled my firewall in case it was that but still have no joy. Port 53 closed.

I did have apparmor getting in the way as well. Disabled the profile and it's happy now, but still. Thankfully this machine is just me playing at home.

confy
December 13th, 2008, 02:30 PM
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bind9/+bug/226495

I hope that helps....

it seems you need to rename
mv S21bind9 S91bind9

I'm having simular problem, i'll check it tomorrow....