PDA

View Full Version : [ubuntu] after suspend GRUB fails



p3tris
January 11th, 2012, 01:31 AM
Hi,

I installed ubuntu 11.10 on my new eeepc 1215B. Everything works fine except the suspend. When I suspend, my netbook never wakes up. At some point I'm forced to shut if by force. After that, grub is gone: After the bios splash all I get is a blinking cursor. I can fix this by using a live usb and boot-repair.

It happened 3 times consecutively.

The log from last try...


Initial commandline parameters:
Wed Jan 11 00:37:41 CET 2012: Running hooks for suspend.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/000kernel-change suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/000kernel-change suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/00logging suspend suspend:
Linux p3tris-eeepc 3.0.0-14-generic #23-Ubuntu SMP Mon Nov 21 20:28:43 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Module Size Used by
parport_pc 36962 0
ppdev 17113 0
vesafb 13809 1
bnep 18436 2
rfcomm 47946 0
bluetooth 166112 10 bnep,rfcomm
joydev 17693 0
eeepc_wmi 12826 0
asus_wmi 20035 1 eeepc_wmi
sparse_keymap 13890 1 asus_wmi
uvcvideo 72711 0
videodev 92992 1 uvcvideo
v4l2_compat_ioctl32 17083 1 videodev
arc4 12529 2
ath9k 127538 0
mac80211 462092 1 ath9k
psmouse 73882 0
snd_hda_codec_realtek 330769 1
serio_raw 13166 0
k10temp 13166 0
ath9k_common 13839 1 ath9k
sp5100_tco 13791 0
ath9k_hw 312914 2 ath9k,ath9k_common
ath 24067 2 ath9k,ath9k_hw
snd_hda_codec_hdmi 32040 1
i2c_piix4 13301 0
snd_hda_intel 33390 2
snd_hda_codec 104802 3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_i ntel
snd_hwdep 13668 1 snd_hda_codec
snd_pcm 96714 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
cfg80211 199587 3 ath9k,mac80211,ath
snd_seq_midi 13324 0
snd_rawmidi 30547 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 14899 1 snd_seq_midi
snd_seq 61896 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29991 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14540 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
fglrx 3101156 103
snd 68266 14 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_i ntel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,s nd_seq,snd_timer,snd_seq_device
binfmt_misc 17540 1
video 19412 0
soundcore 12680 1 snd
snd_page_alloc 18529 2 snd_hda_intel,snd_pcm
wmi 19256 1 asus_wmi
lp 17799 0
parport 46562 3 parport_pc,ppdev,lp
ahci 26002 2
atl1c 41643 0
libahci 26861 1 ahci
total used free shared buffers cached
Mem: 1648984 1586192 62792 0 3888 146636
-/+ buffers/cache: 1435668 213316
Swap: 2440188 37124 2403064

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00logging suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/00powersave suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00powersave suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/01PulseAudio suspend suspend:
Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> >>> Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> >>> Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> >>> Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> >>> Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> >>>
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/01PulseAudio suspend suspend: success.
Running hook /etc/pm/sleep.d/10_grub-common suspend suspend:

/etc/pm/sleep.d/10_grub-common suspend suspend: success.
Running hook /etc/pm/sleep.d/10_unattended-upgrades-hibernate suspend suspend:

/etc/pm/sleep.d/10_unattended-upgrades-hibernate suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/49bluetooth suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/49bluetooth suspend suspend: not applicable.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/55NetworkManager suspend suspend:
Having NetworkManager put all interaces to sleep...Failed.

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/55NetworkManager suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/60_wpa_supplicant suspend suspend:
Selected interface 'wlan0'
OK

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/60_wpa_supplicant suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/75modules suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/75modules suspend suspend: not applicable.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock suspend suspend: not applicable.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/94cpufreq suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/94cpufreq suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95anacron suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95anacron suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend: not applicable.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led suspend suspend:

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led suspend suspend: not applicable.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/98video-quirk-db-handler suspend suspend:
ATI Catalyst driver detected, not using quirks.

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/98video-quirk-db-handler suspend suspend: success.
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/99video suspend suspend:
kernel.acpi_video_flags = 0

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/99video suspend suspend: success.
Running hook /etc/pm/sleep.d/novatel_3g_suspend suspend suspend:

/etc/pm/sleep.d/novatel_3g_suspend suspend suspend: success.
Wed Jan 11 00:38:07 CET 2012: performing suspend

bluexrider
January 11th, 2012, 02:04 AM
Take a look HERE (http://www.ubuntugeek.com/fix-for-suspend-and-hibernation-problem-for-laptops.html)

Fix for laptops suspend and hibernation problems

p3tris
January 11th, 2012, 09:50 PM
hi; thanks for the quick answer. s2disk works fine! the s2ram no...

I get:
p3tris@p3tris-eeepc:~$ sudo s2ram
Machine is unknown.
This machine can be identified by:
sys_vendor = "ASUSTeK Computer INC."
sys_product = "1215B"
sys_version = "x.x"
bios_version = "0503"

Sidius
January 16th, 2012, 12:04 PM
hi; thanks for the quick answer. s2disk works fine! the s2ram no...

I get:
p3tris@p3tris-eeepc:~$ sudo s2ram
Machine is unknown.
This machine can be identified by:
sys_vendor = "ASUSTeK Computer INC."
sys_product = "1215B"
sys_version = "x.x"
bios_version = "0503"
You should add -f option, so the final command will look like:

sudo s2ram -f

p3tris
January 16th, 2012, 01:51 PM
Hi, thanks for the answer. I tried almost everything out there. Nothing works.. I guess I'll wait for the next ubuntu version to see if things get better.

I tried all suggestion out there... This one worked better -> http://thecodecentral.com/2011/01/18/fix-ubuntu-10-10-suspendhibernate-not-working-bug but still with bugs. It goes to standby and resume fine, but, if I reboot I don't get grub. Just a black screen. To start I need to remove and re-insert the battery. Then it boots fine.

All the rest didn't work...

Sidius
January 16th, 2012, 03:15 PM
Hi, thanks for the answer. I tried almost everything out there. Nothing works.. I guess I'll wait for the next ubuntu version to see if things get better.

I tried all suggestion out there... This one worked better -> http://thecodecentral.com/2011/01/18/fix-ubuntu-10-10-suspendhibernate-not-working-bug but still with bugs. It goes to standby and resume fine, but, if I reboot I don't get grub. Just a black screen. To start I need to remove and re-insert the battery. Then it boots fine.

All the rest didn't work...
Have you used script from your link without any changes? If so, could you post the result of this command:

ls /sys/bus/pci/drivers


Thanks in advance.

p3tris
January 16th, 2012, 08:18 PM
sorry for the delay. Didn't have my netbook with me:

p3tris@p3tris-eeepc:~$ ls /sys/bus/pci/drivers
agpgart-intel ahci ata_generic ath9k ehci_hcd HDA Intel ioapic langwell_gpio parport_pc pata_sis pdc_adma serial
agpgart-via asiliantfb ata_piix atl1c fglrx_pci imsttfb k10temp ohci_hcd pata_acpi pcieport piix4_smbus uhci_hcd

rfugger
July 26th, 2012, 02:37 AM
If you remove the power and battery for a few seconds, you will be able to reboot just fine.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1791456
https://bugs.launchpad.net/bugs/+bugs?field.searchtext=asus+1215b+suspend

p3tris
July 26th, 2012, 08:29 AM
If you remove the power and battery for a few seconds, you will be able to reboot just fine.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1791456
https://bugs.launchpad.net/bugs/+bugs?field.searchtext=asus+1215b+suspend

Yeap, I figured that out... I had an old phone that was getting stuck and I had to do that, I remembered the old times :p

Anyway, it's strange because after all this time, suspend still doesn't work properly..