PDA

View Full Version : [ubuntu] No audio Acer 7540 after update



jamezelle
December 4th, 2010, 12:40 PM
Ok I've been running 10.04 ultimate edition 2.7

which is a modded lucid build

no problems with audio until the latest update-manager update. Really didnt check if pulseaudio or alsa were updated, and I did the update about 2 days ago and didn't run any apps to notice no sound.

Ill list some debug info




jamezelle@jamezelle-laptop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge Alternate
00:01.0 PCI bridge: Acer Incorporated [ALI] Device 9602
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K10 [Opteron, Athlon64, Sempron] HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K10 [Opteron, Athlon64, Sempron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K10 [Opteron, Athlon64, Sempron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K10 [Opteron, Athlon64, Sempron] Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K10 [Opteron, Athlon64, Sempron] Link Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M880G [Mobility Radeon HD 4200]
01:05.1 Audio device: ATI Technologies Inc RS880 Audio Device [Radeon HD 4200]
03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
06:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)


################################################## ###########

jamezelle@jamezelle-laptop:~$ cat /proc/asound/cards
0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
HDA ATI SB at 0xf0000000 irq 16
1 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
HDA ATI HDMI at 0xcfdec000 irq 19

################################################## ###########

jamezelle@jamezelle-laptop:~$ lsmod
Module Size Used by
nls_iso8859_1 4633 1
nls_cp437 6351 1
vfat 10866 1
fat 55350 1 vfat
binfmt_misc 7960 1
ppdev 6375 0
kvm_amd 36942 0
kvm 285887 1 kvm_amd
dm_crypt 13043 0
snd_hda_codec_atihdmi 3023 1
snd_hda_codec_realtek 279040 1
joydev 11072 0
snd_hda_intel 25773 2
snd_hda_codec 85759 3 snd_hda_codec_atihdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hd a_intel
snd_hwdep 6924 1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss 41394 0
snd_mixer_oss 16299 1 snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 1782 0
snd_pcm 87946 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_oss 31191 0
snd_seq_midi 5829 0
arc4 1473 2
snd_rawmidi 23420 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 7267 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 57481 7 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_mid i_event
snd_timer 23649 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 6888 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi ,snd_seq
snd 71251 17 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec, snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_se q_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
psmouse 64576 0
uvcvideo 62595 0
soundcore 8052 1 snd
videodev 40518 1 uvcvideo
snd_page_alloc 8500 2 snd_hda_intel,snd_pcm
ath9k 329117 0
v4l1_compat 15495 2 uvcvideo,videodev
mac80211 238896 1 ath9k
edac_core 45423 0
ath 9723 1 ath9k
i2c_piix4 9639 0
serio_raw 4918 0
shpchp 33711 0
cfg80211 148725 3 ath9k,mac80211,ath
lp 9336 0
parport 37160 2 ppdev,lp
acer_wmi 15829 0
v4l2_compat_ioctl32 11764 1 videodev
edac_mce_amd 9278 0
led_class 3764 2 ath9k,acer_wmi
dm_raid45 75532 0
xor 4685 1 dm_raid45
usbhid 41084 0
hid 83472 1 usbhid
fbcon 39270 71
tileblit 2487 1 fbcon
font 8053 1 fbcon
bitblit 5811 1 fbcon
softcursor 1565 1 bitblit
vga16fb 12757 0
vgastate 9857 1 vga16fb
radeon 740890 2
ttm 60847 1 radeon
usb_storage 49961 1
drm_kms_helper 30742 1 radeon
video 20623 0
output 2503 1 video
ahci 37870 3
drm 198948 4 radeon,ttm,drm_kms_helper
i2c_algo_bit 6024 1 radeon
tg3 122382 0
ramzswap 7857 1
xvmalloc 5054 1 ramzswap
lzo_decompress 2533 1 ramzswap
lzo_compress 2325 1 ramzswap

################################################## #########

jamezelle@jamezelle-laptop:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0




can't think of anymore debug info that would be needed please let me know. thanks

PS: of course, no my speakers are not muted.