PDA

View Full Version : [ubuntu] RAID rebuild time and disk utilization....



bishoptf
September 27th, 2010, 04:27 PM
So I'm in the process of building and testing a raid setup and it appeared to take along time to build I came across some settings for setting the min amount of time and that helped but it appears that one of the disks is struggling (100 utilization) vs the other one...I was wondering if anyone else has seen this and if so, is their a solution for it...my 2 disks are 1 Samsung F3 1tb /dev/sdb and 1 Seagate 7200.12 1Tb /dev/sdc...smartctl looks good on both..../dev/sdb is the one that is struggling...see below...Thanks :)



sar -dbpqu -P ALL 60 1

10:09:41 AM CPU %user %nice %system %iowait %steal %idle
10:10:41 AM all 0.03 0.00 1.11 0.00 0.00 98.86
10:10:41 AM 0 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 100.00
10:10:41 AM 1 0.10 0.00 1.25 0.00 0.00 98.65
10:10:41 AM 2 0.00 0.00 3.18 0.02 0.00 96.80
10:10:41 AM 3 0.00 0.00 0.02 0.00 0.00 99.98

10:09:41 AM tps rtps wtps bread/s bwrtn/s
10:10:41 AM 838.27 836.41 1.87 107059.98 32.54

10:09:41 AM DEV tps rd_sec/s wr_sec/s avgrq-sz avgqu-sz await svctm %util
10:10:41 AM sda 0.93 0.00 16.27 17.43 0.00 2.12 0.29 0.03
10:10:41 AM sda1 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
10:10:41 AM sda2 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
10:10:41 AM sda3 0.93 0.00 16.27 17.43 0.00 2.12 0.29 0.03
10:10:41 AM sdb 209.10 26764.99 0.00 128.00 30.90 148.02 4.78 100.02
10:10:41 AM sdb1 209.10 26764.99 0.00 128.00 30.90 148.02 4.78 100.02
10:10:41 AM sdc 209.10 26764.99 0.00 128.00 0.41 1.94 0.60 12.57
10:10:41 AM sdc1 209.10 26764.99 0.00 128.00 0.41 1.94 0.60 12.57
10:10:41 AM md0 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

10:09:41 AM runq-sz plist-sz ldavg-1 ldavg-5 ldavg-15
10:10:41 AM 0 167 1.02 1.03 1.00