PDA

View Full Version : 香港Ubuntu Linux用家報到

abgalphabet
May 12th, 2010, 04:19 AM
小弟從fedora1起接觸linux
到后來由ubuntu 7.04 開始成為我的主要工作桌面到現在ubuntu 10.04.
弗發奇想在香港推廣ubuntu linux給大家以及莘莘學子作為(低成本,高效率)MS Windows Replacement.

foureyesboy
May 13th, 2010, 12:45 AM
喔!師兄既 Ubuntu 年資比我高啊!我係從 9.04 先開始用係 Thinkpad 到,desktop 安裝時已經係 9.10 了。雖然早期用過其他 distro 如 SuSE、RedHat、以及Fedora,不過都唔係認真咁用。依家除左打機 dual boot 翻去 Windows 7,平常都係用 Lucid。

abgalphabet
May 13th, 2010, 06:15 AM
很高興你"平常都係用 Lucid。".Ubuntu Linux對於一般用家實在比從前版本或其他distro較user friend.現在我很想藉此機會在此組織一群香港用家及有志人士在香港定期搞d關於Ubuntu Linux嘅活動去推廣或幇助其他用家解決在使用Ubuntu Linux上的問題...請多多支持及推廣開去.

samiux
May 24th, 2010, 04:07 AM
I am the webmaster of Unofficial Ubuntu Hack! (http://www.debian-inside.com) and the developer of Ubuntu Samiux Remix.

ntony
May 24th, 2010, 07:21 AM
各位前輩您好!
小弟從5.10 (Breezy Badger)開始在桌面和手提電腦使用Ubuntu,直至9.10以後停了在桌面和手提電腦使用Ubun tu。但一直也有在伺服器使用Ubuntu Server。
在香港推廣Linux確實是一件好事,但所雖的力量卻要很大。而且要灌輸給大眾認識Linux時,除了「低 成本、高效率」外,Linux亦有很多優點。現時香港的Computing/Computer Science等學系的學生似乎大都以Windows和Microsoft的solution為主去學習, 其實這個現像不太好。Computing和EE學系的學生應多接觸open source的系統才會學得更快更廣。我覺得要在香港推廣*nix首先要這些將來的computing專家 流行使用和研究*nix。希望Ubuntu和這個討論板可以在香港帶起這個風氣。共勉之

freedombuyer
May 24th, 2010, 08:14 AM
本人為純用家,想當年在5.04開始裝在手提電腦上,並利用beryl引來無數艷羨目光。

如果想推廣ubuntu或其他linux distro,個人認為應先由我們自己在這個系統上多做優化整合工作,務求令初用者一用即喜歡,一用即上手 ,相信remastered live usb會是其中一個突破口,希望大家努力。

lazyfai
May 24th, 2010, 09:18 AM
報到,我都有一小部份時間會用 Ubuntu 嘅。

kwokyinc
May 24th, 2010, 11:45 AM
大家好. 我由8.04開始用, 用左2年.

要推廣Linux比繁體中文用家,Linux其中一樣最需要改善係打中文時冇關聯字. 我有幾個朋友都係因為咁唔想用Linux

freedombuyer
May 24th, 2010, 01:52 PM
這個問題是中文輸入法軟件的問題,如果你用的輸入法軟件是scim,而你用的輸入法是拼音輸入法,咁你可以 選擇開啟關聯字詞功能。不過暫時未見其他輸入法預設這項功能。

用ubuntu用到現在,又想轉返用debian了,原因係ubuntu雖然易用了很多,但預設似乎多了一 些我不想要的東西,要刪除就比較煩及繁瑣。

lampakting
May 24th, 2010, 03:02 PM
Hi!

大家都用了 10.04 嗎? 覺得點?

AnselChanty
May 24th, 2010, 06:11 PM
第一次係接觸suse and Fedora..但搞唔掂,跟住放棄
UBUNTU係由UBUNTU 7.10開始。。係NOTEBOOK到用至而家
搞到而家vista and win7 都未接觸過

foureyesboy
May 24th, 2010, 08:06 PM
第一次係接觸suse and Fedora..但搞唔掂,跟住放棄
UBUNTU係由UBUNTU 7.10開始。。係NOTEBOOK到用至而家
搞到而家vista and win7 都未接觸過

我都想學你咁,不過無辦法,我鐘意打個隻 game port 去 Mac 都唔肯 port 去 Linux。唯有繼續俾錢 Steve Ballmer 洗。 :cry:

abgalphabet
May 25th, 2010, 06:43 AM
it's really interesting and wonderful.

shiuwong40
May 28th, 2010, 02:11 PM
I am using ubuntu on my netbook (ubuntu netbook remix 10.4) , it is not bad.

armlabs
June 1st, 2010, 09:10 AM
我都係, 由7.04友個friend 俾隻碟我玩開始.
屋企同公司用緊8.10.
Netbook 用緊10.04 une.
段youtube 片我post 上去.
得500click 竟然上榜.xd

raymondy66
June 3rd, 2010, 08:05 AM
Hi all,

New for Linux and Ubuntu. Want to try our and have fun hopefully.

sbachan
September 3rd, 2010, 04:35 PM
我用左Ubuntu 都兩年幾啦...之前都有用過其他, 不過後來打機用返Window...
不過, 再後來裝不到老翻視窗, 把心一橫淨用Ubuntu...(迫埋屋企人用)):P
不過, 只係小用家一個...

kingcccc
September 24th, 2010, 01:44 PM
因為工作需要, 所以之前都有用過Fedora 來setup個proxy server & CentOS setup DNS Server.
但佢地實在太穩定, 所以從來都無深入用過(應該係完全研究過, 全部都係上網抄人地D方法:mrgreen:)

但近先真正係自己用的 UMPC上安裝 Ubuntu netbook remix
佢比我的感覺實在係太好(唯一的問題係我完全搞唔掂個Touch Screen唔準, 唔識搞),
其他野都實在係好好, 所以先忍唔住要出個Post支持下, 唔再做CD-Rom
從來都無諗過用Linux可以咁User Friendly咁爽快

csmth
October 23rd, 2010, 04:35 PM
我到咗啦。由 7.10 開始玩,都是 desktop。要求原因是作為過渡安排,減少依賴 M$ Windows 。

yau_tak
October 25th, 2010, 09:05 AM
之前laptop行XP行左6年,慢到不能接受,由IE-->Firefox再由XP-->Karmic
部機用多左半年
之後再買新laptop,dual boot win 7 64bit/ lucid 32 bit
畫面和字體確實比windows美觀
lucid+SSD實在好快(grub-->login sound =13s)
現在做thesis不能不用win/office(因為要經常send去比prof改, OO.o對.doc複雜的formating不兼容,還有是calc真的很不兼容)
其他野lucid都ok,會alternate咁用兩個os

有不少driver/ setting的麻煩,但google都解決到絕大部分
唯一是flash中文(可忍受)和要用MS office還有msn video chat令我不能100%用lucid.

NovaTam
February 29th, 2012, 05:25 PM
用左ubuntu差唔多年半。Wubi, virtualbox都試過,最終都係dual-boot。
好過M$ Windows多多倍,e.g. 搵software唔駛四圍search :p
好多人都話linux免費。的確好多野係任你Download,不過個着眼點應該係「自由」,唔係「免費」 。
有人擔心linux支援問題,其實應該show部裝左ubuntu ge電腦比佢睇,就知界面幾正,無論係Gnome3, Unity定係KDE都咁正,加埋Compiz直頭無懈可擊(前提係硬件要支援到)
講咁多都係希望多d人用ubuntu,見到多d人回復呢張帖。:KS

jasonyctam
March 11th, 2012, 05:34 PM
小弟已經從8.10開始一直用Ubuntu到而家了(11.10),之前一直都是在用ibus-table-cantonese嘅粵語輸入法來打中文。但近一兩個Ubuntu版本嘅ibus粵語拼音裡面可揀嘅字少之 又少,在之前一兩版還可以裝返舊少少嘅ibus頂住,但11.04開始已經鬧我話repository唔c ompatible,裝唔到舊野。想問問大家知唔知有咩解決方法?(除左嫡起心肝學倉頡之外,因打中文對我 來講都淨係工作以外需要,唔想花太多時間去學新野。。。)

多謝同唔該晒先:D

kwanylongy
June 3rd, 2012, 09:06 AM
報到,Ubuntu 新手一名, 由11.04開始用起

我覺得Ubuntu雖然emphasise自己既user-friendliness,但好多野其實都要user自己config. 好在Ubuntu Forums既人夠nice夠熱血, 幫我解決左唔少問題!!