PDA

View Full Version : [SOLVED] Grub Error 15



batty
April 4th, 2010, 07:15 PM
I am trying to set-up a home server using Ubuntu 9.10 server edition.

My PC has 4 x 500Gb SATA drives which I will use for storage.

I also have a 80Gb IDE drive which I want to install OS on.

During installation the 80Gb IDE drive shows as sde.
When doing the install I chose to install to whole disk (sde), all appears to go well.

When I reboot all I get is "GRUB loading, please wait.... Error 15"

Is the problem caused by my drive being sde and not sda?
I have also tried partitioning sde as /. /boot and swap, still get Error 15.

Help!!

Dave

KB1JWQ
April 5th, 2010, 04:53 AM
Common issue.

http://stringofthoughts.wordpress.com/2009/05/25/grub-error-15-debianubuntu/ may be enough to get you started. If not, report back!

batty
April 5th, 2010, 09:29 AM
I used a live CD to allow me to boot PC.
The page you directed me to says:

"You need to make changes to your /boot/grub/menu.lst file"

I can find no such file on my PC. I think "menu.lst" is no longer used by the current version of Grub.

Dave

batty
April 5th, 2010, 10:22 AM
Done a bit more searching on this subject,
Grub2 is now used in Ubuntu 9.10 so menu.lst no longer exists.

I booted up with my server installation CD and selected repair.
I then picked option to run a shell on my drive.

I then ran the command "grub-install /dev/sde" and now it works fine!

https://wiki.ubuntu.com/Grub2#Recover%20Grub%202%20via%20LiveCD

Must remember to read all wiki articles first.

Thanks to everyone who keeps them up to date

Dave