PDA

View Full Version : [ubuntu] What site and what protocol is Update Using?



halgar
January 29th, 2009, 06:46 PM
Hi,

I have a problem that is probably unrelated to Ubuntu, but it would help my debug efforts to know a couple of things about the Update Manager.

When I configure an Ubuntu 8.04 or 8.10, desktop or server in my lab which is on a switch behind a firewall as static IP. Updates of the 200+ packages project they will take many days to complete at a few hundred bytes a second.

I see no problems in general with pinging or ftping in or out otherwise.

Specifically, what site(s) are being used and what protocol or ports are being used to download the packages?

thanks very much,
halgar

cerealtx
January 29th, 2009, 06:48 PM
ftp...port probably varies and if you hit details it will show where its getting what

jerome1232
January 29th, 2009, 06:49 PM
http

--edit-- is it ftp? I thought it was http lol.

The exact site will vary with what your sources.list is set to.

For example mines set to download from http://us.archives.ubuntu.com, You may be just download from a slow server, try going to system, software sources and switching do a different server.

halgar
January 29th, 2009, 07:03 PM
Thanks,

That helps, I forgot to mention that when outside of the lab and DHCP, the Ubuntu updates work just fine.

halgar

cariboo
January 29th, 2009, 07:13 PM
You could go to System-->Administration-->Software Sources and click the download from dropbox and select select other, next click the choose bes server button and let it check to find the fastest server, click choose server and see if that makes any difference.

Jim

halgar
January 29th, 2009, 07:42 PM
Thanks Jim,

I did not know about that feature, very nice. That improved the speed quite a bit. The details show that it is using a URI that starts with http://... Is there an option to do ftp? assuming that would be better.

Also, on server installations without a GUI, the first thing I usually do is install gnome basic. This usually fails due to slow download. Is there a way to tell apt-get (or whatever linecommand) to hit a site that I find to be fast using the desktop GUI feature you mentioned? I am assuming server and desktop update sites are the same.

thanks,
halgar

halgar
January 29th, 2009, 09:32 PM
I see I can edit /etc/apt/sources.list to change the apt-get source.