Results 1 to 6 of 6

Thread: ALSA does not work but OSS works

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    12

    ALSA does not work but OSS works

    Hi guys,

    Just wondering why I cant seem to choose HDA Intel ALC885 ALSA device for sound playback (as in I can select it doesnt work (no sound)). I am using HDA Intel ALC885 Analog OSS and sound works but the quality is very bad. My sound card is onboard Realtek ALC889a but I also have a Sounblaster Live5.1 installed in a PCi slot. Also why can't I use digital device? The analog sound really is horrible.
    Hope someone can enlighten me.

    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2005
    Beans
    6,115

    Re: ALSA does not work but OSS works

    did you try pulseaudio?
    HOME BUILT SYSTEM! http://brainstorm.ubuntu.com/idea/22804/ Please vote up!
    remember kiddies: sudo rm -rf= BAD!, if someone tells you to do this, please ignore them unless YOU WANT YOUR SYSTEM WIPED

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    12

    Re: ALSA does not work but OSS works

    Yes I tried Pulse Audio Sound Server but no sound with that.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2005
    Beans
    6,115

    Re: ALSA does not work but OSS works

    Quote Originally Posted by edwinlin88 View Post
    Yes I tried Pulse Audio Sound Server but no sound with that.
    did you switch to alsa and then log out?
    when you switch sound servers lit that you devote your audio device to that sound server and sometimes it wont work unless you log out or restart.
    Try log out first though.
    But did alsa work before might I ask?
    were you running multiple sound applications at the same time?
    HOME BUILT SYSTEM! http://brainstorm.ubuntu.com/idea/22804/ Please vote up!
    remember kiddies: sudo rm -rf= BAD!, if someone tells you to do this, please ignore them unless YOU WANT YOUR SYSTEM WIPED

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    12

    Re: ALSA does not work but OSS works

    I tried to switch to alsa then restarted my computer but still no sound. When I try to test sound with alsa selected, I get the error "audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=music: Could not open audio device for playback."

    I believe Alsa did work before I installed my Soundblaster and the drivers.

    I was not running multiple sound apps at the same time.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    12

    Re: ALSA does not work but OSS works

    I have discovered in alsamixer, it says my card and chip is PulseAudio. Is this related to my problem?

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •