Results 1 to 5 of 5

Thread: Error while opening sound device.

  1. #1
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    60

    Error while opening sound device.

    When I start a sound recorder , It appears a dialog : Error while opening sound device.Please check your hardware. I'm using main Giga 945 .
    How to solve?

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Old Europe
    Beans
    859

    Re: Error while opening sound device.

    Post the output of aplay -l and the make and model of your box. Is sound working OK apart from that?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    60

    Re: Error while opening sound device.

    Here:

    PHP Code:
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0Intel [HDA Intel], device 0ALC883 Analog [ALC883 Analog]
      
    Subdevices1/1
      Subdevice 
    #0: subdevice #0
    card 0Intel [HDA Intel], device 1ALC883 Digital [ALC883 Digital]
      
    Subdevices1/1
      Subdevice 
    #0: subdevice #0 
    main GA-945GCM-s2

  4. #4
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Old Europe
    Beans
    859

    Re: Error while opening sound device.

    Routing problems are the order of the day with these Intel HDA cards. The fix (where there is one & there often is) is different for each make & model, which is why you need to post that specific info. What you posted earlier was the model of your motherboard; what would be helpful would be something along the lines of LG Express P1 Dual or Toshiba satellite A130 etc.
    You can get an idea of what you need to do by loking at http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=920728 or http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=919078

  5. #5
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    4,377
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Error while opening sound device.

    There is specific help for your ALC883 here:

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=616845

    There are also software problems that will cause that message, like is some other application has taken control of your sound card and will not let your recording software access it. You can fix that problem by using my guide here:

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=843012

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •