Results 1 to 3 of 3

Thread: samba-common/debconf post install error

  1. #1
    Join Date
    May 2007
    Beans
    3
    Distro
    Kubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    samba-common/debconf post install error

    I'm running kubuntu 8.04. I recently had some file system errors, but I think fsck fixed most of them. But when upgrading today, the system failed upgrading samba-common:

    Code:
    $sudo apt-get install -f
    Setting up samba-common (3.0.28a-1ubuntu4.4) ...
    sed: -e expression #1, char 193: unknown option to `s'
    dpkg: error processing samba-common (--configure):
     subprocess post-installation script returned error exit status 1
    dpkg: dependency problems prevent configuration of smbclient:
     smbclient depends on samba-common (= 3.0.28a-1ubuntu4.4); however:
      Package samba-common is not configured yet.
    dpkg: error processing smbclient (--configure):
     dependency problems - leaving unconfigured
    Errors were encountered while processing:
     samba-common
     smbclient
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
    I've inspected the post installation script (/var/lib/dpkg/info/samba-common.postinst), and have found out that the error happens here:

    Code:
    # Encrypt passwords?
    db_get samba-common/encrypt_passwords || true
    ENCRYPT_PASSWORDS="${RET}"
    
    sed -i -e "s/^\([[:space:]]*\)\[global\]/\1\[global\]/i
                    /^[[:space:]]*\[global\]/,/^[[:space:]]*\[/ \
                            s/^\([[:space:]]*\)encrypt passwords[[:space:]]*=.*/\1encrypt passwords = ${ENCRYPT_PASSWORDS}/i" \
                    "$CONFIG"
    More specifically, the return value from db_get is "10 samba-common/encrypt_passwords doesn't exist".

    So this seems to be a debconf-issue. I tried reinstalling debconf but no change..

    Is this likely to be related to the file system crash, or is it something else? (I don't think the lost+found directory contained any related files). Where does debconf store this value?

    Regards
    B

  2. #2
    Join Date
    Jun 2006
    Beans
    11

    Re: samba-common/debconf post install error

    I've had something similar though on Hardy Ubuntu 64. It does not show up as broken. It first appeared on one of the early alpha releases. I'd like to fix it surgically rather then reinstall. Help please.

    E: samba-common: subprocess post-installation script returned error exit status 1
    E: smbclient: dependency problems - leaving unconfigured
    E: ubuntu-desktop: dependency problems - leaving unconfigured

  3. #3
    Join Date
    May 2007
    Beans
    3
    Distro
    Kubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    Re: samba-common/debconf post install error [Solved]

    Simply deleting all the files in the /var/cache/debconf/ directory fixed the problem.

    B

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •